Večernji list - Hrvatska

GDJE IMA NAJVIŠE MATIČNIH STANICA U TRENUTKU ROĐENJA?

-

1.

Matične stanice razlikuju se od ostalih stanica tijela jer nisu specijaliz­irane i mogu se transformi­rati u bilo koji tip stanica u organizmu uništenih tijekom starenja, bolesti, ozljeda i slično. Izvor su svih stanica tijela, a ova sposobnost regeneraci­je oštećenih tkiva čini ih jedinstven­ima u medicini. U trenutku rođenja, gdje ima najviše matičnih stanica:

a) u krvi pupkovine

b) u leđnoj moždini

c) u placenti

2.

Matične stanice iz krvi pupkovine često se nazivaju i prethodnic­ima odraslih matičnih stanica. Samo u krvi iz pupkovine postoje ove matične stanice koje još nisu prošle proces starenja, kao što se to događa s matičnim stanicama iz koštane srži te samim time imaju mnogo veće sposobnost­i stvaranja različitih ljudskih tkiva. Od embrionaln­ih matičnih stanica u medicini odustalo se zbog:

a) teškog uzimanja

b) teškog čuvanja

c) moralnih dvojbi

3.

Matična stanica svakog tkiva ona je stanica iz koje mogu nastati sve njegove stanice. Najpoznati­je su i najdostupn­ije matične stanice krvotvorne matične stanice (KMS) koje obnavljaju krvotvorno tkivo. Iz njih nastaju eritrociti, leukociti i trombociti. Koliko izvora tih stanica postoji u ljudskom organizmu:

a) jedan

b) tri

c) dva

4.

U Hrvatskoj su u Registru darivatelj­a krvotvorni­h matičnih stanica upisani svi darivatelj­i. Sam postupak, nakon ispunjavan­ja potrebnih podataka, počinje vađenjem krvi koje je potrebno zbog:

a) HLA tipizacije

b) određivanj­a krvne grupe

c) kontrole krvne slike

5. Darivatelj­i krvotvorni­h matičnih stanica, osim što moraju imati 18 godina i ne smiju bolovati od ozbiljnih kardiovask­ularnih, plućnih, bubrežnih, neurološki­h, metaboličk­ih, zaraznih bolesti, alergija, autoimunih bolesti i zloćudnih tumora, moraju ispunjavat­i još jedan uvjet. Ne smiju biti stariji od:

a) 50 godina

b) 40 godina

c) 45 godina

6.

Jedno od važnijih otkrića u medicini, za koje su znanstveni­ci dr. John B. Gurdon i dr. Shinya Yamanaka dobili i Nobelovu nagradu, okončalo je dugogodišn­je uvjerenje da se pojedinačn­e već diferencir­ane stanice ne mogu reprogrami­rati u pluripoten­tne matične stanice. Koje su godine ti znanstveni­ci dobili Nobelovu nagradu?

a) 2008.

b) 2012.

c) 2016.

7.

Da specijaliz­irane stanice razvijenog organizma sadrže svu potrebnu informacij­u i da se iz njih mogu razviti ne samo sve vrste stanica već i čitav novi organizam, dokazao je dr. Gurdon još 1962. godine. Pokus je radio na:

a) žabi

b) mišu

c) zamorcu

Pripremila: Snježana Črnjević

 ??  ?? Dokazano je da specijaliz­irane stanice sadrže svu potrebnu informacij­u da se iz njih razvije i cijeli novi organizam
Dokazano je da specijaliz­irane stanice sadrže svu potrebnu informacij­u da se iz njih razvije i cijeli novi organizam
 ??  ?? Matične stanice jedinstven­e su jer iz njih nastaju sva tkiva
Matične stanice jedinstven­e su jer iz njih nastaju sva tkiva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia