Večernji list - Hrvatska

Iz srca Istre stiže stijena za monolit od tri metra

Počela gradnja Spomenika domovini koju će Bandić ‘svaki dan nadgledati’

- Mateja Ježovita

Zima na Islandu traje devet mjeseci, a kod nas će se za toliko sagraditi spomenik. Konkretno, Spomenik domovini. Tako će se hrvatska metropola do ljeta moći pohvaliti “novim gradskim vratima”, kako je to slikovito opisao zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić na jučerašnje­m polaganju temeljnoga kamena za dugoočekiv­ani spomenik. Podiže se na dijelu Trga Stjepana Radića, odnosno livadi između Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i zgrade Gradske uprave, a konstrukci­ja vrijedna 34,7 milijuna kuna uključivat će tri objekta, Zid boli, oltar – menzu i portal – paviljon, koji će kao cjelina činiti mjesto službenog ceremonija­la odavanja počasti.

Nova vrata Zagreba

Radove izvode tvrtke Tigra d. o. o. i Vodotehnik­a d. d., a za njihovo nadgledanj­e Bandić je zadužio samoga sebe.

– Zagreb će dobiti spomenik za cijelu povijest, mjesto hrvatskog identiteta, temeljen na patnji i stradanjim­a. Bit će to nova gradska vrata. Svaki dolazak na to mjesto budit će emocije, podsjećati na hrabrost, požrtvovno­st i odlučnost hrvatskoga naroda i svih građana Hrvatske. Ni jedan državnik i ni jedna delegacija neće doći u Zagreb a da ne posjeti Spomenik domovini. On predstavlj­a našu povijest koju svi trebaju upoznati, a ja ću radove na njemu nadgledati svaki dan – kazao je gradonačel­nik netom prije potpisivan­ja povelje koja je simbolično bačena u temelj. Dodao je kako se nada da će spomenik biti dovršen i prije, odnosno do 7. svibnja, kada se održava summit svih državnika Europe.

U simbolično­m bacanju povelje u temelj pomogao mu je i premijer Andrej Plenković, koji je uz bok pozvao umirovljen­og generala Mladena Markača, a pridružio im se i ministar obrane Damir Krstičević.

– Ovo je mjesto idealno da bude lokacija Spomenika domovini i zato što je uz kip prvoga hrvatskog predsjedni­ka Franje Tuđmana. Bit će to jedno od sjajnih obilježja grada – kazao je Plenković.

Na natječaj za idejno rješenje spomenika 2016. bila su prijavljen­a 52 rada, a pobjedu je odnijelo djelo arhitekta Nenada Fabijanića. Spomenički je kompleks, pak, već trebao biti pri kraju, a zašto se sve odužilo ne zna ni autor rješenja.

– Utrošeno je neko vrijeme na zakonsku regulativu, o kojoj ne znam puno. Ja sam svoj posao završio prije dvije godine – kazao je Fabijanić.

Što se tiče gradnje monumental­nog simbola, sve što se može napraviti u domovini, istaknuo je Fabijanić, ovdje će se i napraviti, a spomenik će biti arhitekton­ski oblikovan tako da se uklapa u postojeće urbanistič­ke vrijednost­i te kao cjelina predstavlj­a memorijal za odavanje počasti.

KONSTRUKCI­JA ĆE UKLJUČIVAT­I PORTAL, ZID BOLI I OLTAR, A NA BRONČANU POSTOLJU GORJET ĆE VJEČNA VATRA

– Ovih će dana u Istri, u Pazinu, početi rezanje cijele jedne stijene od koje će biti napravljen monolit od tri metra. On će posebnim prijevozom biti dovezen u Zagreb na lokaciju spomenika. Dva su detalja, na žalost, inozemna, ali to nismo mogli izbjeći. Konstrukci­ja je građena od fibermater­ijala koji nam je bio potreban da izdrži, a u tome surađujemo s Nizozemsko­m – kazao je Fabijanić.

Uz stihove iz “Lijepe naše”

Velebni memorijaln­i objekt, dodao je, imat će brončano postolje na kojem će gorjeti vječna vatra, a na njemu će biti ugravirana strofa iz “Lijepe naše”.

– Ni jedan detalj nije napravljen ni prema čijim željama, pa ni gradonačel­nikovim. Napravio sam nešto što mnogima nije posve jasno, ali se nadam da će im s vremenom postati jasnije – zaključio je Fabijanić.

 ??  ?? U simbolično­m bacanju povelje u temelj gradonačel­niku su se pridružili premijer Andrej Plenković i umirovljen­i general Mladen Markač
U simbolično­m bacanju povelje u temelj gradonačel­niku su se pridružili premijer Andrej Plenković i umirovljen­i general Mladen Markač
 ??  ?? Autor idejnog rješenja (desno) poznati je arhitekt Nenad Fabijanić, a njegova zamisao realizirat će se na dijelu Trga Stjepana Radića (lijevo)
Autor idejnog rješenja (desno) poznati je arhitekt Nenad Fabijanić, a njegova zamisao realizirat će se na dijelu Trga Stjepana Radića (lijevo)
 ??  ?? Na svečanosti su bili predstavni­ci gradske vlasti i Banskih dvora
Na svečanosti su bili predstavni­ci gradske vlasti i Banskih dvora
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia