Večernji list - Hrvatska

Idealan scenarij je u Milano ići sa sigurnim trećim mjestom

- Robert Junaci

Momčad Mercedes ove je sezone daleko ispred konkurenci­je u formuli 1, Hamilton naročito, a onda s njim i Botas daleko su od najvećeg konkurenta Ferrarija. Preneseno na nogomet, na skupinu C Lige prvaka u kojoj je naš prvak Dinamo, Hamilton je – Manchester City. Ima najbolji motor (momčad), ima vjerojatno i najboljeg vozača (Guardiola) i do kraja igranja u skupini već debelo vodi. Iako su odigrana tek dva kola, jasno je da u ostale četiri utakmice City neće imati problema i prvi će proći ciljnom ravninom.

Ako gledamo na City kao da je Mercedes, da je u prvom startnom redu, onda bismo Dinamo i Šahtar mogli staviti u drugi startni red, u poziciju Ferrarija. Ni Dinamo ni Šahtar nisu savršeni, vidi se da im motor u borbi protiv Cityja nema dovoljno kilovata, da su daleko od te razine i da u utrci s engleskim, europskim i svjetskim velikanom nemaju nikakve šanse kao što do kraja ove sezone formule 1 vozači Ferrarija nemaju šanse dostići Hamiltona.

I dalje treba navijati za City

No zato će se Dinamo i Šahtar potući za to drugo mjesto, iako moraju biti oprezni da u toj utrci ne gube previše kako ih Atalanta ne bi nekako iznenadila, kao što u ovoj sezoni F1 zna iznenaditi netko izvan kruga dviju najboljih momčadi. Atalanta je s dva poraza u svojem debiju u Ligi prvaka u velikim problemima, kako ju je Dinamo dobio s 4:0 u Maksimiru, plavi bi u tim međusobnim susretima morali biti bolji, teško je pomisliti da bi Bjeličina momčad mogla izgubiti na San Siru s većom razlikom.

A Atalanta sad ima dvije utakmice s Manchester Cityjem i, bude li sve prema očekivanji­ma i dosad viđenom, nakon četiri kola lako bi mogla ostati na posljednje­m mjestu skupine bez ijednog osvojenog boda. Dok se momčad iz Bergama bude pokušavala suprotstav­iti Cityju (nadamo se da neće uspjeti nešto uzeti), Dinamo i Šahtar u svoje dvije međusobne uzastopne utakmice borit će se za ključne bodove. U ovom su trenutku ukrajinski i hrvatski prvak na tri osvojena boda i svaki plijen u sljedeće dvije utakmice bit će ključan.

Idealan scenarij za Dinamo je, naravno, da ostvari dvije pobjede i tako bude sigurna u prolaz, ali nije loš scenarij ni kad bi nakon te dvije utakmice imali osigurano treće mjesto u skupini pa da se u dva preostala kola (Atalanta na San Siru i City u Maksimiru) bori za drugo mjesto i nastavak u proljetnom dijelu Lige prvaka s europskim velikanima.

Šahtar ima i Darija Srnu

No istu ideju ima i Šahtar, a Bjelica je objektivno zaključio:

– To je veliki klub koji nije na razini Cityja, ali je za jednu razinu iznad nas.

Kod nas je omiljeno podcjenjiv­ati suparnike, a Šahtar nikako nije za podcjenjiv­anje. Iako je ukrajinska liga slabija nego prije, treba uvažiti činjenicu da u devet kola Šahtar nije izgubio ni bod, da kijevski Dinamo koji mu je uvijek najveći konkurent već sada ima deset bodova manje. U tom Šahtaru igra dosta ukrajinski­h reprezenta­tivaca, a ta reprezenta­cija vodeća je u svojoj skupini, ispred Portugala i Srbije, potonjoj su zabili pet komada. K tome, Šahtar je pun Brazilaca (Ismaily, Marlos, Taison, Alan Patrick, Moraes...), strašno je opasan ofenzivno. Osjetila je to i Atalanta u Milanu.

No i Atalanta je ofenzivno sjajna, prošle sezone zabila je najviše golova u talijansko­m prvenstvu pa ju je Dinamo potpuno zaustavio, otupio je taj sjajni napadački dio, a onda ih u sredini i u napadu potpuno nadigrao. No Šahtar je sad spreman na takav Dinamo, Šahtar ima i Darija Srnu koji će o Dinamu znati baš sve, ako već i sad ne zna. I zato će borba za drugo mjesto biti još kako teška

• za Zagrepčane.

 ??  ?? PETAR STOJANOVIĆ Do novog sraza s Manchester Cityjem i Sterlingom plavi bi mogli osigurati novo prezimljav­anje u Europi
PETAR STOJANOVIĆ Do novog sraza s Manchester Cityjem i Sterlingom plavi bi mogli osigurati novo prezimljav­anje u Europi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia