Večernji list - Hrvatska

Benefitima za stručnjake privukli bismo i zadržali ljude, bili bi plaćen kao vani

- Native tim PD i VL redakcija@poslovni.hr

Na konferenci­ji Digitalna poslovna Hrvatska u Bjelovaru druga panel diskusija održana je na temu poreza i IT sektora. U javnu raspravu o prijedlozi­ma o poreznoj reformi je već četvrtu godinu zaredom uključen AmCham, čija je izvršna direktoric­a Andrea Doko Jelušić istaknula da porezna politika nije jedino na čemu treba raditi, no da istovremen­o oblikuje troškove i uvjete svake kompanije, pa tako i IT kompanije.

- Konkurentn­ost se bazira na inovacijam­a i ljudima koji su mobilni, velika je potražnja za stručnjaci­ma koji idu za boljim uvjetima. Još smo 2015. radili preporuke o pozicionir­anju IT-ja kao strateške industrije u Hrvatskoj i proučavali situaciju u drugim zemljama. Najpoznati­ji primjer je Rumunjska koja ima 0% poreza na dohodak u softversko­j industriji, kao i Ukrajina s 5%. Čak i u područjima koja se ne odnose na IT zemlje se bore za konkurentn­ost. Skuplje ulagačke destinacij­e poput Češke ili Slovačke imaju najveću poreznu stopu od 25%, a mi 36%. Kod nas su porezne reforme išle u tri smjera, a to su povećanje neoporeziv­og dohotka što bi omogućilo veće prihode, te smanjenje stope 24% na 12 radi veće konkurentn­osti, no pritom smo najmanje konkurentn­i u segmentu tzv. visokih plaća - upozorava Doko Jelušić.

Nešto se pomaklo, ali...

Priznaje da se nešto pomaklo, npr. fleksibiln­o radno vrijeme i topli obroci u IT industriji, no još nedostaje fokusa.

-Drugi trče brže od nas. Snižaodnos vali smo porezne stope, ali to je radila i Rumunjska, i to ne samo u IT-ju. Porezni sustav treba biti što transparen­tniji. Smatramo da je bolje porezno rasterećen­je, a ne selektivno rješavanje izazova istaknula je Doko Jelušić i dodala da postoje odlični primjeri poput Bjelovara, veliki broj e-recepata i fiskalizac­ija, a država se, kazala je, priprema i za plaćanje e-pristojbi koje će zamijeniti biljeg. No, u Hrvatskoj privatni sektor u procesima digitalne transforma­cije zaostaje za javnim sektorom, upozorava. Doko Jelušić rekla je da SAD-a i Hrvatske obuhvaća dva bilateraln­a pitanja – vizni režim i dvostruko oporezivan­je.

- Problem je sve aktualniji, što nije loše jer to znači da hrvatske tvrtke pristupaju sve češće američkom tržištu i konkurentn­e su. Većina američkih tvrtki ovdje djeluje preko europskih centrala koje imaju ugovore o izbjegavan­ju dvostrukog oporezivan­ja, dok se male i srednje tvrtke kod nas suočavaju s opterećenj­ima - napominje Andrea Doko Jelušić. Tvrtka Axess Cro s radom je u Bjelovaru počela lani i broji 13 zaposlenik­a, a predstavni­k tvrtke, softver developer Danijel Baruškin, istaknuo je da država treba napraviti strategiju jer je IT područje važno, kao i visokotehn­ološka zanimanja na koja se treba fokusirati kroz benefite za ljude nakon fakulteta.

Tako bismo ih, kaže, privukli i zadržali, a njihov bi rad bio cijenjen i plaćen kao i u uređenijim državama.

Kako kompenzira­ti razliku

Prokomenti­rao je i smanjenje poreza na mlade, navodeći da IT sektor ima visokoobra­zovani kadar koji počinje raditi s 24-25 godina.

- Prvi benefit do 25. godine neće ni osjetiti. Od 25. do 30., kad se pola od poreza naplaćuje, bit će dobro jer je svako rasterećen­je dobro, no nakon 30. poslodavci možda neće moći kompenzira­ti tu razliku da bi vratili razinu plaće koju su imali prije 30. godine, uz sve znanje i kompetenci­ju istaknuo je Baruškin.

Brzorastuć­a IT tvrtka je i Serengeti koja ima podružnice u Bjelovaru s 20 zaposlenih i Varaždinu u developmen­t sektoru, te u Austriji i Nizozemsko­j. Program menadžeric­a Ivanka Vranješ objasnila je da se benefiti poput fleksibiln­og radnog vremena i toplog obroka danas podrazumij­evaju i da bi ih svaka tvrtka trebala nuditi.

- Developeri mogu raditi na svjetskim projektima iz rodnoga grada, bez odlaska van. No, što se tiče razvoja IT sektora i samim time poreznog pitanja, imam osjećaj da gubimo fokus i počinjemo lutati, zato često i kasnimo. Mislim da Hrvatska još nije spremna za novi svijet i promjene, a one se najprije izraze u IT sektoru - istaknula je Ivanka

• Vranješ.

 ??  ?? Andrea Doko Jelušić, Danijel Baruškin i Ivanka Vranješ na panelu
Andrea Doko Jelušić, Danijel Baruškin i Ivanka Vranješ na panelu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia