Večernji list - Hrvatska

Stjeran u kut, Brexit-Boris traži prijevreme­ne izbore

Premijer je zloupotrij­ebio kraljicu kada je raspustio Parlament, presudio je Vrhovni sud

- Marina Šerić

Britanski premijer Boris Johnson doživio je jučer svoj najteži politički poraz. Vrhovni sud Ujedinjeno­g Kraljevstv­a proglasio je nelegalnim njegovo raspuštanj­e Parlamenta na pet tjedana, što znači da bi Parlament počeo raditi tek 14. listopada, što je prekasno da bi zastupnici zaustavili Johnsona u njegovoj namjeri da 31. listopada izvede zemlju iz članstva Europske unije bez ikakvog dogovora. Presuđeno je da je tako dugi prekid rada Parlamenta u trenucima kada zemlju trese teška kriza oko Brexita potpuno nezakonit.

Parlament radi od danas

Vrhovni je sud intervenir­ao nakon što je Visoki sud Engleske odbio intervenir­ati i donijeti odluku o tome da suci Vrhovnog suda mogu odlučivati o ovome predmetu. No škotski je sud presudio da vrhovno sudsko tijelo u Kraljevstv­u ima pravo razmatrati Johnsonovu zloupotreb­u kraljevski­h prerogativ­a i moći. On je, naime, kraljici Elizabeti II. bez ikakvih osnova predložio da se Parlament raspusti na pet tjedana, što je ona prihvatila. I sam Vrhovni sud nekoliko je dana razmatrao ima li ovlasti raspravlja­ti o ovome i donositi presudu. Na kraju je jednoglasn­o odlučeno da ima to pravo. Presudu da je Johnson zloupotrij­ebio povjerenje kraljice pročitala je predsjedni­ca Vrhovnog suda Brenda Hale.

– U okolnostim­a u kojima se nalazimo pojavilo se pitanje koje se nikada do sada nije pojavilo i vjerojatno se u budućnosti neće pojaviti, a to je je li premijer djelovao protiv zakona. Ovaj je sud zaključio da je premijerov prijedlog kraljici bio protivan zakonu te je u tom kontekstu poništen i nevažeći. Iz toga slijedi zaključak da u osnovi parlament nikada nije ni raspušten – naglasila je Brenda Hale. Kazala je da je sada na predsjedav­ajućima obaju domova Parlamenta da učine ono što moraju i da što prije organizira­ju zasjedanja obaju domova. Također je naglasila da ne vidi kako bi se premijer mogao eventualno umiješati u sprečavanj­e rada Parlamenta te ga je pozvala da ne poduzima ništa što bi se protivilo presudi koju je Vrhovni sud donio.

Jedna od zanimljivo­sti, koja je mnoge Britance dobrano iznenadila, jest to da je svih 11 sudaca Vrhovnog suda bilo jednoglasn­o u donošenju ove presude. Brojni

SUTKINJA BRENDA HALE: PREMIJEROV PRIJEDLOG KRALJICI BIO JE PROTIVAN ZAKONU

političari i parlamenta­rci kazali su kako je Vrhovni sud ovime zaštitio suverenost parlamenta i vladavinu prava u zemlji.

John Bercow, predsjedav­ajući Donjeg doma Parlamenta, odmah je donio odluku da će Parlament već danas nastaviti s radom.

– Građani Velike Britanije s pravom očekuju da Parlament obavlja svoj posao. Ovo neće biti ponovno sazivanje Parlamenta jer je njegovo raspuštanj­e proglašeno protuzakon­itim. Zbog kratkoće vremena, zastupnici neće moći postavljat­i uobičajena pitanja vladi, ali će moći dati zahtjev za izvanrednu raspravu o nekoj temi – kazao je Bercow.

“Dodatno otežan Brexit”

Premijer Johnson ne slaže se s odlukom Vrhovnog suda koja će, kaže, “dodatno otežati donošenje odluke o Brexitu”.

– Kako trenutačno stoji, u zakonu piše da Velika Britanija napušta EU 31. listopada ma što se dogodilo. No sada je za nas uzbudljivo da postignemo dogovor, na čemu trenutačno ubrzano radimo – kazao je premijer Johnson za Sky News. Parlament i Vrhovni sud optužio je Brexit-Borisa da nimalo ne olakšava da dođe do dogovora s EU. Najavio je da bi mogao tražiti novo raspuštanj­e rada Parlamenta, i to uoči kraljičina govora pred parlamenta­rcima. No odluka suda ipak ga ograničava – više neće moći raspustiti Parlament na pet (ključnih) tjedana, već na svega nekoliko dana. Nedugo prije zaključenj­a ovoga izdanja Johnson je prekinuo boravak u New Yorku i krenuo u London gdje će, kaže, tražiti raspisivan­je

izbora.• prijevreme­nih

 ??  ?? DEBAKL Svih 11 sudaca jednoglasn­o ocijenilo da je Boris Johnson izigrao povjerenje kraljice Elizabete II.
DEBAKL Svih 11 sudaca jednoglasn­o ocijenilo da je Boris Johnson izigrao povjerenje kraljice Elizabete II.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia