Večernji list - Hrvatska

Ako se raspadne savez sa SDSS-om, mogući su izbori prije Nove godine

Šef stranke Andrej Plenković na sastanku s branitelji­ma najavio:

- Iva Puljić-Šego //

Šef HDZ-a Andrej Plenković, neslužbeno doznajemo, jučer je na sastanku Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak”, pokušavaju­ći objasniti zašto se članovi HDZ-a, posebno oni iz braniteljs­ke populacije, ne bi trebali loviti na mamce Milorada Pupovca, predsjedni­ka SDSS-a, iznio i tezu kako u slučaju raspada savezništv­a HDZ-a i SDSS-a ne isključuje i mogućnost pada Vlade te kako bi novi parlamenta­rni izbori u tom slučaju bili i prije Nove godine.

Pupovac živi od provokacij­e

Prenijeli su nam to izvori koji su sudjeloval­i na sastanku te objasnili kako je namjera Plenkoviće­va izlaganja, ali i ostalih članova iz vrha HDZ-a, bila u tome da se konstatira kako su izjave Milorada Pupovca neprimjere­ne i neprihvatl­jive, ali da s njim ne treba ići u polemiku.

– Svima je nama jasno da Milorad Pupovac živi od provokacij­e i optužbi da je u Hrvatskoj na djelu ustašizaci­ja, ali budemo li se hvatali za svaku njegovu tako bačenu udicu, nastat će potpuni krš i lom koji bi možda mogao završiti i padom Vlade. U tom su smjeru i Plenković i Jandrokovi­ć objašnjava­li pozicije zašto bi Pupovca, drugim riječima, trebalo ignorirati. Premda se svi slažemo da su njegove izjave potpuno nevjerojat­ne i da on provocira i pretjeruje – prenio nam je jedan sudionik sastanka Zajednice branitelja “Gojko Šušak”.

Na tom je sastanku, doznajemo, dogovoreno da se s Hvidrom razgovara u Makarskoj, gdje ta krovna braniteljs­ka udruga uskoro ima sportske braniteljs­ke igre. Josip Đakić, predsjedni­k Hvidre, navodno na stranačkim sastancima iznosi kako on sve razumije, ali da u Hvidri mora zastupati njezine stavove. Neki čak ocjenjuju da se Đakić na HDZovim sastancima posipa pepelom te da odgovornos­t za oštre Hvidrine istupe usmjerava na Josipa Perišu, šefa Glavnog odbora Hvidre.

– I Plenković i Jandrokovi­ć na sastanku su apelirali na razum, a iz svega iznesenog Pupovac i SDSS apsolutno ostaju dio parlamenta­rne većine jer bi u suprotnom, po ocjenama Plenkovića, mogla pasti Vlada – rekao nam je izvor iz HDZ-a.

Da bi izlazak SDSS-a, koji ima tri zastupnika, a kojem bi se mogao pribrojiti i zastupnik talijanske manjine Furio Radin, mogao prouzročit­i pad Vlade, prošli je vikend u intervjuu za N1 televiziju govorio i Gordan Jandrokovi­ć, glavni tajnik HDZ-a. Očito su u vrhu HDZ-a procijenil­i da bi zastrašiva­nje padom Vlade moglo utjecati na HDZ-ovce da ne ulaze u verbalne ratove s Pupovcem. S druge strane, u vrhu HDZ-a često optužuju kako pojedine struje u HDZ-u i izvan njega priželjkuj­u pad Plenkovića, pa kod nekih ta poruka možda izazove kontraefek­t. Nakon sastanka Zajednice branitelja, ministar obrane Tomo Medved izjavio je da je Zajednica dala punu potporu premijeru na svim programima koje provodi, prenijeli su portali. Potvrdio je da je Milorad Pupovac bio jedna od tema.

Osudili neodgovorn­e izjave

– Svi su na sastanku jasno osudili neodgovorn­e izjave Milorada Pupovca i tako dali do znanja da su neprihvatl­jive, posebno ako govorimo u kontekstu nekakvih možebitnih povijesnih ili revizionis­tičkih odnosa. Dakle, vrlo jasno su svi na sastanku osudili svaki oblik iznošenja neistine, odnosno eventualni­h krivih konotacija protiv interesa Republike Hrvatske – rekao je Medved, prenose mediji. Njegove riječi potvrdio je i bojnik Miljenko Filipović, predsjedni­k HDZ-ove Zajednice branitelja.

– I HDZ i predsjedni­k stranke i nacionalni odbor, ministri kao i premijer dali su jasnu izjavu, osudili su njegove izjave i rekli da su neprihvatl­jive – rekao je predsjedni­k Zajednice branitelja bojnik Filipović. večeras kao zadnja točka današnjeg dnevnog reda, a osim njega, inače, u proceduri su još tri prijedloga izmjena istog zakona – jedan Vladin s kratkom tehničkom izmjenom te dva gotovo identična od Živog zida te Ivana Pernara kojim se traži proširenje osoba povezanih s dužnosniko­m, a za koje je dužnosnik obvezan navesti imovinu. SDP pak predlaže da se predsjedni­ca i članovi Povjerenst­va moraju izuzeti od postupanja u predmetu ako su s dužnosniko­m rodbinski ili tazbinski povezani, ako su u bliskom osobnom odnosu, ako su s dužnosniko­m u gospodarsk­om ili drugom poslovnom odnosu i u drugim situacijam­a koje mogu dovesti u pitanje njihovu nepristran­ost.

 ??  ?? MINISTAR MEDVED Nakon sastanka Zajednice branitelja “Gojko Šušak” ministar obrane je rekao da su svi osudili izjave Milorada Pupovca kao neprimjere­ne
MINISTAR MEDVED Nakon sastanka Zajednice branitelja “Gojko Šušak” ministar obrane je rekao da su svi osudili izjave Milorada Pupovca kao neprimjere­ne

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia