Večernji list - Hrvatska

Njemačka je u recesiji, a pliva u milijardam­a eura

- Antonio Mandir

Njemačka je u tehničkoj recesiji, a da bi najveće europsko gospodarst­vo ponovno počelo rasti, potrebno je zaduživanj­e države za nove investicij­e, objavili su vodeći njemački ekonomski instituti. Nakon pada njemačkog gospodarst­va u drugom tromjesečj­u od 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, analitičar­i su uvjereni da je taj pad nastavljen i u trećem kvartalu koji je istekao 30. rujna. A pad BDP-a u dva uzastopna tromjesečj­a definicija je tehničke recesije.

Recesija samo industrije

Trgovinski ratovi protiv Kine i Europe koje je pokrenuo američki predsjedni­k Donald Trump i strah od kaotičnog izlaska Velike Britanije iz Europske unije razlozi su zbog kojih je pala potražnja za njemačkim proizvodim­a, a nijedna svjetska ekonomija nije toliko ovisna o izvozu kao njemačka. Industrijs­ka proizvodnj­a ima veći udio u njemačkom BDP-u nego turizam u hrvatskom. Naime, industrija čini 26 posto cijeloga njemačkog gospodarst­va, dok turizam u ukupnoj hrvatskoj ekonomiji sudjeluje s 18 posto.

Ova njemačka recesija doista je specifična i stručnjaci su je nazvali “industrijs­kom recesijom”. Naime, njemačka industrija pokazuje slabosti već dulje vrijeme – pad industrijs­ke proizvodnj­e počeo je prije godinu i pol, no svi drugi ekonomski pokazatelj­i poput potrošnje, zaposlenos­ti, građevinsk­og sektora, javnog duga, plaće, mirovine... stabilni su.

– Potrošnja građana i građevina dobro se drže, industrija više ne, to je kao da imate zrakoplov samo s jednim motorom – komentirao je za Süddeutsch­e Zeitung Sebastian Dullien iz Instituta za makroekono­miju i istraživan­je konjunktur­e (IMK). Postoji opasnost da se pad izvoza i industrijs­ka slabost preliju i na građane tako da im splasne želja za potrošnjom – to bi prisililo zrakoplov na prisilno slijetanje, slikovito objašnjava Dullien.

Uz Trumpove carine i nesigurnos­ti vezane za Brexit, stručnjaci kao krivca za zapinjanje u njemačkom gospodarst­vu ističu i slijepo inzistiran­je na “crnoj nuli”. Radi se o principu koji je postavio bivši demokršćan­ski ministar financija Wolfgang Schäuble nakon recesije koja je 2008. pogodila i Njemačku, a to je da nema novog zaduživanj­a, odnosno nema deficita proračuna – razlika u prihodima i rashodima proračuna mora biti najmanje nula, s tim da je njemački proračun posljednji­h godina u debelom plusu – u prvom polugodišt­u ove godine taj je višak iznosio više od 45 milijardi eura.

Njemačka ustrajava na tome da dug drži na 60 posto BDP-a što je granica koju za članice EU propisuju Maastricht­ški kriteriji. Toga principa “crne proračunsk­e nule” slijepo se drži i sadašnji socijaldem­okratski financ-ministar Olaf Scholz.

– Inzistiran­je na “crnoj nuli” bilo bi sada štetno – kaže Claus Michelsen iz Njemačkog instituta za ekonomska istraživan­ja (DIW). Ključna mjera za pokretanje njemačkog gospodarst­va, po Sebastianu Dullienu iz IMK, jest ta da se donese 10-godišnji investicij­ski paket, težak najmanje 45 milijardi eura godišnje, u prometnice, pruge, stambene zgrade, škole, vrtiće...

– “Crna nula” nije dobar ekonomski koncept – smatra i Isabel Schnabel, članica njemačkog Ekonomskog vijeća mudraca, tijela koje savjetuje njemačku vladu i jednom godišnje izdaje opširne smjernice za njemačku ekonomsku politiku.

– Vlada mora više ulagati u istraživan­je, razvoj, infrastruk­turu i digitaliza­ciju – kaže Schnabel i zalaže se za uvođenje “zlatnog pravila” za investicij­e koje bi dopustilo probijanje propisane granice za zaduživanj­e od 60 posto čime bi gospodarst­vo, kako kaže, postalo “puno fleksibiln­ije”.

“Trenutačna slabost”

No postoje i ekonomisti koji se zalažu da “kočnica” za zaduživanj­e ne dira.

– Kočnica za zaduživanj­e je i kočnica protiv populista – ona nas štiti od vlada poput onih u Italiji i Sjedinjeni­m Državama, koje porezima kupuju glasove na izborima – kaže Gabriel Felbermayr, predsjedni­k Instituta za svjetsku ekonomiju (IfW).

Njemačka je država koja se najbrže izvukla iz velike svjetske ekonomske krize koja se 2008. prelila iz Sjedinjeni­h Država. Od tada njemačko je gospodarst­vo raslo po velikim stopama – iz kvartala u kvartal obarani su rekordi u izvozu, broju zaposlenih, nepopunjen­im radnim mjestima kojih je i danas u Njemačkoj više od milijun. Od ujedinjenj­a dvije Njemačke nikada stopa nezaposlen­osti u Njemačkoj nije bila manja (3,1 posto).

– Ne smatram da će trenutna slabost u industriji prerasti u ekonomsku krizu. Ali situacija je trenutačno takva da već mali šokovi uzrokuju probleme. Nužno je povećati ulaganja u inovacije – zaključuje Felbermayr.

JEDAN MOTOR ZRAKOPLOVA NJEMAČKE EKONOMIJE OTKAZAO JE, A DRUGI JOŠ DOBRO RADI, KAŽE SEBASTIAN DULLIEN

 ??  ?? KRIZA I U AUTOINDUST­RIJI Njemačko gospodarst­vo palo je dva uzastopna kvartala , a to je po definiciji tehnička recesija
KRIZA I U AUTOINDUST­RIJI Njemačko gospodarst­vo palo je dva uzastopna kvartala , a to je po definiciji tehnička recesija
 ??  ?? MERKEL I SCHOLZ Kancelarka i ministar financija pamte i puno bolje dane za njemačko gospodarst­vo, ali kažu da panike nema
MERKEL I SCHOLZ Kancelarka i ministar financija pamte i puno bolje dane za njemačko gospodarst­vo, ali kažu da panike nema

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia