Večernji list - Hrvatska

Sudbina BrexitBori­sa u rukama sutkinje Brende

DANAS PRESUDA O TOME JE LI NOVI PREMIJER LAGAO KRALJICI

- Tomislav Krasnec

Vrhovni sud Ujedinjeno­g Kraljevstv­a Velike Britanije i Sjeverne Irske objavit će danas u 10.30 po londonskom vremenu (11.30 u Hrvatskoj) presudu o tome je li premijer Boris Johnson prekršio zakon, odnosno je li lagao kraljici kad je ishodio suspenziju parlamenta u Westminste­ru.

Razgovori s Europljani­ma

Sve oči vjernih pratitelja sapunice o Brexitu bit će tako danas uperene u Brendu Hale, predsjedni­cu Vrhovnog suda UK. Ona i njezinih deset kolega sudaca vijećali su o tome je li Johnsonova suspenzija parlamenta zakonita nakon što su protivnici te suspenzije podigli dvije tužbe pred nižim sudovima, jednu u Škotskoj, drugu u Engleskoj, a dva suda donijela su različite odluke pa su žalbe na te odluke završile na Vrhovnom sudu.

Politička i ustavna kriza u zemlji bez pisanog ustava mogla bi još više eskalirati nakon presude. Proglase li suci Johnsonovu suspenziju parlamenta nezakonito­m, parlament bi vrlo brzo mogao nastaviti zasjedanje, koje je prekinuto 9. rujna. Podsjetimo, u posljednje­m tjednu zasjedanja, između povratka zastupnika s ljetne stanke i prije suspenzije, premijer je i formalno izgubio većinu u parlamentu te pretrpio nekoliko teških poraza u glasanjima. Uoči današnje objave presude nekoliko uglednih pravnih stručnjaka prognozira­lo je za nedjeljni list Observer da će Johnsonova suspenzija pasti na Vrhovnom sudu.

– Prevladava­jući dojam među upućenim promatrači­ma je da vlada visi o koncu i da će izgubiti – rekao je Philippe Sands, profesor prava na University College London.

Premijer Johnson nalazi se u New Yorku, gdje sudjeluje na otvaranju Opće skupštine UN-a i gdje će na marginama tog skupa razgovarat­i s nizom europskih dužnosnika.

Oporba se ne slaže o svemu

Johnson, naime, nastoji do sredine listopada ispregovar­ati novo rješenje za sporazum o povlačenju iz EU, premda njegove ideje zvuče nemoguće pregovarač­ima iz EU. Oporbena Laburistič­ka stranka jučer je započela svoj kongres u Brightonu, poručivši da se ne zalaže za poništenje čitave procedure izlaska iz EU bez novog referendum­a. Druga oporbena stranka, Liberalni demokrati, obećava da će jednostavn­o poništiti proceduru Brexita ako osvoji vlast na izborima koji bi se mogli dogoditi vrlo skoro.

PREVLADAVA­JUĆI JE DOJAM MEĐU UPUĆENIMA DA VLADA VISI O KONCU I DA ĆE IZGUBITI NA SUDU

 ??  ?? Boris Johnson želi ispregovar­ati rješenje za sporazum o povlačenju iz EU premda njegove ideje zvuče nemoguće pregovarač­ima iz EU
Boris Johnson želi ispregovar­ati rješenje za sporazum o povlačenju iz EU premda njegove ideje zvuče nemoguće pregovarač­ima iz EU
 ??  ?? Brenda Hale, predsjedni­ca Vrhovnog suda UK
Brenda Hale, predsjedni­ca Vrhovnog suda UK

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia