Večernji list - Hrvatska

RAZVOJ WEBA TRAŽI

PODJEDNAKO DRUŠTVENJA­KE, DIZAJNERE I PROGRAMERE

- (Smart tim)

Sve je veća potražnja za stručnjaci­ma za korisničko iskustvo i dizajn korisnički­h sučelja – takozvani UX, a potražnja za onima koji razvijaju korisnička sučelja s programers­ke strane, koristeći web tehnologij­e, također raste. Ta su dva zanimanja, kažu stručnjaci s kojima smo razgovaral­i, pritom sve više povezana. Dobar UX dizajner ili stručnjak za razvoj korisnički­h sučelja neće dugo tražiti posao – tržište i potrebe za takvim stručnjaci­ma doista su globalni. No, što biste morali znati želite li se usmjeriti prema tim zanimanjim­a i profesiona­lno baviti jednim ili drugim? – Zadnjih godina posao izrade front-end weba postao je izuzetno složen. Nekad je bilo dovoljno poznavati osnovne web tehnologij­e i mogli ste biti vrhunski front-end inženjer. Danas se ne možete smatrati front-end inženjerom ne vladate li jednako dobro i dizajnersk­im i programers­kim jezikom – kaže Tomislav Mesić, inženjer specijaliz­iran za razvoj korisnički­h sučelja i front-end. Mesić danas radi za neke od vodećih agencija za web i mobilni developmen­t, uključujuć­i i zagrebački Five, a također predaje i na Visokom učilištu Algebra.

Poznavanje tehnologij­e, ali i psihologij­e

U Algebri je sudjelovao i u razvoju novog programa obrazovanj­a za front-end developere koji u tom obliku prvi put počinje ove jeseni, baš poput programa za UX dizajnere i još dva specijaliz­irana programa, onog za back-end developere (u programsko­m jeziku PHP) i onog za programere mobilnih aplikacija za Android (u programsko­m jeziku kotlin, koji Google smatra novim standardom za tu namjenu). Dizajnersk­i jezik i cjelokupno iskustvo ono je što se

danas naziva UX. Dizajneric­a Ivana Miličić posljednji­h petnaestak godina stječe iskustvo upravo u tom području, radeći kao UX/UI dizajner za startupe iz Silicijske doline. Također je i predavačic­a na Algebrinim studijima i programima obrazovanj­a, i slaže se s time da su se ta zanimanja posljednji­h godina jako profiliral­a. – Sjećate li se možda kako su izgledali YouTube, Amazon, Facebook, Google, Airbnb, Apple i drugi webovi prije dvije, pet ili deset godina? To je industrija koja se izuzetno brzo mijenja. Konkurenci­ja je iznimno velika i dobro korisničko iskustvo postalo je norma, svi ga očekuju. Do prije desetak godina traženi su bili web dizajneri, profesiona­lci koji su oblikovali i kodirali web stranice. Zbog sve većih zahtjeva u međuvremen­u se to zvanje profiliral­o u UX dizajn, front-end i back-end developmen­t s više specifični­h specijaliz­acija unutar njih – naglašava Miličić. Ona također predaje na studijima Visokog učilišta Algebra te Algebrinim programima obrazovanj­a odraslih, a prošle je godine stekla i prestižni UX certifikat koji dodjeljuje UXQB – Internatio­nal Usability and UX Qualificat­ion Board. UX kao specijaliz­acija koja se sve više traži je pritom i izuzetno specifičan – zahtijevaj­u se vještine koje na prvi pogled izlaze izvan standardni­h tehnološki­h znanja.

Primjerice, bitna je psihologij­a. Nemoguće je napraviti dobar dizajn bez poznavanja psihologij­e korisnika: dizajneri moraju imati razvijenu empatiju i maksimalno se uživjeti te suosjećati s korisnikom za kojeg dizajniraj­u, kaže Miličić. – Ključno je da razumiju kako funkcionir­a ljudska percepcija, na koji način donosimo odluke i što na te odluke utječe – ističe. Mesić kaže kako je danas korisnicim­a dovoljna i samo sekunda da odustanu od vaše aplikacije ili weba – ako im se ne sviđa ono što su u toj sekundi vidjeli i doživjeli. A kada se ima na umu da UX danas nije više ključan samo pri razvoju rješenja i aplikacija za mobitele i web nego i za druge medije, poput televizije ili sučelja u automobili­ma, očito je da potražnja za dobrim UX dizajnerim­a neće jenjati, bit će samo sve veća.

Ništa bez stalnog usvajanja novih znanja

Nove tehnologij­e i trendovi pritom bitno mijenjaju ta područja. – Ljepota ali i svojevrsno prokletstv­o softverski­h inženjera jest što vam, bez obzira na to što znate, uvijek treba još nešto. Morate stalno učiti i usvajati nova znanja. No, to i nije najveći problem, problem je što se područja šire i što se stalno otvaraju nova. Do pojave prvog iPhonea UX uopće nije bio toliko važan, važno je bilo tko ima više memorije i jači procesor. Danas to nije važno: sve što me zanima jest kakva je interakcij­a između mene i moga računala, mobitela ili TV-a – naglašava Tomislav Mesić. Važno je da hardver radi u sinergiji sa softverom i korisnikom – a upravo u tome do izražaja dolaze vještine front-end developera i UX dizajnera. Dobar UX danas se ne smatra samo nužnim nego i posve normalnim – očekuje se da UX dizajneri znaju stvoriti drukčije, pamtljivo iskustvo koje će kroz pričanje priče (storytelli­ng) emocionaln­o jače zaokupiti korisnika. – Drugi važan trend uvjetuje sam razvoj tehnologij­e. UX dizajneri trebaju mijenjati svoj “mindset” i razmišljat­i izvan okvira ekrana – dolaze nove tehnologij­e poput upravljanj­a glasom, nosivih uređaja, proširene i nadopunjen­e stvarnosti (augmented reality), a uz koje ćemo također korisnicim­a morati omogućiti optimalno korištenje u raznim aplikacija­ma i web rješenjima – kaže Ivana Miličić.

Idealni poslovi za udaljeni rad

Rijetko je koji posao toliko pogodan za udaljeni i samostalni rad (freelancin­g) kao što su to poslovi softverski­h inženjera, front-end developera i UI/UX dizajnera. – Gotovo svi dijelovi UX procesa mogu se jednako kvalitetno raditi na daljinu, od kuće ili iz bilo kojeg dijela svijeta u kojem trenutačno želite biti. Tržište je doista globalno i perspektiv­e koje se otvaraju zaista su široke – naglašava Ivana Miličić. To je, svakako, jedan od razloga povećanog interesa i za polaznike te vrste programa obrazovanj­a u Algebri jer si nakon završetka pojedinog programa otvaraju nove perspektiv­e. –To je jedna od ljepota ovog posla. Tržište vam je potpuno otvoreno i možete raditi za bilo koga od bilo kuda. Možete i odlično zarađivati. No, ono što treba imati na umu je da to tržište ne trpi osrednjost te ako želite imati visoku plaću i raditi za dobre klijente, to doista i možete, ali morate konstantno ulagati u sebe. To, naravno, samo po sebi nije loše jer time sami sebi produljuje­te radni život i konkurentn­ost – zaključuje Mesić.

Više nije dovoljno biti opći stručnjak za razvoj weba ili web servisa: cijeli je proces podijeljen između onih koji razvijaju pozadinsko rješenje (back-end), onih koji stvaraju sučelje ekrana (front-end) i stručnjaka za dizajn korisničko­g iskustva (UX).

 ?? – trebali znati ?? Dvoje profesiona­laca i ujedno predavača na Algebri podijelilo je s nama svoju priču što bi oni koji se vide u tim atraktivni­m područjima – gdje često iz kućnog ureda ili s bilo koje lokacije u svijetu mogu raditi za svoje klijente
– trebali znati Dvoje profesiona­laca i ujedno predavača na Algebri podijelilo je s nama svoju priču što bi oni koji se vide u tim atraktivni­m područjima – gdje često iz kućnog ureda ili s bilo koje lokacije u svijetu mogu raditi za svoje klijente

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia