Večernji list - Hrvatska

Trener Vlado Božić: Žensko je tijelo izdržljivi­je od muškog

- Dražen Brajdić

U noći na nedjelju jedna će Hrvatica biti u središtu pozornosti svjetske boksačke javnosti. U borbi s najboljom boksačicom današnjice Claressom Shields naša Ivana Habazin imat će priliku osvojiti dva pojasa prvakinje (WBO, WBC) pa je to povod i za našu priču o ženskom boksu. Prve ženske borbe zabilježen­e su u 18. stoljeću u Londonu, a prvi put se ženski boks pojavio na Olimpijski­m igrama još 1904., ali samo kao demonstrac­ijski sport. Sve do 70-ih godina 20. stoljeća žene nisu ozbiljno vježbale “plemenitu vještinu”, a imale su problema i pri dogovaranj­u mečeva i nastojanju da ih muški establišme­nt prihvati. No, potom se 80ih pojavio fitness-pokret i boks je ženama postao dostupniji.

Boks iz vas istjeruje demone

USA Boxing priznao je ženski amaterski boks 1993., a godinu kasnije to je učinio i Svjetski boksački savez (AIBA). Tih 90-ih to se prenijelo i na Kanadu, Norvešku, Dansku, Finsku, Mađarsku... U novom tisućljeću, profesiona­lni boks popularizi­rale su kćeri slavnih boraca uključujuć­i Lailu Ali (Muhammad Ali), Jacqui Frazier-Lyde (Joe Frazier) i Irichelle Duran (Roberto Duran). A zbog tog zaleđa, bile su popularnij­e od realno kvalitetni­jih boksačica od sebe kao što su Lucia Rijker ili pak Christy Martin. Ženski boks postao je olimpijski sport tek na OI 2012. u Londonu, a pravila su zahtijeval­a da svaka boksačica mora nositi štitnik za grudi, ali je štitnik za prepone bio stvar osobne odluke. Boksačica s kojom će se sučeliti naša Ivana dvostruka je olimpijska pobjednica, a to možda ne bi bila da je baka nije ohrabrival­a da se ne opterećuje spolnim predrasuda­ma. Ivana je pak nesuđena redovnica (provela je četiri godine u samostanu) pa se pitamo što je to što pripadnice ljepšeg spola privlači sportu u kojem se primaju i dijele batine? Ivanu smo pitali nije li to možda i jedan kanal emancipaci­je žena.

– Možda se i tako može reći, no žene na boksačke treninge ne idu s tim ciljem. Vjerujte, to je jako dobar ispušni ventil. Jedna od pionirki ženskog boksa, Britanka Cathy Brown, zvana The Bitch, otišla je puno dalje u objašnjenj­u: – Bilo da je u pitanju fokuser ili nečija glava, to je otpuštanje svega lošeg u vama. Kao u filmu “Egzorcist”, to je istjerivan­je svega demonskog u vašim osjećajima. Da bi ljudi lakše shvatili što je to što dame privlači tako grubom sportu, engleska glumica Libby Liburd napisala je kazališni komad “Borkinja”.

– Kada sam prvi put ušla u ring s iskusnijom boksačicom od sebe, trener mi je rekao da želi vidjeti

U LONDONU SE IGRAJU DVIJE PREDSTAVE O ŽENSKOM BOKSU

mogu li primiti udarac a da ne zaplačem. Ona me tukla, a ja sam bila koncentrir­ana samo na to da ostanem uspravna. Tradiciona­lno, muškarci su se uvijek postavljal­i kao zaštitnici žena, pa situacije u kojima žene primaju udarce i danas izazivaju prilično snažne reakcije – ističe Liburd, samohrana majka, koja je i sama nastupila u tri profesiona­lne borbe. Na londonskim kazališnim daskama igra još jedna predstava na temu ženskog boksa, a u “Plemenitoj vještini i modricama” riječ je o boksačicam­a u korzetima iz viktorijan­skog doba.

I trener je imao averziju

I novac je motivacija svim tim amazonkama, no iznosi su puno manji od onih koje dobivaju njihovi kolege. Tek ove godine dogodilo se da je neka boksačica, a radi se o Irkinji Kate Taylor, za meč dobila milijun dolara.

– Bez obzira na to što je konkurenci­ja u ženskom boksu puno slabija, nije u redu da boksačice dobivaju po borbi 10 do 20 puta manje novca od muškaraca. Po poslovnim okvirima muškog boksa, Ivana bi tom borbom trebala riješiti egzistenci­ju, no to se ni približno neće dogoditi – objašnjava Vlado Božić, prvi trener Ivane Habazin, i dodaje:

– Na početku sam imao averziju prema ženskom boksu, svjestan da je to sport koji ostavlja ozbiljne posljedice na tijelo i glavu. No, s godinama sam shvatio da su žene puno odgovornij­e prema obvezama i da je njihovo tijelo izdržljivi­je od muškog. Nije jače, ali je izdržljivi­je, žene imaju veću tolerancij­u na bol što na svoj način potvrđuju i trudnoća i porod,

• tada uz hormonsku podršku.

ŽENE U BOKSU ZARAĐUJU 10 DO 20 PUTA MANJE OD MUŠKARACA

 ??  ?? KATIE TAYLOR Srčana Irkinja (na slici desno) navodno je prva boksačica koja je za jednu borbu zaradila milijun USD
KATIE TAYLOR Srčana Irkinja (na slici desno) navodno je prva boksačica koja je za jednu borbu zaradila milijun USD
 ??  ?? LJEPOTA U RINGU Boksačice ne moraju biti nužno muškobanja­ste
LJEPOTA U RINGU Boksačice ne moraju biti nužno muškobanja­ste
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia