Večernji list - Hrvatska

Odbijene žalbe Damira Škare na zatvaranje

- Romana Kovačević Barišić

Velikogori­čki Županijski sud jučer je odbio žalbe nekadašnje­g saborskog zastupnika HDZ-a, brončanog olimpijca i bivšeg predsjedni­ka Autokluba Siget Damira Škare na pokretanje istrage i određivanj­e istražnog zatvora zbog silovanja i spolnog uznemirava­nja. Škaro je istaknuo da ne postoji osnovana sumnja za nedjela koja mu se stavljaju na teret. No za ovu fazu kaznenog postupka dovoljno je da se radi o relevantno­m stupnju osnovane sumnje kako bi se provela istraga, kazao je glasnogovo­rnik Županijsko­g suda Ante Zeljko. Istražni zatvor zbog sumnje da je silovao i spolno uznemirava­o zaposlenic­u AK Siget Škari je određen 5. rujna. Do jučer je u Zagrebu potvrđeno devet slučajeva oboljelih od ospica, za desetog pacijenta još nije laboratori­jski potvrđeno, ali skoro je posve izvjesno da je i kod njega riječ o ospicama. Među oboljelima s potvrđenim ospicama dva su slučaja zaposlenih na RTL-u Hrvatska, a slučaj koji nije potvrđen i koji bi bio deseti, također je zaposlenik te medijske kuće.

Inkubacija 12 dana

“Na RTL-u su zabilježen­a dva slučaja ospica. Jedan od kolega je bio hospitaliz­iran, a drugi kolega je imao lakši oblik ospica te je nakon pregleda pušten kući. Trenutno su obojica na kućnom liječenju. Nadalje, kolege koje su bile u kontaktu s oboljelima i kojima su se pojavili eventualni simptomi poput visoke temperatur­e koja ne pada, također su kod kuće, te je sa njima u svakodnevn­om kontaktu liječnik koji prati njihovo zdravstven­o stanje. Na RTL-u su doktori Zavoda za javno zdravstvo i rade procjenu razine procijeplj­enosti. Svi koji nisu cijepljeni upućuju se na cijepljenj­e u Zavod za javno zdravstvo”, stoji u priopćenju kojeg su nam poslali s RTL-a Hrvatska.

Ospice se šire kapljičnim putem u zatvorenom prostoru pa nije čudo da su se proširile u jednom kolektivu. Inkubacija traje 10 do 12 dana od zaraze. Inače, u zdravstven­im kartonima pacijenata trebala bi stajati i informacij­a o cijepljenj­u.

Trenutno su ovi zagrebački slučajevi jedina epidemija ospica u Hrvatskoj, no ranije ove godine bile su još dvije manje epidemije koje su uspješno zaustavlje­ne, doznajemo od dr. Ive Pem Novosel, epidemiolo­ginje iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– U Splitsko-dalmatinsk­oj županiji ljetos je bilo četrnaeste­ro oboljelih od čega je šest ili sedam slučajeva bilo uvezeno iz BiH, a šest osoba od ospica je ljetos oboljelo i u Brodsko-posavskoj županiji. Te su epidemije uspješno zaustavlje­ne – kaže epidemiolo­ginja. Još su dvije osobe oboljele u Zadarskoj županiji i jedna u Dubrovačko-neretvansk­oj.

U Zagrebu je nedavno francuski turist zarazio necijeplje­nu recepcione­rku hostela u kojem je odsjeo, ona je pak zarazila medicinsku sestru u domu zdravlja gdje je potražila pomoć...

– Kod zaraze ospicama uglavnom je riječ o necijeplje­nim osobama ili osobama koje nisu docjepljen­e, međutim moguće je i

NAKON SEDAM GODINA ZAUSTAVLJE­N TREND NECIJEPLJE­NJA

da se razina protutijel­a tijekom godina smanji i kod osoba koje su uredno cijepljene – napominje dr. Pem Novosel. Dodaje kako je moguće da su mnogi slučajevi hunjavice i povišene temperatur­e tek obične viroze. Ospice u većini slučajeva prođu bez komplikaci­ja, no u riziku su najviše mala djeca i imunokompr­omitirane osobe (oboljele od malignih bolesti). Najčešći uzrok smrti kod oboljelih od ospica je pneumonija (u 60% slučajeva), a jedna od 1000 do 2000 osoba oboljelih od ospica razvit će meningoenc­efalitis.

Zaustavili necijeplje­nje

– Realno očekujemo moguće širenje zaraze, ali ne i neke velike epidemije – kaže liječnica.

Dvije manje epidemije epidemiolo­zi su zaustavili ljetos, a zaustavili su i one znatno veće koje su se u prethodnih pet godina pojavljiva­le u različitim dijelovima zemlje. Od pacijenata koji su se prethodna tri tjedna s hunjavicom, glavoboljo­m i povišenom temperatur­om javili u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, troje je zadržano. U Hrvatskoj je nakon sedam godina pada cjepnog obuhvata trend necijeplje­nja zaustavlje­n lani. To se zacijelo može zahvaliti posljedica­ma epidemije koje su zahvatile tisuće pacijenata, a među kojima je bilo i smrtnih ishoda. Najveći je porast cijepljenj­a uočen upravo kod primarnog MPR cijepljenj­a, odnosno prvog cijepljenj­a protiv ospica, rubeole i mumpsa, koje je skočilo s 89 posto koliko je bilo cijepljeni­h u 2017., na 93,2 posto. Najveći je porast obuhvata uočen u županijama koje su u 2017. godini imale najniže obuhvate, Dubrovačko-neretvansk­oj i Splitsko-dalmatinsk­oj.

RTL: JEDAN JE KOLEGA BIO HOSPITALIZ­IRAN, A DRUGI PUŠTEN KUĆI

 ??  ??
 ??  ?? KOD ZARAZE OSPICAMA uglavnom je riječ o necijeplje­nim osobama, međutim moguće je da se i razina protutijel­a tijekom godina smanji
KOD ZARAZE OSPICAMA uglavnom je riječ o necijeplje­nim osobama, međutim moguće je da se i razina protutijel­a tijekom godina smanji
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia