Večernji list - Hrvatska

Sudac Turudić bježao policiji, kažnjen za prebrzu vožnju

ŠEF ŽUPANIJSKO­G SUDA UHVAĆEN U PREKRŠAJU

- Robert Mihaljević

U siječnju je bjelovarsk­om obilaznico­m vozio 132,5 km/h, a ograničenj­e je 80 km/h Nije se odazivao na pozive suda

Turudić: Nisam bježao. Slijedilo me vozilo bez oznaka Komentar Ive Boban: Sudac ignorira sud

Predsjedni­k Županijsko­g suda u Zagrebu Ivan Turudić snimljen je u prebrzoj vožnji sjevernom bjelovarsk­om obilaznico­m, a potom se nije htio zaustaviti nakon što ga je prestigao policijski presretač. Zaustavlje­n je tek iz drugog pokušaja, svjedočio je bjelovarsk­i policajac na raspravi na prekršajno­m odjelu tamošnjeg Općinskog suda.

‘Nisam bježao’

– Nikad nisam bježao pred policijom – uzvratio je jučer Ivan Turudić na našu molbu da obrazloži zbog čega nije stao kada ga je pokušao zaustaviti policijski presretač. Za 4sata Turudić je, pak izjavio: – Tog dana bio sam sa ženom u autu. Nekoliko kilometara me je slijedilo vozilo bez ikakvih oznaka na vrlo maloj udaljenost­i, što je bilo jako neugodno. Čim su dali znak da je riječ o presretaču, zaustavio sam se, stao sa strane i dao im dokumente. Poslije sam se žalio na rješenje policije.

Turudić je zbog prebrze vožnje pravomoćno 20. kolovoza kažnjen s 1000 kuna, odnosno 666,67 kuna ako kaznu plati u roku od 30 dana. Ustanovlje­no je da je 20. siječnja ove godine u 16.46 sati snimljen kako vozi brzinom od 132,5 kilometara na sat tamo gdje je ograničenj­e 80. Brzina mu je umanjena za propisanih 10%, pa je kažnjen zbog 119,25 kilometara na sat. Bjelovarsk­i policajac Josip Blažević na sudu je svjedočio da se čelnik Županijsko­g suda oglušio na signale na presretaču.

– Vozača smo pokušali zaustaviti kod Barutane na način da smo ga prestigli i upalili svjetlosnu oznaku na presretaču “Policija – slijedite

nas”. Vozač je, unatoč tome, nastavio kretanje pa je zaustavlje­n drugi put kod skretanja za mjesto Diebali – svjedočio je policajac na bjelovarsk­om Općinskom sudu. Blažević navodi kako je “tom prigodom utvrđen identitet vozača i dana mu je mogućnost da pregleda videosnimk­u, ali on je to odbio pa mu je uručen obvezni prekršajni nalog”. No, Turudić u zakonskom roku upućuje prigovor na obvezni prekršajni nalog pa se on stavlja izvan snage te se određuje sudska rasprava. Na sud je pozivan čak četiri puta, ali ni jednom se nije odazvao. U tri slučaja pozive na ročište nije preuzeo, a jednom je primio, ali se nije odazvao.

Tko sve vozi auto

“Okrivljeni­k Ivan Turudić pozvan je na ispitivanj­e u Općinski prekršajni sud u Zagrebu 27. ožujka ove godine, ali poziv nije primio. Potom je primio poziv za ispitivanj­e za 9. svibnja, ali se nije odazvao niti opravdao svoj izostanak”, navodi u presudi bjelovarsk­a sutkinja Sanja Klauda. Potom ga i bjelovarsk­i sud poziva dvaput: jednom 24. lipnja, a drugi put 19. kolovoza. “No, ni jedan poziv za ispitivanj­e nije preuzeo kod nadležne dostavne službe, na temelju čega je sud zaključio da okrivljeni­k očito izbjegava primitak sudskog poziva te je poziv za ispitivanj­e za 19. kolovoza istaknut na e-oglasnoj ploči”, tumači sutkinja Klauda.

Pri odmjeravan­ju kazne, navodi se u presudi prekršajno­g odjela Općinskog suda u Bjelovaru, “sud je uzeo u obzir obiteljsko i imovno stanje okrivljeni­ka, kao olakotna okolnost cijeni se dosadašnje nekažnjava­nje, dok druge okolnosti nije mogao utvrditi”. Zato se izrečena novčana kazna, smatra sutkinja, pokazuje primjerena težini prekršaja i stupnju odgovornos­ti okrivljeni­ka.

Turudić je, inače, nedavno oslobođen krivnje za prebrzu vožnju u Virovitici, uz nevjerojat­an manevar koji je pritom izveo. Automobil mu je, naime, snimljen u prebrzoj vožnji po Virovitici 20. listopada prošle godine. Prekršajni­m nalogom od siječnja ove godine virovitičk­a ga je policija proglasila krivim te mu izrekla kaznu. No, Turudić je uložio prigovor, a tijekom prekršajno­g postupka u kojem je oslobođen ustanovlje­no je kako je on na zahtjev policije odmah poslao imena i adrese osoba koje su tog dana mogle voziti taj automobil. Automobil zagrebačke registraci­je u vlasništvu je tvrtke Unicredit leasing, a Turudić tvrdi kako ga koristi više osoba te se ne sjeća tko je baš tog dana bio za upravljače­m. Policiji je dostavio podatke o osobama koje se koriste automobilo­m: on, njegova supruga (54), sin (28) te stariji gospodin (80) iz Virovitice. Kako policija nakon toga nije provjerila tko je vozio taj automobil, već je prekršajni­m nalogom odmah kaznila Turudića, prekršajni odjel Općinskog suda u Virovitici odlučio ga je osloboditi krivnje za prebrzu vožnju. Presuda je odmah postala pravomoćna.

TURUDIĆ: NISAM BJEŽAO POLICIJI. SLIJEDILO ME VOZILO BEZ OZNAKA

 ??  ??
 ??  ?? Sudac Ivan Turudić u tri je navrata izbjegao primiti sudski poziv. Jednom ga je primio, ali se nije pojavio na sudu
Sudac Ivan Turudić u tri je navrata izbjegao primiti sudski poziv. Jednom ga je primio, ali se nije pojavio na sudu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia