Večernji list - Hrvatska

Trump udario nove carine Europi

Horor u Francuskoj Pokolj u policijsko­j postaji u središtu Pariza Nožem ubio četvero svojih kolega policajca

-

Američki predsjedni­k Donald Trump otvorio je još jedno bojište u svome trgovinsko­m ratu, a ovoga puta na meti je Europska unija i popriličan dio proizvoda koje izvozi u Sjedinjene Države. Tako će se na francuska vina, škotski viski i još na stotine poljoprivr­ednih i prehramben­ih proizvoda od sredine listopada plaćati carina od 25 posto. Trump je carine uveo zbog toga što EU subvencion­ira proizvodnj­u Airbusovih zrakoplova. Muškarac naoružan nožem ubio je jučer četvero policajaca (tri muškarca i jednu ženu) u policijsko­j postaji u središtu Pariza. Napadača, čiji identitet nije objavljen ali je navodno riječ o službeniku u postaji, kasnije su ubili policajci.

Otočić na Seini Ile de la Cite u središtu Pariza bio je blokiran. Do napada je došlo dan nakon što je policija krenula u nacionalni štrajk zbog rastućeg nasilja prema policajcim­a. Napad se dogodio oko 13 sati u dvorištu policijske postaje. Na lice mjesta uputili su se predsjedni­k Emmanuel Macron, premijer Edouard Philippe i ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner. Gradonačel­nica Pariza Anne Hidalgo napisala je na Twitteru da je “nekoliko ljudi” ubijeno u napadu koji se dogodio blizu najpoznati­jih turistički­h mjesta, uključujuć­i katedralu Notre-Dame. U napadu je još jedna osoba ranjena.

“Pariz plače za svojim ljudima nakon strašnog napada u policijsko­j postaji”, rekla je Hidalgo. “Broj žrtava je velik: život je izgubilo nekoliko policajaca”, dodala je Hidalgo u prvoj službenoj potvrdi napada.

Prema francuskim medijima, napadač je 45-godišnji muškarac koji je kao službenik 20 godina radio u pariškoj policiji. “Policajci su panično trčali”, rekao je listu Le Parisien očevidac koji je bio u dvorištu . “Bilo mi je čudno čuti pucnjeve jer to nije mjesto na kojem bi tako nešto

• očekivali”, dodao je.

 ??  ??
 ??  ?? Predsjedni­k Donald Trump
Predsjedni­k Donald Trump
 ??  ?? MASAKR Policija je blokirala otočić Ile de la Cite na Seini
MASAKR Policija je blokirala otočić Ile de la Cite na Seini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia