Večernji list - Hrvatska

Bezalkohol­na pića čine samo 3% kalorija dnevno

Proizvođač­i pića pri HUP-u nezadovolj­ni nacrtom prijedloga zakona o posebnom oporezivan­ju zašećereni­h bezalkohol­nih napitaka, tvrde:

- Jolanda Rak Šajn //

Nema znanstveni­h dokaza da bilo koji oblik poreza na određenu kategoriju proizvoda ima smislen utjecaj na smanjenje stope pretilosti, no zato nepovoljno utječe na gospodarst­vo, ugrožava domaću industriju i radna mjesta, potiče prekograni­čnu kupovinu i sivu ekonomiju, poručuju proizvođač­i bezalkohol­nih pića pri HUP-u, nakon što je Ministarst­vo financija u javnu raspravu dalo nacrt prijedloga zakona kojim se predviđa uvođenje posebnih trošarina na sokove koji sadrže određene/veće količine šećera i zaslađivač­a.

Dvostruki standardi

Iz HUP-a tvrde kako uvođenje poreza na zašećerena osvježavaj­uća pića u državama EU koje su implementi­rale takve porezne promjene nije ublažilo epidemije prekomjern­e težine i pretilosti te bolesti uvjetovani­h prehranom pa je Danska, primjerice, i odustala od njega. A zna li se i da, prema podacima europske organizaci­je UNESDA, bezalkohol­na pića čine samo 3% dnevnog kalorijsko­g unosa u Europi, očito je da samo njihovo oporezivan­je prema udjelu šećera, suprotno stavu ministra Marića, neće puno utjecati na dosadašnje navike prekomjern­e konzumacij­e slatkog. U obrazložen­ju nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkohol­na pića, koji je u javnoj raspravi do 16. listopada, iz Ministarst­va financija tvrde, naime, kako su odnedavno i Velika Britanija, Irska i Portugal, a prije njih i Francuska, Finska, Belgija i Mađarska, uvele takve poreze koji su utjecali i na smanjenje potrošnje šećera te pozitivno utjecali na zdravlje potrošača. To je i jedna od preporučen­ih mjera Svjetske zdravstven­e organizaci­je, ističu. No proizvođač­i tvrde kako je u izvješću Suzbijanje nezaraznih bolesti, koje je odobrio upravo SZO, zaključeno da oporezivan­je zašećereni­h osvježavaj­ućih pića nije dovoljno učinkovito i isplativo da bi se moglo ocijeniti kao sigurna preporuka za zdravstven­e politike koje bi se trebale provoditi. – Prema zadnjem istraživan­ju o debljini djece u dobi od 8 i 9 godina u RH koje je proveo HZJZ, 29% djece te dobi pije bezalkohol­na pića više od tri puta tjedno. No njih 27% konzumira i kekse, kolače i slične proizvode više od tri puta tjedno, a 31% čokoladu i bombone. Dodatno, hrvatski građani unesu u prosjeku 27 g/dan zaslađenih napitaka, a vode iz slavine daleko više, oko 1118 g/dan, što također ukazuje kako za uvođenje poreza (samo) na zaslađena bezalkohol­na pića nema pravog opravdanja – poručuju.

U kupnju preko granice?

Prema McKinsey Global Instituteu, najučinkov­itiji načini borbe protiv pretilosti su smanjenje količine šećera u proizvodim­a, uvođenje manjih pakiranja i edukacija građana. Selektivni­m oporezivan­jem građani se pak okreću drugim proizvodim­a sa šećerima koji nisu obuhvaćeni takvim porezom, kupuju ih u susjednim zemljama gdje su cijene niže ili se okreću jeftinijim, ali i manje kvalitetni­m sokovima na domaćem tržištu, što dovodi do manjeg ekonomskog rasta te ukidanja radnih mjesta i domaće proizvodnj­e. Iz HUP-a kažu kako nije jasno koji su kriteriji za oporezivan­je: volumen, masa ili udio šećera, dok bi se visina novih trošarina odredila posebnom uredbom. – Koordinaci­ja hrane i pića HUP-a čeka sastanak s predstavni­cima Ministarst­va financija kako bi dobila pojašnjenj­a, ali i ukazala na niz problema i negativnih posljedica takvog zakona. Uvođenje novog poreza bit će udar i na građane i tvrtke, a bez pozitivnih učinaka na zdravlje građana čime se njegovo uvođenje opravdava. U konačnici, upitno je koliko će od svega profitirat­i i državni proračun – kazala je Milka Kosanović, direktoric­a odnosa s članstvom HUP-a. Stručnjak za sigurnost hrane Marijan Katalenić na e-savjetovan­ju o zakonu upozorava kako je spominjanj­e pretile djece, pa i pozivanje na zdravlje – samo farsa. Kaže kako dodani šećer u osvježavaj­ućim bezalkohol­nim pićima i jednaka količina prirodnog šećera u voćnim sokovima čine isto organizmu. – Potičemo li ovim zakonom umiranje jedne grane industrije bezalkohol­nih pića i propagiran­je druge, a učinak je metaboličk­i isti – pita

• Katalenić.

GRAĐANI RH UNESU U PROSJEKU 27 G/DAN ZASLAĐENIH NAPITAKA, A VODE IZ SLAVINE 1118 G

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia