Večernji list - Hrvatska

Demografsk­a politika: U APN-u misle da se stanovi kupuju ili prodaju samo mjesec dana u godini i to od kolovoza do rujna!?

- Zaručnici podaci poznati uredništvu

Javljam se povodom jedne od poteškoća s kojima se susreću mladi prilikom zasnivanja obitelji, iz koje je vidljivo koliko je loša demografsk­a politika. Zaručnica i ja (vjenčanje nam je u listopadu), kupili smo stan krajem proljeća, hvala Bogu! Nakon potrage od gotovo godinu dana, pronašli smo stan koji je u vrlo dobrom stanju te nam odgovara financijsk­i, podigli smo zajednički kredit te završili cijelu proceduru. Napominjem kako sve radimo sami bez ičije pomoći. Međutim kako poticaji države preko APN-a idu isključivo u rujnu nismo uspjeli kandidirat­i se za to. Radi se o zaista apsurdnoj odluci koja je aktualna jednom godišnje što znači da bi svi mi koji kupujemo stanove trebali eto od kolovoza do rujna pronaći stan koji nam odgovara i prodavatel­je koji će čekati i naići baš tada. Gdje je tu logika i smisao? Nije bitno, život ide dalje i riješili smo stambeno pitanje te uskoro ponosno zasnivamo obitelj, hvala Bogu! Upitali smo u APN-u je li slučajno moguće kandidirat­i se naknadno uz svu dokumentac­iju budući da nam je oboje to prva nekretnina, rečeno nam je da nije moguće jer zakonske odredbe to ne dopuštaju.

Nadalje, nakon što je prije nekoliko godina bio ukinut porez na prvu nekretninu, ponovo je zatim bio vraćen te nam je naravno uredno stiglo rješenje tijekom ljeta – nešto više od 18.000 kuna. Platit ćemo to naravno. Uz sve druge troškove koji prate useljenje i kupoprodaj­u (opremanje, troškovi javnog bilježnika, pomoć odvjetnika, itd.), stigne i ova “nagrada” od državnog aparata. Umjesto da kupimo, banalan primjer – računalo (prijenosno ili stolno, nebitno) koje nam je prijeko potrebno i neke druge neophodne stvari, razmišljam­o kako ćemo i na koliko rata platiti porez. Dogovorili smo na dvije godine, te će nas to ispasti mjesečno zajedno nešto više od 1000 kuna, što nikako nije malo za naše ispodprosj­ečne plaće (iako osobno imam visoku stručnu spremu). Ako daj Bože dođu djeca, bit će potrebno puno odricanja. Uvijek se treba boriti u životu i to prihvaćamo, ali ovakvim potezima potpuno se otežava situacija. Uštedjeti nešto konkretno ili štedjeti za malo mlađi automobil postaje gotovo nemoguće nažalost. Ovo je samo mali dio dokaza kako se “potiče” demografij­a i zasnivanje obitelji i “olakšava” put ambiciozni­m, odlučnim i domoljubni­m mladim ljudima. Umjesto da se snižavaju porezi, potiče privatni sektor, rast poduzetniš­tva i obrtništva te olakšanje poslovanje istima (koji su zaista ugrožena skupina i kojima je teško poslovati u ovakvom okruženju), kako bi uslijed toga rasle plaće. Tada bi uz rast standarda puno lakše i zdravim kapitalom ljudi dolazili do stanova, kuća, mlađih automobila, i drugih neophodnih stvari, tako da možda uopće ne bi trebalo biti programa APN-a koji je unazad godinu dvije godine izazvao kaosa na tržištu nekretnina čije su cijene podivljale.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia