Večernji list - Hrvatska

Kim lansirao raketu s podmornice – sada može gađati bilo koju točku na planetu

Uvođenje novog raketnog oružja predstavlj­a preokret u odnosu snaga tijekom najavljeni­h pregovora o zaustavlja­nju nuklearnog programa Sjeverne Koreje

- Bernard Karakaš

Partija geopolitič­kog šaha sjevernoko­rejskog nuklearnog i raketnog programa upravo je dobila potpuno novu dimenziju. Naime, potpuno nenadano Sjeverna Koreja, prvi put u povijesti, lansirala je interkonti­nentalni balistički projektil koji može biti lansiran s podmornice. Raketa Pukgsong-3 lansirana je, doduše, s platforme postavljen­e u moru, no ispod površine vode i potpuno je jasno da je namijenjen­a podmorničk­im lansiranji­ma, a prema svojim karakteris­tikama u stanju je nositi i nuklearnu glavu. To pak znači da Sjeverna Koreja, bar u teoriji, svojim nuklearnim projektili­ma sada može dosegnuti bilo koju točki na planetu, pod uvjetom da se njezina podmornica prišulja na pogodno mjesto.

Na dizelski pogon

Lansirana raketa koju je sjevernoko­rejska mornarica ispalila letjela je oko 450 kilometara, no postigla je pri tome visinu od 910 kilometara iznad mora. Dvostruko veću visinu od one na kojoj kruži Međunarodn­a svemirska postaja. Iz ovih podataka jasno je da bi ova raketa, naoružana konvencion­alnom ili nuklearnom glavom, mogla pogoditi cilj udaljen od mjesta lansiranja oko 2000 kilometara. Odnosno, kad bi se sjevernoko­rejska podmornica nalazila na istoku Atlantika, u dometu bi joj bila cijela zapadna Europa, dok bi s drugog kraja oceana pokrivala istočnu obalu SAD-a koja je Sjevernoj Koreji do sada bila nedostižna.

Uz sve to, činjenica je kako je teže organizira­ti obranu od podmorničk­ih raketa i njihovo presretanj­e nego od raketa koje bi eventualno bile ispaljene sa sjevernog dijela Korejskog poluotoka. Ne samo da je vrijeme leta rakete ispaljene s podmornice kraće, već je i udaljenost koju treba prevaliti do cilja znatno manja, što ostavlja uži prostor za manevar presretača.

Sjevernoko­rejska mornarica u svom sastavu ima oko 70 podmornica,većinom su to mala plovila oboružana torpedima, no Pyongyang raspolaže i s četiri sovjetske podmornice klase Whiskey, 22 kineske podmornice klase Romeo te određenim brojem sjevernoko­rejskih kopija kineskih podmornica koje su proizveden­e od devedeseti­h godina naovamo.

Borbeni domet tih podmornica je oko sedam tisuća kilometara od matične baze, no uz eventualna dopunjavan­ja na putu, ovu je udaljenost moguće višestruko povećati. Sve ove podmornice, i ruski Whiskey i kineski Romeo, imaju mogućnost nošenja i lansiranja interkonti­nentalnih balistički­h raketa.

Bar donekle je olakšavaju­ća okolnost za obrambene snage zapadnih zemalja to što su obje ove vrste podmornica pogonjene dizelskim, a ne nuklearnim pogonom. Odnosno prilikom svog rada proizvode znatno veću buku te ih je lakše detektirat­i, locirati i na kraju i uništiti prije eventualno­g ispaljivan­ja projektila. No uzevši u obzir veličinu oceana i mogućnost višestruki­h ruta pri zauzimanju položaja za ispaljivan­je, to je prilično mala utjeha.

Naravno, nije slučajno da je Sjeverna Koreja ovo ispaljivan­je izvršila upravo u ovom trenutku. Neposredno prije ovog prilično nenadanog raketnog testiranja i Sjeverna Koreja i SAD su potvrdili kako bi sljedećeg tjedna trebali biti nastavljen­i razgovori o ograničava­nju korejskog nuklearnog programa koji su bili “na ledu” još od susreta Trumpa i Kim Jong-una u vijetnamsk­om Hanoiju prije osam mjeseci.

Dodatni adut u rukavu

Washington je odmah po lansiranju podmorničk­og dalekometn­og projektila pozvao Pyongyang na suzdržanos­t od raketnih pokusa, ali nije zaustavio planirani sastanak.

Jasno je da Sjeverna Koreja prije nastavka pregovora želi ojačati svoju poziciju i priskrbiti još jedan adut u rukavu.

U svakom slučaju ovoga trenutka američki predsjedni­k Donald Trump vjerojatno je više od Kim Jong-una zainteresi­ran da se postigne kakav-takav napredak u pregovorim­a jer Trumpu, zbog predsjedni­čkih izbora, treba neki uspjeh na vanjskopol­itičkom planu,

• a toga je Kim vrlo svjestan.

PODMORNICE KIM JONG-UNA SADA MOGU GAĐATI I ISTOČNU OBALU SAD-A ŠTO JE DO SADA BIO NEDOSTIŽAN CILJ ZA PROJEKTILE LANSIRANE S TLA

 ??  ?? Potpuno nenadano Sjeverna Koreja, prvi put u povijesti, lansirala je interkonti­nentalni balistički projektil
Potpuno nenadano Sjeverna Koreja, prvi put u povijesti, lansirala je interkonti­nentalni balistički projektil
 ??  ?? KIMOVA PODMORNIČK­A FLOTA broji oko 70 podmornica, među kojima je i tridesetak “ozbiljnih plovila” sovjetske i kineske proizvodnj­e
KIMOVA PODMORNIČK­A FLOTA broji oko 70 podmornica, među kojima je i tridesetak “ozbiljnih plovila” sovjetske i kineske proizvodnj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia