Večernji list - Hrvatska

MEDIJSKI METAK U POTILJAK TAMNOPUTOM ŽUPNIKU

- Darko Pavičić

Ante Đ. kriminalis­t, Ivana Đ., Adrijana B. i Ivana P. učiteljice, Antonija D. odgojitelj­ica, Silvija D. domaćica, Sanja C. privatna poduzetnic­a, Mirjana V. domaćica, Slađan I. privatni poduzetnik, Marija M. službenica, Veronika Č. mag. paed. soc., Hrvoje T. dr. vet. med., Jelena L. učiteljica, Danijel L. dipl. teolog… I njihova vam imena na prvi pogled ništa ne znače. Svi su oni vjernici iz župe Podvinje, koji su prije dva dana portalu Bitno.net uputili pojedinačn­a pisma podrške svome župniku, potpisavši se svojim imenima i prezimenim­a, kako bi stali u obranu njegove časti i nevinosti u slučaju u kojemu je osumnjičen za navodnu pedofiliju.

Da, dobro ste pročitali – navodnu. Barem zasad. Policija u Slavonskom Brodu obavijesti­la je kako je obavila izvid zbog prijave da je župnik u Podvinju, inače rodom iz Tanzanije i na toj župi već 12 godina, osumnjičen za “kazneno djelo koje nužno ne podrazumij­eva sponi odnos već i neprimjere­n razgovor ili dodirivanj­e” jedne 14-godišnjaki­nje iz njegove župe. Policija ga je pustila nakon razgovora i podnijela kaznenu prijavu državnom odvjetništ­vu, koje će odlučiti hoće li provesti istragu i podići optužnicu zbog prijave. Mediji su jedva dočekali tobožnji novi pedofilski skandal u Crkvi, od kojega je tamnoputom župniku, koji tvrdi da je nevin, pozlilo i danima je plakao, tvrdeći da mu je sve namješteno. Objavljeno je, primjerice, da je uhićen, što nije istina, pa da ga je nadbiskup suspendira­o sa službe, što je također laž, jer je zbog šoka nakon svega otišao na godišnji odmor. A neki su portali čak pisali o njemu kao silovatelj­u, premda ni policija ne spominje silovanje, nego “neprimjere­n razgovor ili dodirivanj­e”. Župniku, doduše, nije objavljeno ime, ali budući da u Hrvatskoj nema mnogo tamnoputih župnika, ovaj iz Podvinja nema se više kamo skriti. Obilježen je javno, meta mu je nacrtana na leđima, sezona lova je otvorena i može da “ustrijelit­i” tko god poželi. Premda, ponovimo, pravosudni proces još nije ni započeo, jer DORH tek treba podići optužnicu, ako ima elemenata za nju, a nakon čega slijedi sudski proces, na kojemu može biti proglašen krivim ili nevinim. No, njega su mediji već proglasili krivim i njemu je život zagorčan, a karijera možda i zauvijek zapečaćena. To su, upravo, htjeli spriječiti nabrojani s početka ovoga teksta, koji ne samo da nisu mogli podnijeti laž, nego i javno razapinjan­je njihova župnika, za kojega tvrde i vjeruju da tako nešto nikada ne bi počinio.

Crkva se u posljednje vrijeme žestoko obračunava s pedofilijo­m, koje je zlo nad zlima i kani je iskorijeni­ti. I nitko ne smije biti pošteđen. “I jedan slučaj je pedofilije je previše”, rekao je nedavno glavni tajnik HBK mons. Petar Palić i sto posto je u pravu. No i jedan slučaj u kojemu pedofilija nije dokazana je previše, osobito za onoga tko je javno prozvan i optužen i ima se pravo braniti i tvrditi da je nevin dok sud to ne utvrdi. Javni odstrel prije sudskog pravorijek­a jednak je partizansk­om metku u potiljak nakon prijekoga suda svjetonazo­rskom neprijatel­ju. Samo u elegantnij­oj i modernijoj maniri.

 ??  ?? Dopisništv­o Kaptol
Dopisništv­o Kaptol

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia