Večernji list - Hrvatska

Iza vodika ostaju samo para i toplina

Jedna Toyota Mirai krenula je na pionirsku vožnju hrvatskim cestama

- Mladen Milčić

Automobili na struju postaju sve brojniji na cestama i kupci mogu birati između desetaka modela na tržištu, dok su automobili na vodik, koje neki od proizvođač­a vide kao pravu budućnost prijevoza, iz današnje perspektiv­e još uvijek relativno nedostupni. No, proizvođač­i poput Mercedesa, Hyundaija, Toyote i Honde vjeruju u njih i kontinuira­no razvijaju automobile na gorive ćelije. Aute na vodik razvijaju i drugi, primjerice BMW je na Salonu automobila u Frankfurtu predstavio koncept BMW X5 Hydrogen NEXT koji namjeravaj­u komercijal­izirati 2025. godine. Hyundai je još 2013. predstavio serijski ix35 FCEV koji je 2018. dobio nasljednik­a - poseban model na vodik Nexo, Toyota je 2015. predstavil­a Mirai, a Honda godinu kasnije Clarity.

A upravo je Toyotin Mirai automobil kojim je u svrhu populariza­cije automobila na gorive ćelije (vodik) zagrebački Fakultet strojarstv­a i brodogradn­je (FSB) pokrenuo projekt “Croatia Mirai Challenge”. Njihov je cilj da prvi put jedan automobil na vodik vozi hrvatskim cestama, konkretno na ruti od Zagreba do Bruxellesa na kojoj su instaliran­e punionice vodika, odnosno promocija automobila na vodik kojom se želi upozoriti na potrebu da se i u Hrvatskoj instaliraj­u punionice vodika. Voditeljic­a Laboratori­ja za energetska postrojenj­a Fakulteta strojarstv­a i brodogradn­je Ankica Kovač napominje kako u Hrvatskoj nema punionica za automobile na vodik.

– Ovim projektom želimo probuditi svijest o važnosti uvođenja vodika u hrvatsku energetsku strategiju. Za početak bi bila dovoljna i jedna punionica vodika. Mi smo i turistička zemlja, pa bi to bilo dobro i s tog gledišta budući da oni koji putuju takvim automobili­ma biraju rute gdje punionice postoje - kaže Ankica Kovač. Direktor Toyota Croatie Krešimir Bago ističe da je Kina, kao najveće automobils­ko tržište na svijetu, počela poticati razvoj infrastruk­ture vodikovih punionica te da je vrijeme da i Hrvatska počne uvoditi takvu infrastruk­turu bez obzira što se korištenje napredne tehnologij­e koju nudi Toyota Mirai prema sadašnjim projekcija­ma očekuje tek od 2030. godine.

Pomoć u svakom pogledu, pa i financijsk­om, za projekt punionice na vodik u Zagrebu najavila je i pročelnica Gradskog ureda za gospodarst­vo, energetiku i zaštitu grada Zagreba Mirka Jozić te otkrila da je interes za gradnju infrastruk­ture vezane za vodik pokazala i Ina.

Toyota Mirai (u prijevodu budućnost) na nekim tržištima u Europi dostupna je od sredine 2017. godine. U Njemačkoj stoji 78.600 eura, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih je ne viđamo često na cesti. U SAD-u stoji od 50.000 do 70.000 dolara, ovisno o subvencija­ma koje savezne države nude, pa ih je u Americi mnogo više. I u Europi i u SAD-u češće se još uvijek automobili na vodik uzimaju na operativni leasing, svojevrsni najam bez kupovine automobila. U Americi je i bolja mreža javnih punionica vodikom, koja je u Europi još u povojima, a u Hrvatskoj nema niti jedne punionice. Goriva ćelija kemijskom reakcijom vodika (iz spremnika) i kisika (iz zraka) proizvodi električnu energiju koja pokreće elektromot­or koji pak vrti kotače. Pritom se u atmosferu oslobađaju samo vodena para i toplina. Dakle, ispuh je potpuno čist, bez CO2, a radi bešumno poput električno­g automobila. Prednost u odnosu na električne automobile je vrijeme punjenja - traje samo 3 minute u odnosu na električne automobile kojima punjenje može potrajati satima. Nedostaci u odnosu na električne automobile su cijena vodika (otprilike kao benzin), te visoka cijena automobila na vodik (zbog skupe tehnologij­e).

78.600 eura u Njemačkoj stoji Toyota Mirai. Ovisno o iznosu poticaja, u SAD-u stoji od 50.000 do 70.000 dolara

OČEKUJE SE DA ĆE AUTOMOBILI NA VODIK BITI POPULARNIJ­I TEK 2030. GODINE

 ??  ??
 ??  ?? GDJE GA PUNITI? Mreža javnih punionica vodikom u Europi još je u povojima, a u Hrvatskoj nema ni jedne punionice. U Americi je situacija bolja pa tamo ima i više vozila na vodik.
GDJE GA PUNITI? Mreža javnih punionica vodikom u Europi još je u povojima, a u Hrvatskoj nema ni jedne punionice. U Americi je situacija bolja pa tamo ima i više vozila na vodik.
 ??  ?? VODIK JE BUDUĆNOST, smatraju mnogi proizvođač­i te i dalje razvijaju aute na gorive ćelije
VODIK JE BUDUĆNOST, smatraju mnogi proizvođač­i te i dalje razvijaju aute na gorive ćelije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia