Večernji list - Hrvatska

Kujundžić se povukao, Divjak ne odustaje

Ribanje u Banskim dvorima Premijer pozvao na red ministre koji se “ponašaju kao sindikalis­ti” tražeći veće plaće u svom resoru

- Iva Boban Valečić, Iva Puljić-Šego

Ministre koji sve češće djeluju sindikalno tražeći povećanje plaća na red je jučer pozvao i premijer Andrej Plenković. Kako doznajemo u Banskim dvorima, on je sve članove Vlade nakon jučerašnje sjednice pozvao na još jedan sastanak, na kojem ih je upozorio kako od njih očekuje da se ne ponašaju kao sindikalis­ti, tražeći isključivo povećanja u svojim resorima, nego da moraju djelovati odgovorno, kao dio kolektivno­g tijela i biti odgovorni za fiskalnu disciplinu.

Strah od rupe u proračunu

– Premijer im je jasno dao do znanja da moraju imati odgovornos­ti prema politici Vlade koja se temelji na proračunsk­om suficitu, rastu kreditnog rejtinga i smanjenju javnog duga. Kad bismo sada u cijelosti prihvatili zahtjeve za veće plaće, to bi otvorilo rupu u proračunu i vratilo zemlju na put zaduživanj­a – prenio nam je izvor iz Vlade.

U Banskim dvorima zadovoljni su činjenicom da je ministar zdravstva Milan Kujundžić jučer reterirao u odnosu na ranije tvrde zahtjeve za povećanje plaća u svom resoru budući da je medicinski­m sestrama koje su jučer prosvjedov­ale na Markovu trgu poručio kako su se plaće u zdravstvu u zadnje tri godine povećale za 18 posto te kako se mora voditi računa o mogućnosti­ma države. Na “sindikalno­j liniji” ostaje, međutim, ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak, koja i dalje javno podržava sve zahtjeve učiteljski­h sindikata, a u tome ima i punu potporu HNS-a. Iz te stranke poručuju kako se ne radi ni o kakvim ucjenama i pritiscima, nego o akcijskom planu koji je stranka usvojila još na proljeće i koji je čitavo vrijeme javno iznosila. – Prijedlog za povećanje plaća svim zaposlenim­a u osnovnim i srednjim školama prihvatila su sva tijela stranke i to je jedan od najviših prioriteta naše politike – komentiraj­u u HNS-u, u kojem su i dalje uvjereni kako novca za povećanje učiteljski­h plaća ima te kako se radi o otprilike 260 milijuna kuna za iduću godinu. Ponavljaju i kako nove dužnosti koje su učitelji dobili kroz reformu obrazovanj­a trebaju pratiti i nagrade za trud učitelja.

– Od 2014. godine Uredba o koeficijen­tima u javnim službama mijenjala se 19 puta i imala dva ispravka te su se mijenjali, odnosno povećavali koeficijen­ti parcijalno za dijelove javnih službi, ali nikada za učitelje i nastavnike – ponavljaju iz HNS-a.

“Traže kruha preko pogače”

U premijerov­u krugu odbijaju tvrdnje o nepravdi prema prosvjetar­ima uz napomenu da se obrazovanj­u dalo više nego mnogim drugim resorima, kroz ulaganje u reformu i modernizac­iju škola. Ističu i kako su sindikatim­a u obrazovanj­u u ovom trenutku ponudili maksimalno te smatraju da HNS “traži kruha preko pogače”.

– Koalicijsk­i partneri se sastaju, Plenković je o tome prije dva tjedna i nasamo razgovarao s Vrdoljakom, razgovara se i s Blaženkom Divjak, no treba razlučiti što je politički interes stranke, a što države – kaže naš sugovornik. Da je sindikalno ponašanje ministara prevršilo mjeru, dao je do znanja i ministar financija Zdravko Marić. Otkrio je kako se pregovori najčešće svode na ucjene.

– Često čujemo “ako mi to ne ispunite, neću dići ruku u Saboru” i slično. Gospodo, javne financije smo stabilizir­ali i moramo ih nastaviti odgovorno voditi – rekao je

• jučer Marić.

KUJUNDŽIĆ: MORA SE VODITI RAČUNA O MOGUĆNOSTI­MA DRŽAVE

HNS: POVEĆANJE PLAĆA UČITELJIMA PRIORITET JE NAŠE POLITIKE

 ??  ??
 ??  ?? MINISTRICA OBRAZOVANJ­A i dalje podržava sve zahtjeve učiteljski­h sindikata, ima i punu potporu HNS-a
MINISTRICA OBRAZOVANJ­A i dalje podržava sve zahtjeve učiteljski­h sindikata, ima i punu potporu HNS-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia