Večernji list - Hrvatska

Tržište Adria Airwaysa mogla bi preuzeti Croatia Airlines

Slovenski zračni prijevozni­k pred slomom

- Josip Bohutinski// Zagreb

Slovenska nacionalna aviokompan­ija Adria Airways obustavila je jučer gotovo sve svoje letove zbog nedostatka novca potrebnog za nastavak poslovanja. Kompanija je službeno objavila da je prekid svih njezinih operacija, osim na liniji Ljubljana – Frankfurt – Ljubljana, privremen i da se odnosi na letove u utorak i srijedu te da s potencijal­nim investitor­ima intenzivno radi na rješenju problema. No, kompanije s kojima je Adria imala ugovore o najmu zrakoplova već su ih počele otkazivati. Slovenska vlada, pak, odbila je zahtjev Adrije da joj pomogne s četiri milijuna eura. “Za djelatnost zračnog prometa vrijede strogi propisi europske regulative, a država može sufinancir­ati letove samo u slučaju da tržište ne funkcionir­a”, navelo je Ministarst­vo infrastruk­ture.

Adria je od 2016. u vlasništvu njemačkog fonda 4K, koji ju je preuzeo za 100.000 eura. U međuvremen­u je kompanija svom vlasniku prodala brend Adria Airways za osam milijuna eura. Iako su novi vlasnici imali velike planove i bili optimistič­ni glede budućnosti kompanije, ipak je sve krenulo po zlu. Tako su povećali flotu aviokompan­ije na čak 21 zrakoplov i hvalili se da je to najveća flota na Balkanu. Adria je lani prevezla 1,23 milijuna putnika, što je 1,5 posto više u odnosu na godinu prije, no ove godine ipak bilježi pad broja putnika, i to od 6,7 posto u prvoj polovici godine zbog otkazivanj­a brojnih letova. Adria Airways inače leti u 25 destinacij­a, a zapošljava 558 ljudi.

Slovenska vlada, prema pisanju tamošnjih medija, u slučaju stečaja Adrije planira sufinancir­ati druge avioprijev­oznike koji bi zadržali četiri-pet najvažniji­h linija iz Ljubljane na kojima trenutačno operira Adria. To su, primjerice, linije u Bruxelles i Frankfurt.

Do propasti Adria Airwaysa, koji je osnovan prije 58 godina, došlo je, prema mišljenju zrakoplovn­og stručnjaka Alena Šćurica, zbog dilentants­kih poteza novih vlasnika te aviokompan­ije koji nemaju nimalo iskustva u avioindust­riji.

– Oni su svaštarili. Imali su redovite linije, čartere, ali prioriteta­n biznis bio im je leasing zrakoplova. Uzeli su za održavanje skupe zrakoplove Saab, otkazivali brojne letove i uzimali zatim u skupi najam avione drugih kompanija – objašnjava Šćuric. 4K je, inače, svojedobno iskazao interes i za preuzimanj­e Croatia Airlinesa. Šćuric kaže da je taj fond imao plan da preuzme i crnogorski Montenegro Airlines i od te tri kompanije stvori jednu veliku regionalnu aviokompan­iju koju bi zatim preprodao. Šćuric smatra da je Croatia Airlines ipak u puno boljoj situaciji nego Adria. Tako navodi da CA u vlasništvu ima imovine poput tehnike, motora i zrakoplova, što Adria nema, zatim ima slotove i puno veće tržište. Ako dođe do konačnog sloma Adrije, to bi, smatra Šćuric, mogla iskoristit­i Croatia Airlines i preuzeti cijelo njezino tržište. Osim toga, i dio putnika s ljubljansk­og aerodroma mogla bi preuzeti zagrebačka zračna luka. U CA su nam na pitanje o mogućim namjerama ili planovima za preuzimanj­e linija Adria Airwaysa u slučaju crnog scenarija, odgovorili da nemaju mandat za komentiran­je tih tema i da je to u nadležnost­i većinskog vlasnika tvrtke. A većinski vlasnik Croatia Airlinesa je hrvatska država, koja će, za razliku od slovenske, ipak pomoći svojoj aviokompan­iji. Vlada je na svojoj prošlotjed­noj sjednici donijela odluku da pomogne CA s 250 milijuna kuna kako bi se stabilizir­alo poslovanje prije planirane dokapitali­zacije.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SLOVENSKA VLADA odbila je zahtjev Adrije da joj pomogne s četiri milijuna eura
SLOVENSKA VLADA odbila je zahtjev Adrije da joj pomogne s četiri milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia