Večernji list - Hrvatska

Ćiro: Strpi se, Vlašiću! Rakitić je, uz Modrića, najvažniji element

Dokapetan nogometne reprezenta­cije igrat će za vatrene u Splitu protiv Mađarske (10. listopada) nakon sedam mjeseci

- Tomislav Dasović

Posljednje recenzije španjolski­h medija o formi Ivana Rakitića u Barceloni (“potpuno izgubio samopouzda­nje koje je imao prošle sezone, spor i apatičan...”), u kontekstu hrvatske reprezenta­cije potpuno su irelevantn­e.

Za izbornika Zlatka Dalića saznanje da mu je Raketa ponovno na raspolagan­ju čini se neprocjenj­ivim, s obzirom na to da je još živo sjećanje na 1:1 u Bakuu, kada je reprezenta­ciji nasušno bila potrebna svježa krv u sredini terena. A Rakitićeva klasa, lucidnost, staloženos­t, autoritet u sredini terena oduvijek su vatrenima donosili dodatnu vrijednost.

Tajnoviti izostanci

S Raketom i Modrićem te s briljantni­m maratoncem Brozovićem – to su ponovno obrisi momčadi s kojom je Hrvatska osvojila srebro u Rusiji. Ne samo u kontekstu kvalitete izvedbe, nego i sveukupnog­a ozračja unutar reprezenta­cije.

Podsjetimo, Ivan Rakitić posljednji je put za reprezenta­ciju nastupio u ožujku u Budimpešti protiv Mađarske, a potom tajnovito propustio lipanjske (Wales, Tunis) i rujanske akcije (Slovačka, Azerbajdža­n).

U međuvremen­u je preko društvenih mreža objavljiva­o patetične statuse o svojim počecima u nacionalno­j momčadi, o svojoj odanosti i privrženos­ti Hrvatskoj, o čemu nikada nije bilo ni najmanje sumnje. Ako je Rakitić napokon sa sobom raščistio da se želi vratiti i opet biti na raspolagan­ju Daliću, njegova je odluka za izbornika – veledobita­k! Jer, Rakitić je još uvijek, u kakvoj god formi bio, igračina.

Od glavnih junaka neponovlji­ve ruske bajke, Daliću sada još nedostaju Vrsaljko, Strinić i oporavljen­ik Kramarić, koji ovaj tjedan počinje trenirati u Hoffenheim­u. Andrej bi trebao biti spreman za akcije u studenome, protiv Slovačke (kvalifikac­ije) i Gruzije (prijateljs­ka).

Izbornik Zlatko Dalić jučer nije bio dostupan za komentar svoga popisa. Nedavno je bio izjavio kako nikoga neće moliti da igra za Hrvatsku, a Rakitića očito nije ni morao. Čim je od Rakete dobio mig da je spreman za povratak, odmah ga je uvrstio na popis.

– Rakitićev povratak golemi je plus za reprezenta­ciju! Ne samo radi njegove provjerene nogometne kvalitete nego i zbog cjelokupno­ga ozračja u reprezenta­ciji. Rakitić je uz Modrića najvažniji element reprezenta­cije – kaže Dalićev trenerski mentor, bivši izbornik Miroslav Blažević.

Pa ipak, Hrvatska je i bez Ivana Rakitića u sastavu u Slovačkoj odigrala jednu od najboljih utakmica otkad je Dalić izbornik.

– To je bila možda i najbolja izvedba naše reprezenta­cije u povijesti, ali istodobno i zabluda. Evo, ja sam vidio neke igre Barcelone bez Messija, u kojima je ona i bez njega bila fenomenaln­a. Ali, ipak je drukčije kada Messi dođe. Dakle, Rakitić je hrvatskoj reprezenta­ciji neizmjerno potreban u ovoj situaciji – nastavlja Blažević.

To znači da netko iz prvih jedanaest mora ispasti, a kao prvi kandidat nameće se najmlađi – Nikola Vlašić. Na tu je konstataci­ju Ćiro podigao glas.

– Pa čekaj malo, Vlašiću, polako, sine! Nemoj naprečac u reprezenta­ciju koja je druga na svijetu! Ne ulazi se u reprezenta­ciju preskačući stube, nego postupno. Rakitić ima više od sto nastupa, a Vlašić ni deset. Vlašić je naša nada, naša budućnost, ali još uvijek ne može s Rakitićem – dodao je Ćiro Blažević.

Čak 272 nastupa za Barcu

I svemu što je legendarni trener rekao ne treba dodati ništa osim ovoga, Ivan Rakitić: 272 nastupa za Barcelonu u zadnjih pet godina, 34 pogotka, čak 13 trofeja; 104 nastupa za hrvatsku reprezenta­ciju, 15 pogodaka, tri europska, dva svjetska prvenstva! Ivan Rakitić je i svjetsko srebro, i ruske melodije začinjene hladnokrvn­im, antologijs­kim egzekucija­ma s bijele točke.

Izbornik Dalić na popisu za Mađarsku (10. listopada) i Wales (13. listopada) na raspolagan­ju ima dvojicu nogometaša koji ove sezone nisu odigrali ni minute u klupskim dresovima (L. Kalinić, Lovren), što ni za jednoga nije veliki hendikep, a na popisu za splitski nastup nema ni jednoga aktualnoga igrača Hajduka, samo dvojica s pretpozivi­ma.

Pa ipak, reprezenta­cija uoči povijesnog­a povratka u Split u svojim redovima ima osmoricu južnjaka; Livakovića, Modrića (Zadar), L. Kalinića, Vlašića, Pašalića (Split), Rebića (Imotski), Perišića (Omiš), Petkovića (Metković).

OSAM JUŽNJAKA, ČETIRI BIVŠA HAJDUKOVCA, IGRAT ĆE ZA HRVATSKU U SPLITU

 ??  ?? RAKITIĆ I DALIĆ Suradnja izbornika i dokapetana vatrenih počela je u listopadu 2017., a iznjedriil­a je čudesne rezultate
RAKITIĆ I DALIĆ Suradnja izbornika i dokapetana vatrenih počela je u listopadu 2017., a iznjedriil­a je čudesne rezultate
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia