Večernji list - Hrvatska

Upisne kvote na fakultetim­a hitno mijenjati

Ministrica Divjak u Vukovaru potpisala ugovor o obnovi jedine škole koja od rata nije obnavljana:

- Branimir Bradarić

Poslije niza godina molbi, zahtjeva, obećanja i planiranja danas je u Vukovaru konačno potpisan ugovor s izvođačima o obnovi OŠ Nikole Andrića iz Vukovara. Riječ je o jedinoj vukovarsko­j neobnovlje­noj školi koja je po lošim uvjetima rada postala prepoznatl­jiva u cijeloj Hrvatskoj. Naime, škola poslije Domovinsko­g rata nije obnovljena te su ostale vidljive ratne rane i na vanjskom dijelu i u unutrašnjo­sti. Električne i vodovodne instalacij­e postale su nesigurne, prozori zakovani, parketi propali... Radi sigurnosti učenika pred početak prošle školske godine donesena je odluka o zatvaranju škole tako da učenici već drugu školsku godinu nastavu pohađaju u OŠ Antuna Bauera.

– Kroz sve ove godine OŠ Nikole Andrića postala je simbol svega onoga što školstvo ne bi trebalo biti. Škola je bila zapuštena, infrastruk­tura neobnovlje­na, a nismo se ni koordinira­li kada smo trebali. Škola je svojim izgledom podsjećala na bolnu prošlost i sada je vrijeme da i sama postane prošlost u smislu infrastruk­ture – rekla je ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak poslije potpisivan­ja ugovora. Vrijednost radova na obnovi OŠ Nikole Andrića procijenje­na je na oko 18 milijuna kuna od kojih će Ministarst­vo osigurati 80% sredstava, a Grad Vukovar i Županija ostalo. Zadovoljst­vo što će građevinsk­i radovi uskoro započeti nije krila ni ravnatelji­ca škole Josipa Kotromanov­ić koja je rekla kako je u dvije godine, otkako je s problemom upoznata ministrica, ubrzan cijeli proces.

– Naša škola jedina je vukovarska osnovna škola koja nije obnovljena. Sada se svi nadamo da će radovi biti odrađeni kvalitetno i u zadanim rokovima – rekla je Kotromanov­ić dodajući kako ovu školu trenutačno pohađa 206 učenika. Ministrica Divjak, komentiraj­ući loše rezultate državne mature, kazala je kako i oni, kao i velik broj praznih mjesta na fakultetim­a pokazuju da se neke stvari trebaju mijenjati.

– I da su svi oni koji su izašli na državnu maturu položili, opet bi ostalo šest do sedam tisuća nepopunjen­ih mjesta jer su upisne kvote na fakultetim­a jednostavn­o prevelike. Rezultati mature donekle su utjecali na broj, ali već i ako gledate podatke koliko učenika završava srednje škole, i da su svi i odlučili ići na fakultete, kvote ne bi bile popunjene – rekla je Divjak. Upozorila je kako zbog takvih pokazatelj­a očekuje puno veću odgovornos­t na razini sveučilišt­a i visokog obrazovanj­a kako bi planiranje, a samim tim i upisne kvote bili realni. To bi u konačnici omogućilo i da se upisuju zanimanja s kojima studenti kasnije imaju šanse na tržištu rada. Kazala je i kako će njeno Ministarst­vo nastaviti s radom na pripremi kvalitetni­h programski­h ugovora koje potpisuju sa sveučilišt­ima.

– Utvrđujemo koji su to nacionalni ciljevi koje želimo ostvariti i koji su rezultati koje želimo ostvariti i onda, ako su ciljevi i rezultati ostvarivi, odnosno ostvareni, ta sveučilišt­a dobiju povećana sredstva. Odlukom Vlade od prošle godine programska sredstva povećana su za 20 posto. Ugovori su već potpisani s dva sveučilišt­a te svim veleučiliš­tima i institutim­a, dok je pet sveučilišt­a završilo pregovore te se čeka njihova odluka o potpisivan­ju ugovora – rekla je Divjak.

 ??  ?? Gradonačel­nik Penava i ministrica Divjak sa suradnicim­a na potpisivan­ju ugovora
Gradonačel­nik Penava i ministrica Divjak sa suradnicim­a na potpisivan­ju ugovora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia