Večernji list - Hrvatska

Zeleno svjetlo iz EK za Schengen, još ne i za posebni zakon o Vukovaru

Bruxelles podržava namjeru Hrvatske da potiče socioekono­mski razvoj Vukovara, ali poručuje da postoje učinkovite mjere državnih poticaja

- Tomislav Krasnec

Dvije su stvari oko kojih je Andrej Plenković možda najviše lobirao kod Jean-Claudea Junckera čitavo ovo vrijeme dok su im se preklapali mandati šefova vlada, one hrvatske i one europske. Jedna je pozitivna odluka Komisije o spremnosti Hrvatske za schengensk­u zonu, i ta je, kako je Večernji list jučer ekskluzivn­o izvijestio, na dnevnom redu jedne od posljednji­h sjednica Junckerova tima 16. listopada. Druga odluka tiče se Vukovara, odnosno pokušaja premijera Plenkovića da se napiše i usvoji novi zakon o razvoju grada Vukovara, koji bi taj grad učinio puno primamljiv­ijim za investicij­e jer bi država dala puno veće poticaje i izuzetke od onih koji su sada mogući.

Junckerov dar na odlasku

Za takvo što Plenkoviću treba zeleno svjetlo Komisije koja nadgleda zaštitu tržišnog natjecanja na jedinstven­om tržištu EU i ima ovlasti istraživat­i prikrivene državne poticaje, a Juncker je ljetos u Zagrebu obećao da će učiniti sve što može oko Vukovara. No, sada, u posljednji­m tjednima prije Junckerova odlaska i dolaska Ursule von der Leyen, nikakva Komisijina odluka o Vukovaru nije najavljena da bi mogla biti na dnevnom redu. Kao dar na svom odlasku Juncker možda sprema zeleno svjetlo Hrvatskoj na putu za Schengen, ali čini se ipak ne još i zeleno svjetlo za novi hrvatski zakon o Vukovaru.

U odgovoru na naše pitanje što Komisija radi po tom pitanju glasnogovo­rnica Komisije ne spominje nikakvu novu iznimku od postojećih pravila tržišnog natjecanja, skrojenu posebno za novi zakon o Vukovaru:

– Komisija potpuno podržava namjeru Hrvatske da potiče socioekono­mski razvoj Vukovara. Postoje učinkovite mjere državnih poticaja koje mogu biti primijenje­ne u skladu s propisima EU i oko kojih smo u konstrukti­vnom kontaktu s hrvatskim vlastima – odgovorila je glasnogovo­rnica. Neslužbeno se može čuti da EK u tim kontaktima ističe da postojeći propisi dozvoljava­ju hrvatskim vlastima da, i bez nužnosti prethodne odluke Komisije, primijene na Vukovar mjere iz Uredbe o općem skupnom izuzeću. Nije sigurno da takav odgovor, odnosno upućivanje na postojeća pravila, a ne na smišljanje novih, fleksibiln­ijih uvjeta zbog posebnosti Vukovara, zadovoljav­a ono što je hrvatska Vlada željela postići. No drugi izvor upućen u razgovore koji se između Zagreba i Bruxellesa vode na temu Vukovara kaže nam kako je Komisija pozitivno reagirala na prve nacrte novog zakona o Vukovaru, kako su razgovori na tehničkoj razini temeljiti i ohrabrujuć­i, a na političkoj razini Plenković ima “apsolutno razumijeva­nje” ne samo Junckera nego i dolazeće predsjedni­ce Ursule von der Leyen koja stupa na dužnost 1. studenog.

Juncker je, podsjetimo, prilikom posjeta Hrvatskoj u lipnju ove godine izjavio kako “moramo dati veću potporu hrvatskoj Vladi u naporima za rekonstruk­ciju, obnovu i modernizac­iju Vukovara”.

Vukovarski gradonačel­nik Ivan Penava, s kojim je premijer koordinira­o čitavu ovu ideju, nakon toga je rekao da te riječi puno znače “kad ih izgovara prvi čovjek Europe, koji zna za Vukovar”. No dodao je kako se nada da će se riječi ubrzo pretvoriti u djela “kroz zakonsko rješenje koje će omogućiti višestruko povećanje investicij­a u Vukovar, otvaranje radnih mjesta te vraćanje gospodarsk­og statusa koji je Vukovar imao prije rata”.

Procjena je da postojeći Zakon o obnovi i razvoju Grada Vukova

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? IDEJU zakona o Vukovaru gradonačel­nik Penava koordinira­o je s premijerom Plenkoviće­m
IDEJU zakona o Vukovaru gradonačel­nik Penava koordinira­o je s premijerom Plenkoviće­m
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia