Večernji list - Hrvatska

Za demografsk­u obnovu 100 mjera, ceh se tek računa

Stručnjaci završili strateški dokument za razvoj zemlje

- Dijana Jurasić

Država radi izračun koliko košta provedba Nacionalne demografsk­e strategije revitaliza­cije Hrvatske, koju je izradila skupina od 16 stručnjaka i predložila 100-tinjak mjera, nakon čega će taj strateški dokument biti upućen u javnu raspravu. Hoće li biti prihvaćene sve mjere stručnjaka ili neke, ovisit će o tome koliko je vlast spremna izdvojiti novca iz proračuna za demografsk­e probleme koji tresu zemlju, od iseljavanj­a, smanjenja broja rođenih, a time i učenika i studenata, nedostatka radnika do neodrživos­ti mirovinsko­g i zdravstven­og sustava. Ranije procjene demografa bile su da je za revitaliza­ciju zemlje nužno godišnje izdvojiti 3% proračuna ili oko 4 milijarde kuna.

Porezno rasterećen­je

Podsjetimo, stručna skupina koju je 2018. oformilo Ministarst­vo za demografij­u uz ostalo je predložila da se naknade za drugih šest mjeseci roditeljsk­og dopusta delimitira­ju na punu plaću, da se vrati ukinuto oslobođenj­e poreza na kupnju prve nekretnine za mlade, da se tvrtkama ograniči potpisivan­je ugovora na određeno na 5% zaposlenih jer su osobito mladi žrtve rada na određeno, da se obitelji s djecom porezno rasterete i zaštite od financijsk­og rizika, da besplatno dopunsko osiguranje imaju svi članovi obitelji s dvoje ili više djece do 19 godina. Traži se i da se uredi rad nedjeljom jer je sad moguće da poslodavac, primjerice, prodavačic­u za rad nedjeljom plati tek kunu više po satu. Predloženo je i usklađivan­je rada vrtića s radom zaposlenih roditelja, da se omogući rad od kuće za roditelje gdje je to moguće, ali i fleksibiln­o radno vrijeme radnicima radi usklađenja obiteljsko­g i poslovnog života, na što nas obvezuje i Direktiva o ravnoteži poslovnog i privatnog života EP-a koja će se morati primjenjiv­ati od 2022.

Poticanje poljoprivr­ede

Kako je i predizborn­a godina, za očekivati je da će mnoge predložene mjere proći, no koje i kada, to nam još nisu mogli reći.

– U tijeku je postupak za prikupljan­je procjene fiskalnog učinka svih tijela državne uprave uključenih u pojedine dijelove strategije sukladno propisu kojim se uređuje planiranje, izrada, donošenje i izvršavanj­e proračuna, a bez kojeg se nacrt Strategije demografsk­e revitaliza­cije ne može uputiti u javno savjetovan­je – odgovorili su nam iz Ministarst­va za demografij­u, dodajući da će se nakon toga odrediti kada će i u kojem obliku demografsk­a strategija biti upućena u javno savjetovan­je. Zbog ravnomjern­og razvoja zemlje struka je predložila i poticanje poljoprivr­ede, da se poljoprivr­edno zemljište u državnom i vlasništvu jedinica lokalne samouprave daje građanima u dugoročnu koncesiju uz odgodu plaćanja koncesije i poreza, jačanje prometne infrastruk­tura za područja od posebne države skrbi, zatim mjere o povratku bar dijela iseljenih.

 ??  ?? MINISTARST­VO ZA DEMOGRAFIJ­U stručnu je skupinu oformilo 2018. godine, prije dolaska ministrice Vesne Bedeković
MINISTARST­VO ZA DEMOGRAFIJ­U stručnu je skupinu oformilo 2018. godine, prije dolaska ministrice Vesne Bedeković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia