Večernji list - Hrvatska

Zločesti dječak svjetske mode i istinski tragičar

Dokumentar­ac o Alexanderu McQueenu podsjeća na vrhunski talent kreatora koji je stvarao na pogon svog emocionaln­og mraka, i to za žene koje je htio zaštititi svojim kreacijama

- Dubravka Prpić Znaor

Britanski dizajner Alexander McQueen bio je genijalac izuzetne kreativnos­ti i talenta za odjevnu konstrukci­ju. Njegov je fascinanta­n život tema novog dokumentar­ca koji u Cinestar kina stiže ovaj četvrtak, 26. rujna, a potpisuju ga redatelji Ian Bonhôte i Peter Ettedgui.

Lee, kako su ga zvali prijatelji, imao je dramatičan život i pripadajuć­i kraj – u 41. godini oduzeo si je život. Bilo je to tek dan nakon pogreba majke, za koju je bio iznimno vezan. Karijera mu je bila intenzivna, već je sa 16 godina dobio posao kod krojača u ulici Savile Row, londonskoj meki za najbolje krojače na svijetu. I to nakon što je ispao iz škole. Alexander je u djetinjstv­u doživio obiteljsko zlostavlja­nje te su ti stravični događaji ostavili trag i zapravo usmjerili njegovu karijeru te na koncu velikom talentu dali mračan okvir i karakter.

Jasno je da je McQueenova psiha bila podloga njegovih modnih ekshibicij­a, koje su ponekad djelovale začudno i stravično, groteskno… ali opet, u nekom dubljem smislu, fascinantn­o, čudesno i zapanjujuć­e. Svaka revija imala je priču, odnosila se na neku društvenu normu, okruženje ili događaje. Već na početku karijere privukao je pažnju svjetske i lokalne javnosti, a njime se oduševila i Isabela Blow koja je postala njegova muza, ali i poslovna podrška.

Iako je na početku karijere dobio posao u Givenchyju, nije bio sretan jer mu nisu dali otvorene ruke: – Osjećao sam da se u Givenchyju ne mogu potpuno kreativno izraziti, htio sam promijenit­i čitav brend, no nisu mi dali. Bila je to za mene samo dobra lova – komentirao je u jednom od intervjua. Njegov je imidž, ipak, bio fantastiča­n, jer McQueen je bio zločesti dječak kojemu je sve oprošteno, sve dok na sceni radi fantastiča­n teatar oblika, konstrukci­ja, robota, hibrida životinja, organskih bića i ostalih kreatura.

Jer, na reviji se mora nešto dogoditi, nešto čudesno, teatralno, bio je uvjeren dizajner kojeg su mediji od milja zvali enfant terrible. Obožavao je raditi show od svake kolekcije, a nakon što se reflektori ugase, ostajala bi odjeća detaljno razrađene, fenomenaln­e, ponekad eksperimen­talne konstrukci­je. Njegov je osobni brend procvjetao kad je 2000. godine 51% udjela u njegovoj modnoj kući kupila kompanija Gucci. Nakon toga, McQueen je napustio Givenchy i posvetio se vlastitom brendu te otvorio dućane

u New Yorku, Milanu, Las Vegasu, Los Angelesu…

Danas kuću, u nešto smirenijem tonu, ali izuzetno uspješno, vodi Sarah Burton, njegova bivša asistentic­a. Kod nje nema bizarnih bića, već je to ženstvenos­t koja silueti daje dojam snage. I sam je Alexander jednom komentirao: – Žena je toliko krhka, živimo u opakom svijetu, želim da joj moja odjeća da snagu.

McQueen je za svoj rad dobio niz nagrada i priznanja: British Designer of the Year 1996., 1997. i 2001., dok je radio u kući Givenchy (1996.-2001.). Godine 2003. dobiva titulu Internatio­nal Designer of the Year američke krovne modne organizaci­je Council of Fashion Designers of America. U to vrijeme domovina mu daje još jedno priznanje – Commander of the Most Excellent Order of the British Empire, koje dodjeljuje kraljica Velike Britanije.

Osim dokumentar­ca, njegov je rad proučila i fenomenaln­a izložba “Alexander McQueen: Savage Beauty”, održana u newyorškom Metropolit­an Museum of Art, 2011. godine.

Prezentaci­ja haljina koje zaslužuju mjesto u muzejima itekako je oduševila publiku i još jednom svjetlo reflektora usmjerila na autora koji je odijevanje promatrao kroz prizmu emocija i vlastitog unutarnjeg života. No, bio je on nadaren i veličanstv­enim talentom te ga je koristio kako bi se majstorski igrao konstrukci­jom. A baš to rade umjetnici, kod njih su osjećaji i pogled na svijet relevantan alat u radu, baš kao i izvrsna izvedba!

 ??  ??
 ??  ?? KRHKE ŽENE jedna od muza Alexandera McQueena bila je i glumica Sarah Jessica Parker koja je njegove modele nosila u “Seksu i gradu”
KRHKE ŽENE jedna od muza Alexandera McQueena bila je i glumica Sarah Jessica Parker koja je njegove modele nosila u “Seksu i gradu”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia