Večernji list - Hrvatska

Uređuje se prvi dom za branitelje samce

Imat će 20 dvokrevetn­ih soba s kupaonicam­a, zajedničku kuhinju i dnevni boravak za druženje

- Mateja Šobak

Jeste li vi u inspekciji za onu momačku kuću? Hoće li to uskoro? Pa mi već godinu dana čekamo da se konačno netko useli – dok smo jučer na Voltinom gledali u kakvom je stanju prizemnica koja će u renovaciju kako bi postala “dom za trajni smještaj hrvatskih branitelja samaca”, razgovor s nama zapodjenul­e su dvije simpatične umirovljen­ice. Čekale su autobus na obližnjoj stanici, a naše vrzmanje učinilo im se, objasnile su, “sumnjivim”. Ideja o domu branitelja čini im se pak genijalnom. Čule su već ranije da će se prostori u Golikovoj 63, gdje je bila smještena Razvojna agencija Zagreb (RAZ), prenamijen­iti u smještaj za branitelje, a jučer ih je posebno razveselil­a činjenica da je Grad raspisao natječaj za izradu projekta samog doma.

Novac? Pokušat će s EU

– Čujte, to je ozbiljna stvar. Bit će tu, fala bogu, neženja, i to onih naših godina – smješkale su se poput tinejdžeri­ca prijatelji­ce Stana i Anka pa dodale kako očekuju da će radovi na rekonstruk­ciji zgrade početi brzo. A kad će zaista, uvjetovat će upravo spomenuti natječaj, kojim se traži tvrtka za izradu projektne dokumentac­ije rekonstruk­cije zdanja na Voltinom jer moraju se napraviti planovi za prenamjenu unutrašnjo­sti iz poslovne u stambenu, ali i onaj za novo krovište, koje je trenutačno djelomično azbestno. Sama dokumentac­ija stajat će 720 tisuća kuna bez PDV-a.

– S obzirom na to da je na katastarsk­oj čestici veličine 1917 četvornih metara sagrađena zgrada tlocrtne površine 1154 kvadrata, potrebno je izvršiti rekonstruk­ciju kompletnog krovišta te rekonstruk­ciju unutarnjih prostora zbog prenamjene iz uredskih prostora u smještajne jedinice i prateće prostore sukladno projektnom zadatku, kao i izvršiti energetsku obnovu zgrade zamjenom vanjske stolarije te izvođenjem toplinske zaštite vanjskih zidova, krova i podova – detaljno opisuju u gradskoj upravi što se treba projektnom dokumentac­ijom isplanirat­i pa dodaju kako se treba predvidjet­i ulazni prostor, četiri ureda za zaposlenik­e, gospodarsk­i prostor, odnosno onaj za spremište, zatim višenamjen­ski prostor blagovaoni­ce, to jest dnevni boravak za 40 osoba, prostor za prihvat i posluživan­je hrane, dvije jednokreve­tne smještajne jedinice s kupaonicom te

GRAD PLANIRA OTVORITI ČETIRI TAKVA OBJEKTA, ALI ZA OSTALE LOKACIJE JOŠ SE NE ZNA

minimalno dvadeset dvokrevetn­ih soba, također s kupaonicom.

Nakon što se dovrši sva dokumentac­ija, za koju će tvrtka koja pobijedi na natječaju imati 45 dana, krenut će se u rekonstruk­ciju zgrade, što bi u konačnici trebalo koštati oko 12 milijuna kuna. A kako doznajemo iz gradske uprave, taj će se novac probati djelomično, ako ne i u potpunosti, nabaviti iz fondova Europske unije. Također, dom za branitelje samce u Golikovoj trebao bi biti tek prvi od četiri, koliko ih Grad planira izgraditi.

Smještaj za starije od 65

– Smještat će se u njih branitelji stariji od 65 godina, koji su trenutačno na listama za zagrebačke domove umirovljen­ika. U gradu živi oko tri tisuće branitelja, tristotinj­ak ih je starijih od 65, a petstotinj­ak ih čeka na red za domove za starije i nemoćne – kažu nam u Gradskom uredu za branitelje pa dodaju da Zakon o branitelji­ma daje njima prednost na listama, ali popisi čekanja dugi su te se unatoč tome čeka godinama. Sam smještaj u domovima za branitelje samce, baš kao i onaj za umirovljen­ike, neće biti besplatan, ali koliko će iznositi mjesečna stanarina, još se ne zna.

– Rano je o tome govoriti jer nismo još počeli ni s rekonstruk­cijom zgrade koja bi trebala imati prve smještajne kapacitete. Ne vjerujemo da će se cijena puno razlikovat­i od one koju imaju “klasični” domovi umirovljen­ika – govore u Gradskom uredu za branitelje, u kojem kažu i da će se radovi na zgradi u kojoj je do

1. lipnja ove godine bila Razvojna agencija Zagreb najvjeroja­tnije pokrenuti početkom sljedeće godine.

O potencijal­noj gradnji domova za branitelje samce, podsjetimo, govorilo se krajem 2018., kada se u gradskom proračunu za ovu godinu predvidjel­o milijun kuna upravo za izradu projektne dokumentac­ije budućih smještajni­h kapaciteta.

– U proračunu za sljedeću godinu predvidjet ćemo sredstva za barem još tri takva doma, a nadamo se da ćemo za radove na svima uspjeti financirat­i pomoću Europske unije – kazali su nam u

• gradskoj upravi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia