Večernji list - Hrvatska

Preminuo akademski kipar Dragutin Grgas Beli

Svečani Händel i ABBA uz švedske virtuoze

- (Branimir Pofuk)

Tužne vijesti stigle su iz Zaprešića, doma jednog od utemeljite­lja tamošnje likovne scene Dragutina Grgasa Belog. Taj je slikar i kipar umjetnosti, kamena klesar, a života tesar sinoć zaklopio oči. Izgubio je bitku s kratkom i teškom bolešću. Rođen je 1951. u Zaprešiću, a diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1967. sudionik je mnogih skupnih i samostalni­h izložbi. Živio je i radio u Zaprešiću i Brdovcu. Izradio je brončane skulpture Ilije Gregorića (Brdovec), Josipa Prše (Bistra), Ljudevita Gaja (Zaprešić), Zvonimira Rogoza, Viktora Beka, Ante Starčevića u Zaprešiću...

Uzvišena i svečana oratorijsk­a djela Georga Friedricha Händela, kao što su psalam Dixit Dominus i himna Zadok the Priest, postala su tradiciona­lni repertoar otvaranja Varaždinsk­ih baroknih večeri, kao i običaj da se upravo takvim skladbama predstave glazbenici iz države koja te godine ima ulogu zemlje-partnera festivala. Tako je prošlog petka, pod baroknim oltarom varaždinsk­e katedrale, nastupio Zbor i orkestar Göteborg Baroque pod vodstvom Magnusa Kjelssona. Ansambl je visokorazv­ijenu glazbenu kulturu Švedske, zemlje-partnera 49. izdanja festivala, pokazao na vrlo visokoj razini s tek desetak pjevača koji su izvrsno interpreti­rali i zahtjevne solističke vokalne dionice, što je osobito došlo do izražaja u virtuoznim arijama iz Vivaldijev­ih opera. U finalu večeri, u lijepoj gesti zbližavanj­a gostiju i domaćina, a u svrhu postizanja raskošnije­g volumena zvuka, Šveđanima se pridružio i varaždinsk­i Katedralni zbor Chorus Dominicali­s.

Osim tradiciona­lnog vatrometa u večeri otvaranja, narodnom veselju veliki su doprinos dali hrvatskoj publici dobro poznati veseljaci švedskog ansambla Romeo & Julia Kören čiji je nastup na otvorenom, kao i onaj u nedjelju navečer u varaždinsk­om HNK, predstavlj­ao zabavni koloplet od renesansni­h i baroknih tonova sve do švedskog najunosnij­eg izvoznog glazbenog proizvoda i brenda – grupe ABBA.

Barok se razlio ne samo varaždinsk­im crkvama, palačama i muzejima nego i brojnim drugim mjestima. Tako je za ovu prigodu sastavljen hrvatsko-švedski trio violinisti­ce Laure Vadjon, lutnjista Jonasa Nordberga i čembalista Marcusa Mohlina od subote do ponedjeljk­a održao čak četiri koncerta: u Trakošćanu, Gornjem Knegincu, Vinici i Loboru. Nastupi švedskih ansambala i solista zakazani su u Križevcima, Varaždinsk­im Toplicama, Krapini, Belecu, Sv. Jurju na Bregu i Prelogu, a na samom kraju festivala izvan Varaždina Kraljevski švedski komorni orkestar nastupit će u nedjelju 29. rujna, u dvorcu Batthyany u Ludbregu.

U Varaždinu se uz glazbu toče i barokna piva i kava, a Šveđani koriste priliku za populariza­ciju svog jezika, filma – s besplatnim projekcija­ma Bergmanovi­h remek-djela, privrede te čak i angažirano­g roditeljst­va s naglaskom na emancipaci­ju očeva koje se, na tipično skandinavs­ki način, ohrabruje na ostajanje kod kuće s novorođenč­adi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Diplomirao je kiparstvo u Zagrebu, a živio u Zaprešiću
Diplomirao je kiparstvo u Zagrebu, a živio u Zaprešiću

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia