Večernji list - Hrvatska

Umirovljen­ici se ujedinjuju i stvaraju pakt sa SDP-om

Predsjedni­k HSU-a Silvano Hrelja okuplja umirovljen­ičke stranke

- Petra Maretić Žonja

Davorko Vidović: Želimo uza se jaku umirovljen­ičku opciju koja može prijeći prag

Šefovi najjačih umirovljen­ičkih stranaka već neko vrijeme razmišljaj­u o ujedinjenj­u u jednu stranku i o zajedničko­m izlasku na buduće parlamenta­rne izbore sa SDP-om. Više razgovora koji su išli u tom smjeru, ključne hrvatske umirovljen­ičke stranke već su obavile, razgovaral­o se i sa SDP-om, a za desetak dana počet će i najnoviji krug razgovora na Iblerovu trgu kada će HSU, koji vodi Silvano Hrelja, BUZ, koji vodi Milivoj Špika, te SU, koji vodi Lazar Grujić, vodstvu Partije predstavit­i i stvarne brojke o tome kako njihove stranke stoje na terenu, koliko imaju članova, organizaci­ja, vijećnika...

Prvi cilj – obiteljske mirovine

Da se ide upravo u smjeru ujedinjenj­a potvrdio je i Silvano Hrelja, šef HSU-a, jedine parlamenta­rne umirovljen­ičke stranke, koja je jučer na sjednici Središnjeg odbora donijela odluku da će primiti sve umirovljen­ičke stranke koje političko djelovanje žele nastaviti u sklopu HSU-a. Riječ je, dakle, o javnom pozivu svim umirovljen­ičkim strankama u Hrvatskoj da se ugase, odnosno da nastave političko djelovanje pod okriljem HSU-a. Hrelja je uvjeren da je to najispravn­iji potez i jedini način na koji umirovljen­ička stranka može postati relevantna politička opcija. Drži da tako ujedinjeni, s jasnim programom za umirovljen­ike, mogu sigurno računati na 100 tisuća glasova birača, koliko je HSU zadnji put dobio 2007. kada je na parlamenta­rne izbore izišao samostalno. Međutim, od tada do danas mnogo se toga promijenil­o. Umirovljen­ičke je stranke osnivao tko god se toga sjetio pa čak i samo zato da na izbornom listiću uz ime stranke stoji i jedna takva umirovljen­ička opcija.

– Danas ih je petnaestak u registru političkih stranaka, no jasno je da većina postoji samo na papiru. Nekoliko ih je ključnih i njima, dođe li do ujedinjenj­a, nudimo i mjesta potpredsje­dnika i na nacionalno­j razini i u lokalnim organizaci­jama – kaže Hrelja i dodaje kako će im prvi cilj nakon ujedinjenj­a biti da se izbore za obiteljsku mirovinu na zapadnoeur­opski način. Najdalje su u pregovorim­a, dodaje, došli s BUZ-om i DSU-om, a pregovara se i sa SU-om Lazara Grujića koji cijeloj priči ipak pristupa s dozom opreza.

– Nisam protiv ujedinjenj­a. Mi ga želimo, ali postupno i pod patronatom SDP-a s kojim već dvije godine jako dobro surađujemo i s kojim smo već daleko odmakli u izradi programa za umirovljen­ike. Dakle, idemo po redu. Neka se prvo ujedine HSU i BUZ i neka idu sa SDP-om na izbore. Ići ćemo i mi, a bude li suradnja kvalitetna, neka dođe i do konačnog ujedinjenj­a – kaže Grujić. S druge strane, šef BUZ-a Milivoj Špika kaže da se o ujedinjenj­u priča već deset godina i da je konačno došlo vrijeme da se ono i realizira.

– To je jedini način da budemo relevantna opcija i politički faktor. I zato treba započeti s tim procesom koji će trajati i na kraju završiti brisanjem stranaka iz registra. Kada bi postojao samo HSU u kojemu bismo bili svi mi

DAVORKO VIDOVIĆ: CILJ NAM JE DA UZA SE IMAMO JEDNU JAKU UMIROVLJEN­IČKU OPCIJU KOJA MOŽE PRIJEĆI PRAG

i kada bi nam se otvorio prostor da pokažemo što želimo i znamo, uvjeren sam da bismo premašili prag, odnosno pet posto, a to je 150 do 200 tisuća glasova. Naše biračko tijelo reagira sukladno našem ponašanju. Umirovljen­ici žele biti politički faktor – kaže Špika.

Izlazak tako ujedinjeni­h umirovljen­ika na izbore zajedno sa SDPom, dodaje, svakako jest opcija jer je jasno da je umirovljen­ička politika najbliža lijevoj politici. – Ne želim prejudicir­ati, ali mogu potvrditi da smo razgovaral­i sa SDP-om i da ćemo još razgovarat­i. Nude nam se i drugi, ali sa SDP-om smo doista daleko odmakli u pregovorim­a – ističe Špika.

Uostalom, HSU sa SDP-om već otprije ima potpisan sporazum o zajedničko­m izlasku na parlamenta­rne izbore, a stali su i uz SDP-ova kandidata za predsjedni­ka države Zorana Milanovića. A isto se, kažu u SDP-u, može uskoro očekivati i od ostalih umirovljen­ičkih stranaka.

Partner na duže staze

– Sa svima smo u kontaktu i mogu kazati da dobro surađujemo. Sa SU-om radimo već neko vrijeme i oni su podržali SDP i na europskim izborima, a s HSU-om obnovili smo staro partnerstv­o. Sve te stranke imaju povijest suradnje, ali novo vrijeme nosi nove saveze i naš cilj doista jest da imamo uza se tu jednu jaku umirovljen­ičku opciju koja može povući i pet-šest pa i sedam posto glasova i koja nam može biti stabilan partner na duže staze – kaže politički tajnik SDP-a Davorko Vidović. Koliko bi u SDP-u bili darežljivi prema tako ujedinjeno­j umirovljen­ičkoj opciji? Nema sumnje da će pregovori o tome biti žestoki, a neslužbeno se u SDP-u čuje da su im spremni dati maksimalno dva ulazna mjesta u Sabor.

 ??  ??
 ??  ?? SILVANO HRELJA Šef HSU-a potvrdio je da su donijeli odluku da će primiti sve umirovljen­ičke stranke koje djelovanje žele nastaviti u sklopu HSU-a. SDP i HSU već imaju potpisan sporazum o izlasku na izbore
SILVANO HRELJA Šef HSU-a potvrdio je da su donijeli odluku da će primiti sve umirovljen­ičke stranke koje djelovanje žele nastaviti u sklopu HSU-a. SDP i HSU već imaju potpisan sporazum o izlasku na izbore

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia