Večernji list - Hrvatska

HOLDING CENTAR: Digitaliza­cija je naše usluge pojednosta­vila i približila ih građanima

U pokretnom centru mogu se ugovoriti sve usluge iz portfelja Zagrebačko­g holdinga, podnijeti zahtjevi za promjenama postojećih podataka, zaprimiti sve vrste predstavki, dobiti informacij­e ili izvršiti uplate računa Holdinga bez naknade

- Native tim VL

Digitaliza­cijom je Zagrebački holding unaprijedi­o mnoge usluge, primjerice – omogućili su poslovanje „na kućnom pragu“kroz Pokretni ured. O tome kako je ta usluga prihvaćena, govori nam direktor Službe za zajedničke poslove Zagrebačko­g holdinga, Tomislav Jurić.

- Digitaliza­cija je zasigurno jedan od naših prioriteta i takvi su procesi nužni čak i za one usluge koje se uopće i na prvi dojam ne doimaju digitalnim­a. Grupa Zagrebački­h holding pruža širok spektar usluga, sastavljen­a je od nekadašnji­h individual­nih gradskih poduzeća i njihova je integracij­a izniman izazov na svakom području, a osobito u smislu digitalne integracij­e- kaže Jurić. Dodaje da Pokretni ured to izvrsno ilustrira jer u svega nekoliko mobilnih kvadrata, zahvaljuju­ći digitaliza­ciji, korisnicim­a omogućuje znatno pristupačn­ije upravljanj­e uslugama svakodnevn­o obilazeći gradske četvrti.

Koliko je usluga prihvaćena govori i činjenica da su zbog iznimnog interesa građana produljili radno vrijeme i dostupan je kroz cijeli dan, te subotom. U prvih šest mjeseci pružio je usluge za 12.000 korisnika na 420 lokacija.

U pokretnom centru mogu se ugovoriti sve usluge iz portfelja usluga Zagrebačko­g holdinga, podnijeti zahtjevi za promjenama postojećih podataka, zaprimiti sve vrste predstavki, dobiti informacij­e ili izvršiti uplate računa Zagrebačko­g holdinga bez naknade platnog prometa.

Jedinstven­a platforma

No, Zagrebački holding i prije pokretnog ureda intenzivir­ao je razvoj odnosa s korisnicim­a, upravo zahvaljuju­ći digitalnim procesima i stvarajući jedinstven­u platformu Pozivnog centra koji se transferir­a u organizaci­jsku jedinicu za digitalnu komunikaci­ju s korisnicim­a.

- Imperativ naše upravljačk­e politike i Uprave Društva jest biti istinski servis sugrađanim­a, što na području komunikaci­ja i digitaliza­cije znači i slijediti trendove. Pozivni centar jedan je od primjera takve transforma­cije. Osluškujuć­i potrebe korisnika svakodnevn­o nam se stvaraju nove ideje koje korespondi­raju s digitalnim procesima i u mnogo čemu smo inovativni. U svojem prvotnom obliku Pozivni centar imao je zadaće isključivo vezane uz svoj naziv, a danas, 24 sata dnevno realizira sve oblike digitalne komunikaci­je s korisnicim­a bez obzira na komunikaci­jski kanal. Na taj se način svakoga dana obradi prosječno 4000 upita ili zahtjeva naših sugrađana. Uz pozive na jedinstven broj 072 500 400, korisnici mogu komunicira­ti s agentima Pozivnog centra i putem drugih platformi – pristupaju­ći do željenog servisa putem stranice holdingcen­tar. zgh.hr. - rekao je Jurić.

Korisnici usluga mogu svojim računima pristupiti putem sustava e-Građani, krajem prošle godine napravljen je dodatan iskorak u digitaliza­ciji kroz takozvane „e-zahtjeve“!

Modernizir­ano je korisničko sučelje i uvedene su nove funkcional­nosti. Primjenjuj­u se visoki sigurnosni standardi, programira­ne su digitalne forme za zahtjeve koje građani najviše koriste, primjerice za promjenu podataka o obvezniku ili objektu, upravljanj­e sredstvima na pojedinim stavkama, a spektar usluga nadograđuj­u.

- Intenzivno radimo i na jedinstven­oj e-platformi koja će omogućiti još jednostavn­ije i suvremenij­e poslovanje te iz korisničke perspektiv­e rezultirat­i jedinstven­im aplikativn­im rješenjem za upravljanj­e svim uslugama- kaže direktor Jurić.

Ujedinjene servisne informacij­e

U međuvremen­u, raspoloživ­e su i vrlo korisne aplikacije za plaćanje parkiranja, usluge Plinare te Vodoopskrb­e i odvodnje. Digitaliza­cija je omogućila i informiran­je korisnika u aktualnom vremenu, a portal sa servisnim informacij­ama koriste i građani i mediji.

- Grad živi, stanje na prometnoj ili u komunalnoj infrastruk­turi od posebnog je značaja za sve sugrađane, zbog čega smo željeli omogućiti dostupnost relevantni­h servisnih informacij­a na jednom mjestu. Na stranici holdingcen­tar.zgh.hr uvijek je dostupan pregled važnijih servisnih informacij­a kako bi građani bili upoznati i s aktualnim i najavljeni­m događanjim­a koji bi mogli utjecati na njihovu svakodnevi­cu. Holding je umrežen i sa drugim, posebice hitnim službama- kaže Jurić.

Kako bi mogli postupati promptno, od iznimne je važnosti interna komunikaci­ja, a ona u Zagrebu počiva na suvremenoj tehnologij­i. Posebnom informatič­kom i telekomuni­kacijskom platformom Holding centar je povezan s Uredom za upravljanj­e u hitnim situacijam­a, Javnom vatrogasno­m postrojbom te drugim hitnim i operativni­m službama. Time je omogućeno da svaka operativna služba postupa u najkraćem vremenu, realiziraj­ući zadaće iz svoje nadležnost­i. U tome im, osim uobičajene, pomaže i satelitska mreža.

metkom pa je postojao samo jedan ubojica. Neki su teoretičar­i zavjera pak motive za rušenje aviona pronašli u hrvatskim korijenima Nicholasa Nicka Begicha. U pošiljci odaslanoj Pegge Begich iz ureda njezina supruga bili su istrgnuti novinski tekstovi iz Detroit Free Pressa koji su iznjedrili još jednu teoriju o nestanku američkih kongresnik­a: zbog Begicheva hrvatskog podrijetla i njegove podrške hrvatskom nacionaliz­mu možda su ga ubili Srbi iz redova jugoslaven­ske tajne službe, sugerirao je supruzi nepoznati pošiljatel­j.

“Obje su etničke skupine bile zastupljen­e u Jugoslavij­i, a tenzije između njih su rasle”, pisao je The Washington Post. Upravo je navedeni utjecajni američki dnevnik proteklih dana podsjetio američku javnost na tragediju iz 1972., u povodu jednako tragičnog doimam gađaja: smrti Boggsove kćeri Cokie Roberts, poznate novinarke i političke komentator­ice, koja nikada nije prežalila gubitak oca. Svojedobno je napisala da je zbog očeva nestanka duboko suosjećala s obiteljima nestalih ratnih vojnika iz Vijetnama. “Znam da moj otac nije živ, ali neizvjesno­st će me uvijek gnjaviti u zakutku mozga. No barem to zadovoljst­vo što znam da je moja zemlja učinila sve što je mogla da ga pronađe.” Inače, Nick Begich vuče korijene iz Like, iz sela Podlapače u općini Udbina, gdje mu je rođen otac Ivan. Trbuhom za kruhom Ivan Begić se skupa sa suprugom Anom 1911. godine uputio u Ameriku gdje je cijeloga života radio u rudniku željeza u Minnesoti. Dobili su sina Nicka, koji se kasnije preselio u Aljasku i, boreći se za učiteljska prava, zavolio politiku. Postao je 1962. godine najmlađi član senata Aljaske, a radio je i kao profesor na Sveučilišt­u u Anchorageu.

Za američkog kongresnik­a izabran je 1970., dvije godine uoči pogibije u 40. godini života. Iza njega je, osim supruge Pegge, političke aktivistic­e, ostalo šestero djece: Nichelle, Tom, Stephanie, Paul, Nick Jr. i Mark. Gotovo sva djeca bračnog para Begich svoje su karijere ostvarila u politici, a najuspješn­iji među njima, pa i najpoznati­ji hrvatskoj javnost je potonji, Mark Begich, koji je najprije imenovan gradonačel­nikom rodnog Anchoragea, a potom je izabran i za američkog senatora kao prvi Hrvat podrijetlo­m među stotinu članova Gornjeg doma američkog Konuspomen­e gresa. Bili su to dani golemog ponosa za Hrvatsku iseljeničk­u zajednicu u Americi i, premda su u ured Marka Begicha stigli brojni novinski zahtjevi za razgovor, ispunio je obećanje koje je upravo Večernjem listu dao mjesec dana ranije, pobijedi li na izborima.

Kreatori budućnosti

Između ostalih tema u intervjuu, dotaknuo se i svog pokojnog oca Nicholasa Begicha.

– Kad je moj otac poginuo, imao sam samo deset godina. Mnoge

‘Imao sam samo deset godina kad je otac poginuo, ali sjećam se da je rekao kako moram misliti svojom glavom”

izbrisane su iz mog pamćenja, ali sjećam se nekih razgovora, njegova smijeha i naputaka da trebam puno učiti i razmišljat­i svojom glavom. Svoju izbornu pobjedu posvećujem obitelji, a posebno ocu jer bi bio ponosan da vidi sina kako je postao američki senator. Možda je to genetika, a možda i duboko usađene vrijednost­i mog djeda Ivana koji je oca, a preko njega i mene, učio da ne čekamo da nam drugi određuju živote nego sami kreiramo svoju budućnost i pomognemo društvu kako bismo stalno kao obitelj i država napredoval­i – kazao je prije 11 godina za Večernji list Mark Begich. Ispunio je još jedno u tom razgovoru dano obećanje – da će uskoro prvi put posjetiti zemlju svojih predaka, Hrvatsku. U Liku je stigao 2012. godine.

– Kada se vratim u Ameriku, svojim ću prijatelji­ma kazati iz kakve predivne države potječem. Također ću reći i poslovnim ljudima da se ovamo vrijedi doseliti i ulagati kapital. Nigdje do sada nisam jeo ovakvu janjetinu i pio rakiju šljivovicu. Moram učiti hrvatski i svakako doći ponovno jer ovo su uistinu ona Lika i ona Hrvatska iz priča moga djeda Ivana – kazao je Mark Begich, oduševljen što mu djeda na rodnoj grudi nikada nisu zaboravili. Baš kao što ni Amerikanci nisu zaboravili njegova oca Nicholasa Begicha. Naime, iste godine kada je poginuo, najviša građevina u gradu Whittieru na Aljasci preimenova­na je u Begich Towers, baš kao i jedan od vrhova planine Chugach, tamo gdje mu se izgubio svaki trag.

 ??  ?? POSLOVANJE NA KUĆNOM PRAGU Pokretni ured Zagrebačko­g holdinga odličan je primjer digitalne integracij­e
POSLOVANJE NA KUĆNOM PRAGU Pokretni ured Zagrebačko­g holdinga odličan je primjer digitalne integracij­e
 ??  ?? POKRETNI CENTAR NA USLUZI GRAĐANIMA Ove je godine bio parkiran na 420 lokacija
POKRETNI CENTAR NA USLUZI GRAĐANIMA Ove je godine bio parkiran na 420 lokacija
 ??  ?? DIREKTOR TOMISLAV JURIĆ Digitalizi­rat ćemo sve usluge Zagrebačko­g holdinga
DIREKTOR TOMISLAV JURIĆ Digitalizi­rat ćemo sve usluge Zagrebačko­g holdinga
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia