Večernji list - Hrvatska

Možda nikad neće znati gdje su rođeni, ali sada više nisu sami

- (Denis Derk )

U filmu “Dnevnik Diane Budisavlje­vić” koji je u srijedu doživio zagrebačku premijeru jedan čovjek duge bijele kose vesla po rukavcima rijeke Save, pomalo nalik na Harona koji mrtve prevozi preko Aheronta. Ime mu je Živko, a prezime Zelenbrz. Ne zna gdje je ni kada rođen. Ne zna tko su mu majka ili otac niti je li imao braću i sestre. Od najranije mladosti koja mu je i danas u totalnoj magli ostao mu je samo privjesak sa zlokobnim rednim brojem.

Osobno sam očekivao da će ga u ovom crno-bijelom filmu koji poništava razlike između dokumentar­izma i igranog filma baciti u mutnu rijeku koja pomalo lijeno teče prema ušću kako bi se ritualno oslobodio loših uspomena...

Film Dane Budisavlje­vić koji je nakon trijumfa na festivalu u Puli krenuo u redovitu kinodistri­buciju po Hrvatskoj film je o Živku Zelenbrzu, ali i o tisućama sličnih sudbina koje su bile žrtve nacističko­g, ali i ustaškog terora na prostoru Nezavisne Države Hrvatske. Pripreman je i sniman dugo, desetak godina.

Mnogi se sada s pravom pitaju kako to da Hrvatska nije više znala o liku Diane Budisavlje­vić rođene Obexer, Austrijank­e iz Innsbrucka koja je bila oženjena za zagrebačko­g uglednog kirurga i profesora na Medicinsko­m fakultetu Julija Budisavlje­vića. Budisavlje­vić je bio Srbin kojega su ustaške vlasti ostavljale na miru jer im je trebao kao liječnik, a navodno je i svojim liječnički­m umijećem spasio život književnik­u i ustaškom čelniku Mili Budaku. Diana Budisavlje­vić, koja je na početku Drugog svjetskog rata već imala dvije kćeri i bila baka, a imala je i stan na Svačićevu trgu te uglednu poziciju u zagrebačko­m društvu, odlučila je pokazati humaniji stranu ljudskog karaktera, i to u trenutku kada je saznala da se i u Hrvatskoj osnivaju logori po uzoru na nacističku Njemačku.

Kako se čini iz njezina dnevnika, koji je tek 2003. godine objavljen u Hrvatskoj (zaslugom njezine unuke i psihologin­je Silvije Szabo), prve vijesti o logoru u Lobor-gradu čula je od svoje šogorice koja je rekla da se u stari dvorac smještaju pravoslavn­e žene s malom djecom kojima nedostaje i hrane i liječničke brige. I dok se Židovska općina smjela brinuti za Židovke i njihovu djecu, o pravoslavk­ama se nije brinuo nitko. Do Diane Budisavlje­vić.

Filmom o njezinu pothvatu, po kojem je od ratnih užasa spasila 10.000 mališana uz pomoć razgranate mreže raznorodni­h ljudi među kojima su bili i zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, pa čak i neki ustaški i nacistički moćnici, Hrvatska je pokazala da se povijesti ne mogu zatvoriti usta.

Možda Živko Zelenbrz nikada neće saznati gdje je i kada rođen. Ali nakon Danina filma zna da nije

• sam.

 ??  ?? Preživjeli mališani Živko Zelenbrz, Nada Vlaisavlje­vić i Milorad Jandrić s redateljic­om Danom Budisavlje­vić na zagrebačko­j premijeri filma
Preživjeli mališani Živko Zelenbrz, Nada Vlaisavlje­vić i Milorad Jandrić s redateljic­om Danom Budisavlje­vić na zagrebačko­j premijeri filma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia