Večernji list - Hrvatska

Ministar i HNS traže ostavku, a Dubravko Ponoš to odbija

Šef Fonda za zaštitu okoliša sam je objavio snimku na kojoj urla na podređenog, tvrdi da su ga ucjenjival­i

- Stela Lechpammer

“Sad ja govorim, a ti šutiš i slušaš!”, tim urlikom počinje kontroverz­na snimka na kojoj se čuje kako direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st Dubravko Ponoš urla i psuje na svog podređenog kolegu, bivšeg predsjedni­ka Radničkog vijeća Mislava Kotarca. Snimka je, naime, jučer šokirala javnost nakon što ju je Ponoš sam objavio na neuobičaje­noj konferenci­ji za novinare jer su ga, kako tvrdi, njome mjesecima ucjenjival­i. Na njoj Kotarac uistinu šuti i sluša, ali očito i snima, a Ponoš bijesno govori:

– Najurit ću te kao što sam ti obećao prije šest mjeseci. Najurit ću te van, da ćeš zapamtiti dan kad si se rodio. Onda ćeš vidjeti s kim imaš posla. A onda se pravno tužakaj s kim god hoćeš, koliko god hoćeš i na koji god način hoćeš. Pa ćeš se onda konačno početi ponašati normalno – čuje se kako viče HNS-ovac Dubravko Ponoš.

Dvije strane priče

– Najurit ću te ko metak, a onda ćeš tražiti zaštitu sljedećih pet godina… Ni s kim nemam problema kakve imam s tobom. Stalno se ti neki k... žališ i jedino ti je pokriće što si u Radničkom vijeću. Boli me k... više i za tebe i za radnike. Prestani me zaj..., razumiješ? – ne staje Ponoš koji Kotarcu poručuje i da ima i više nego pristojan posao. Dodaje i kako sigurno neće njemu “objašnjava­ti zašto je otišla ta kolegica, a ne Đurđa, Pero ili Marko”.

– Sljedeći put kad bude slična pi..arija, glavu ću ti odšarafiti, ali doslovno ću ti glavu odšarafiti i možeš se onda žaliti na Ustavni sud, u Državno odvjetništ­vo, ma direktno Andreju Plenkoviću! – prijetnjom završava svoj monolog Dubravko Ponoš uz napomenu Kotarcu da “će vidjeti kako će završiti ako nastavi ovim tempom”.

I dok Ponoš na objavljeno­j snimci ne spušta ton, jučer je skrušeno stao pred novinare kratko poručivši da je riječ o snimci na kojoj je uistinu njegov glas te da mu je žao što se ona dogodila jer je koristio “neprimjere­n govor” za koji nema opravdanja, no ipak je istaknuo da je bio “isprovocir­an”.

– Snimka je stara otprilike godinu dana i na njoj se može čuti kako je Kotarac pokušao trgovati svojim koeficijen­tom u zamjenu za kooperativ­nost vezano na pritiske koje je radio preko Radničkog vijeća – objašnjava Ponoš. Kotarac pak do zaključenj­a ovog broja nije komentirao objavljiva­nje sporne snimke, već je samo poručio medijima da je šokiran i da će sa službenom izjavom pričekati. No on je već ranije putem medija prozivao Ponoša zbog brojnih nepravilno­sti, a optužio ga je, između ostalog, za zapošljava­nje stranačkih kadrova. Ponoš pak s druge strane tvrdi da su ga Kotarac i još dvije zaposlenic­e snimkom ucjenjival­i, a da im se zamjerio kada je “odlučio uvesti reda” zbog čega bi neki ljudi ostali bez svojih pozicija. Javnosti se jučer obratila i sadašnja predsjedni­ca Radničkog vijeća Vesna Cetin Krnjević koja je također rekla da joj je Kotarac slao “neprimjere­ne, nekorektne i prijeteće poruke”, zbog čega se konzultira­la i s policijom.

”Isprovocir­an sam!”

HNS-ovca Dubravka Ponoša na sadašnju je poziciju imenovala Vlada 2017. godine, a ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić već je jednom poslao upravni nadzor u Fond zbog nezakoniti­h zapošljava­nja, no tada se pokazalo da nepravilno­sti nema. Na pitanje je li sada ministar svjestan situacije, Ponoš je rekao da Ćorić “od jučer u pet sati zna za postojanje te snimke”, ali da konferenci­ja nije sazvana zbog toga te da o toj temi nisu razgovaral­i. Kao razlog sazivanja konferenci­je Ponoš je rekao da želi razriješit­i “gordijski čvor” te pokazati da kvalitetno radi, a potom je nabrojio svoje uspjehe.

– Imate na stolu dvije situacije. Jedna je četiri i pol minute neprimjere­nog govora, a druga milijardu i pol kuna kvalitetno­g rada. Netko može postaviti pitanje ostavke direktora, no ja mislim da je kvalitetan rad puno važniji – poručio je Ponoš te odlučno rekao kako ne namjerava ponuditi ostavku.

No čini se da se s time ne slaže sam ministar Ćorić koji je jučer iz Bruxellesa poručio da zbog neprihvatl­jivog ponašanja Ponoš treba Upravnom vijeću Fonda staviti svoj mandat na raspolagan­je. Također, iz HNS-a se isto tako doznaje da će Ponoš već danas biti smijenjen.

 ??  ?? DUBRAVKO PONOŠ: ”Glavu ću ti odšarafiti i možeš se onda žaliti na Ustavni sud, u Državno odvjetništ­vo, ma direktno Plenkoviću!”
DUBRAVKO PONOŠ: ”Glavu ću ti odšarafiti i možeš se onda žaliti na Ustavni sud, u Državno odvjetništ­vo, ma direktno Plenkoviću!”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia