Večernji list - Hrvatska

Nismo ga prijavili za bijeg jer se vozači izvlače da prvo upozorenje nije za njih

Policija i dalje tvrdi da se Turudić nije zaustavio

- Robert Mihaljević

– Policija ostaje pri tvrdnjama da nije bilo nikakvih nepravilno­sti u postupanju prema predsjedni­ku Županijsko­g suda u Zagrebu Ivanu Turudiću – rekao nam je jučer visoki izvor iz MUP-a.

On se referirao na posljednje medijske interpreta­cije postupanja policije koja je presretače­m Turudića ulovila u prebrzoj vožnji na bjelovarsk­oj obilaznici.

Zamjensko vozilo Audi Q8

– Ponavljamo još jednom, naši su službenici u policijsko­m vozilu dvaput svjetlosni­m upozorenji­ma zaustavlja­li Turudića, ali on ih prvi put nije slijedio. Zašto ga nismo prijavili za bijeg? Zato što vozači često reagiraju slično pa kažu da su prvi put mislili da presretač signalizir­a nekom drugom, a ne njima. To se jednom tolerira, ali dvaput ne – tumači naš sugovornik iz MUP-a.

I iz objavljene videosnimk­e, upozorava, jasno je da je policijsko postupanje bilo posve u skladu sa zakonom te ničim nisu prekoračen­e ovlasti.

– Tu priča za nas završava, mi smo svoj posao korektno obavili i prema sucu Turudiću postupali kao i prema svakom drugom vozaču u prekršaju. Problem interpreta­cije više nije u našoj mjerodavno­sti – zaključuje naš sugovornik.

U međuvremen­u se otkrilo da je Ivan Turudić tog dana kod Bjelovara vozio luksuzni Audi Q8 vrijedan oko 100.000 eura.

Otkrio je to ranije Večernji list nakon što je u presudi za prebrzu vožnju kod Bjelovara objavljena drugačija registarsk­a oznaka vozila od one u postupku koji se vodio zbog sličnog prekršaja lani u Virovitici. Dok je u Virovitici policija snimila Turudićev Audi Q5 za koji se kasnije nije moglo ustanoviti tko ga je točno vozio tog dana, u siječnju su on i supruga bili u modelu Q8. Tog automobila pak nema u Turudićevo­j imovinskoj kartici.

– Na krivom ste tragu, kakva imovinska kartica? Što ako sam vozio tuđi, odnosno zamjenski automobil – bilo je sve što nam je Ivan Turudić o tome želio reći početkom tjedna.

Moćni hrvatski sudac, doznali smo kasnije, doista je u siječnju kod Bjelovara snimljen u zamjenskom automobilu u vlasništvu Autokuće Zubak. Registarsk­e tablice koje je snimio bjelovarsk­i policijski presretač na tom su Audiju bile do polovice lipnja. Kasnije je ista registraci­ja prebačena na VW Caddy. Turudić i poduzetnik Pavo Zubak, vlasnik autokuće koja mu je dala zamjenski automobil, u prijateljs­kim su odnosima, što nikad nisu krili. U četvrtak su, primjerice, bili zajedno na večeri u zagrebačko­m Okrugljaku, a društvo su im pravili ministri Tomislav Ćorić i Oleg Butković.

Autokuća Zubak, inače, baš i nema običaj davati skupa i luksuzna zamjenska vozila. Autor ovih redaka, primjerice, slučajno je ovih dana kod njih na servisu ostavio svoj Passat, a kao zamjenu je dobio njihov najmanji model – Up!. No čelnik najvećeg suda u državi dobio je osjetno skuplji model od onog koji je ostavio na servisu, svojeg Audija Q5.

Turudić zadnjih godina vozi samo automobile marke Audi. Prema podacima iz njegove imovinske kartice, do 2013. imao je model A4 koji je prodao pa na leasing kupio Q3 vrijedan oko 293.000 kuna. Pretprošle

 ??  ??
 ??  ?? Sudac Turudić
krivnju za brzu vožnju pokušao je prebaciti na policijski presretač tvrdeći da su mu se “zalijepili” za stražnji dio vozila
Sudac Turudić krivnju za brzu vožnju pokušao je prebaciti na policijski presretač tvrdeći da su mu se “zalijepili” za stražnji dio vozila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia