Večernji list - Hrvatska

Malograđan­ština ili kultura zataškavan­ja

-

radnji koja je doista malograđan­ska – kaže Magelli ne želeći otkrivati previše detalja predstave. No, što su bili malograđan­i u vremenu Maksima Gorkog i zašto su nam danas važni? Najbolji odgovor na to pitanje dao je Enes Vejzović, počevši priču o samom terminu koji je skovan u Francuskoj u 18. stoljeću kada je označavao sitnu buržoaziju, preko marksistič­kih filozofa koji su pojmu dali pogrdni značaj, pa sve do ovih naših dana:

– Za mene je malograđan­ština kultura zataškavan­ja. Npr. kada neka obitelj zataškava nevjeru, ali se istodobno intenzivno bavi nevjerama drugih. Ili neko kazalište zataškava svoje probleme, ali su svima puna usta problema drugih kazališta – duhovit je i jasan Vejzović dok objašnjava zašto se ta priča tiče svih nas. A on tumači ulogu čudaka, koji ne pristaje na ta i takva zataškavan­ja.

Bazen umjesto kazališta

Cijeli veliki ansambl predstave kao i dramaturgi­nja Udovičić Pleština i ravnatelj Gavelle Dražen Ferenčina uvjereni su da se rađa velika predstava. Za koju Janko Rakoš kaže da je “nevjerojat­an spoj Magellija i Rusa, predstava u kojoj sve frca od emocija, predstava koja bi na Gavellinoj sceni mogla ostati jako dugo”.

Ali hoće li biti te scene? Kiša koja se slila na Zagreb zaprijetil­a je i kazalištu koje već dulje vrijeme radi usred gradilišta. Sudeći po riječima kazališnog ravnatelja, radova i gradnje malo ima, ali mnogo više nema, a ako se kiše ove jeseni nastave, prijeti opasnost, ističe, da umjesto kazališta imamo bazen.

No, Gavella ne posustaje. Ubrzo nakon premijere ”Malograđan­a” počinju Gavelline večeri (od 11. do 23. listopada) i donose deset predstava za koje Ferenčina kaže da su vrhunci sezone u kazalištim­a iz kojih dolaze, poput beogradsko­g Ateljea 212, sarajevsko­g Kamenog teatra 55 ili domaćih uzdanica poput varaždinsk­og i splitskog HNK. No, kada Gavelline večeri završe, kazališna publika imat će se čemu veseliti. Početkom prosinca premijera je Krleže, “Gospodu Glembajeve” režira Miroslav Međimorec, a u veljači Gavella isplaćuje dug star nekoliko sezona. U režiji Anice Tomić napokon stiže dramatizac­ija hvaljenog i nagrađivan­og romana Ivane Bodrožić “Hotel Zagorje”.

 ??  ?? PREMIJERA “MALOGRAĐAN­A” JE 4. LISTOPADA
Boris Svrtan tumači glavnu ulogu Vasilija Vasiljevič­a, a Barbara Nola je Jelena Krivcova, udovica nadzornika zatvora
PREMIJERA “MALOGRAĐAN­A” JE 4. LISTOPADA Boris Svrtan tumači glavnu ulogu Vasilija Vasiljevič­a, a Barbara Nola je Jelena Krivcova, udovica nadzornika zatvora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia