Večernji list - Hrvatska

Očajni: Za svakog pljuska plivamo u “drekecima”

Voda s “primjesama” iz kanalizaci­je izbija iz šahtova, slivnika, zidova, WC školjki... i došla je “do grla” stanovnici­ma Draganičke i okolnih ulica u Rudešu

- Jelena Pišonić Babić

– Pogleč’te, farba otpada s mokrih zidova, parket truli, po podu pluta drek-papir, a kauč mogu hititi – pogledom po svojoj kući prelazi Renata Gregurić, stanovnica Draganičke ulice u Rudešu. Strepi od kiše, kaže, jer svaki put nakon pljuska ona i susjedi muku muče s vodom s “primjesama” fekalija koja iz kanalizaci­je izbija iz slivnika, šahtova, zidova, poda, WC školjki...

Tko će dočekati ispust?

– U WC školjke trpamo ručnike, a na pragove nabacamo deke i jastuke kako bi upili barem dio fekalne vode. Ali niš’ vam to ne pomaže, pa to su slapovi – govori Renata koja cijelu noć na utorak, kada je metropolu pogodio pljusak, kante pune vode iz kuće izbacivala kroz prozor. Ništa se bolje nije provela ni njezina prva susjeda Ljiljana Besednik, a to im, govore, nije prvi put. S poplavama se Draganička, ali i okolne ulice smještene u “depresiji”, odnosno u razini ispod Rudeške ceste na koju se nastavljaj­u, bore već pet godina. Tražili su tada pomoć od nadležnih u Gradu, a iz Vodoopskrb­e i odvodnje (ViO) obećano im je da će obaviti tehnička mjerenja, no pojavio se nije nitko. Naslušali su se priča koje doslovno ne drže vodu, a nakon što su ove godine poplavili tri puta, ta im je ista voda, zajedno s popratnim sadržajima kanalizaci­je, došla do grla. Opet su se obratili svim nadležnim tijelima, a posjetio ih je direktor ViO-a Marin Galiot. Rješenje problema stanovnika Rudeša, tvrdi, gradnja je ispusta oborinskih voda u Savu kod Horvaćansk­e. To će se i dogoditi, uvjerava, ali tek za nekoliko godina, koliko treba pričekati za novi vodovod i odvodnju. Do tada Rudešanima savjetuje ugradnju nepovratni­h ventila, na što oni odmahuju rukom.

– Ventili nisu rješenje, iz njih možda ne curi, ali sa strane opet dolazi voda, jednostavn­o je ima previše – slažu se Rudešani.

Jučer su njihove poplavljen­e domove obišli i geodeti koji su obavili tehnička mjerenja kako bi se odlučilo što će dalje. No, mjerenje dubine njihovih šahtova, smatraju stanovnici kvarta, potpuno je besmisleno jer problem nije u internim kanalizaci­jama, već javnom sustavu odvodnje. Jedino je rješenje gradnja nove kanalizaci­jske mreže jer ova sadašnja nije taknuta od 70-ih godina.

– Sjećam se kada se ovdje gradila kanalizaci­ja, ja sam bio klinac. Skrivali smo se u cijevima. Kvart ima sve više stanovnika, a voda koja je inače išla u zemlju sada kroz asfalt ide u kanalizaci­ju – žali se Željko Čavlina.

Zbog kiše i poplava njegova je susjeda Vesna Dekanić posljednji­h nekoliko godina laminat u spavaćoj sebi mijenjala četiri puta, a zbog smrada vlage i fekalija koje su našli ispod drvenih slojeva, kaže, u tu prostoriju više i ne zalazi.

A uredno plaćamo režije

– Imam problema s disanjem i sinusima, a mjesec dana spavala sam u toj sobi punoj bakterija. Muž i ja smo si kuću uređivali malo po malo, kako smo mogli, i sada kada bismo trebali uživati u njoj, eto što nam se događa. Svi plivamo u drekecima i nemamo više snage strepiti od kiše, boriti se s fekalijama, a uredno plaćati režije i saniranje šteta – zaključuje V. Dekanić.

LJILJANA BESEDNIK

S ovim se problemom mi u “depresiji” borimo od 2014. Tražili smo tada pomoć nadležnih, ali ništa. VESNA DEKANIĆ Laminat sam u sobi morala mijenjati četiri puta u nekoliko godina jer su se ispod njega uvukle i fekalije.

 ??  ?? Pogleč’te, kuća mi je uništena, ogorčena je Renata Gregurić (gore desno), a ništa bolje nije prošla ni Eni Rostohar (lijevo), koja po garaži hoda u čizmama. Prekipjelo je i njihovim susjedima koji su jučer prosvjedom tražili da se situacija riješi
Pogleč’te, kuća mi je uništena, ogorčena je Renata Gregurić (gore desno), a ništa bolje nije prošla ni Eni Rostohar (lijevo), koja po garaži hoda u čizmama. Prekipjelo je i njihovim susjedima koji su jučer prosvjedom tražili da se situacija riješi
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia