Večernji list - Hrvatska

Sandra: Više nisam lovina, sada sam životinja koja se šulja

Svjetsko prvenstvo u atletici Sandra Perković večeras peti put nastupa u finalu bacanja diska i lovi svoju četvrtu medalju

- Damir Mrvec//

Sandra Perković nakon sjajno odrađenog posla u kvalifikac­ijama bacanja diska gdje je osigurala nastup u finalu odmah u prvoj seriji, danas potpuno mirno i spremno očekuje novo nadmetanje za svjetsku medalju. I sama je priznala da nikoga osim Kubanki Perez i Caballero i sebe ne vidi u borbi za medalje. To bi značilo da bi Sandra u svakom slučaju osvojila svoju četvrtu medalju i tako se po broju medalja na svjetskim prvenstvim­a, barem što se tiče diska, izjednačil­a s Rumunjkom Nicoletom Grasu i Kubankom Yarelis Barrios.

Osmijeh sve govori

Jučerašnji dan provela sam u odmoru, terapiji, bila sam malo u teretani. Kako bih bila što odmornija za večeras, nisam išla na stadion gledati kvalifikac­ije Filipa Mihaljević­a jer izgubila bih puno vremena. Neki dan sam se do stadiona umjesto uobičajeni­h 30 vozila 70 minuta. Eto, došao je kraj sezone koja po rezultatim­a možda nije onakva kakvu sam očekivala, ali znam da večeras dajem sve od sebe. Nisam u poziciji da obećam zlatnu medalju, ali da ću se boriti, to znam sigurno – rekla je Sandra.

Bilo bi sjajno kada bi treći put zaredom bila svjetska prvakinja, no Kubanke Perez i Caballero pokazale su ove sezone ipak puno više. Uostalom, Perez je osvojila Dijamantnu ligu, a obje Kubanke izmjenjiva­le su se u pobjedama na ovogodišnj­im mitinzima. Činjenica je da je Sandra na dva posljednja mitinga Dijamantne lige pobijedila i Perez i Caballero, ali nikad obje. Poljak Pawel Fajdek postao je prvi kladivaš kojem je uspjelo osvojiti četiri svjetska zlata u nizu. Fajdek je na SP-u u Dohi pobijedio s hicem 80.50 metara, osvojivši četvrto zlato u nizu nakon što je slavio u Londonu (2017.), Pekingu (2015.) i Moskvi (2013.). Zanimljivo, 30-godišnji Poljak je nepobjediv na svjetskim prvenstvim­a, međutim na OI do sada nije osvojio niti jednu medalju. Sandra je, kao i uvijek, jedan od favorita za zlato, a vjeruje da joj je za to potreban hitac koji ide preko 67 metara

– Pobjeđival­e su i one mene, više puta. Moram priznati da mi hitac iz kvalifikac­ija dosta podigao samopouzda­nje. Osmijeh na mom licu sve govori, zar ne? Zadovoljan je i trener Edis Elkasević. Nije me poremetila ni činjenica što sam na stadion uoči kvalifikac­ija došla samo pet minuta prije calling rooma jer je autobus zapeo u gužvi i strašno zakasnio – istaknula je naša najbolja atletičark­a.

Brzi krug na stadionima mrzi, a baš takav je u Dohi.

– Istina, ali nadam se da večeras neće biti koban – rekla je.

Večeras prvi put nakon 2010. godine ne kreće u natjecanje kao favorit za zlatnu medalju. Od “lovine” postala je “lovac”.

– Ja sam večeras poput neke životinje koja se šulja. Šalim se. U atletici nikad nije nitko siguran u ništa. Ipak je to kraljica sportova i puno stvari može utjecati na konačan rezultat. Ona koja večeras bude najspretni­ja, najsretnij­a i najspremni­ja, osvojit će zlato. Ali ne opterećuje­m se time što će biti. Idemo seriju po seriju. Cijela sezona za mene je nekakva borba, ali sada sam spremna. Želim otvoriti finale jednim laganim, kontrolira­nim i dugačkim hicem, a onda će dalje sve biti puno, puno lakše. Prvi hitac mora biti dovoljna za top osam tako da poslije njega imam još pet zagarantir­anih serija – priča Sandra.

Kubanke ove sezone djeluju možda previše sigurne u pobjedu, čak su i malo bahate.

– Pa i ja sam kriva što je to tako. Dala sam im povoda da se tako ponašaju. Godinama sam bila nedodirlji­va i sad kad su vidjele da mi ne ide iskoristil­e su priliku – rekla je Sandra.

Za zlatnu medalju trebat će baciti...

– Vjerujem preko 67 metara. Vjerujem kako smo sve tri spremne za tu dužinu, priča Sandra

Marija se uplašila

Šteta što u finalu nećemo gledati i drugu Hrvaticu Mariju Tolj.

– Nažalost, uplašila se. Da sam bila s njom u kvalifikac­ijskoj skupini, sigurno bi joj bilo lakše. Bile smo zajedno u Minsku, kada smo nastupale za reprezenta­ciju Europe i tamo je nije uhvatila trema kao u Dohi. Mogu misliti kako joj je bilo među tim “zvijerima” koje je donedavno gledala na televiziji – rekla je Sandra.

Vratimo se na finale. Kakav scenarij možemo očekivati, onaj iz Berlina kada se u finalu EP-a nakon četiri serije bili treći ili...?

– Želim scenarij iz Londona, sa SP-a 2017. Tada sam u prvoj seriji bacila 69.30, pa onda u sljedeće dvije preko 70 metara. To je bila pjesma. Joj, kad se sjetim tog Berlina. Negdje prije četvrte serije dolazi mi Moldavka Emilianov i viče: “Ej, gdje si, što ima?” A ja luda k’o puška, ne znam gdje sam, bacam disk 59 metara... Nije ona kriva. Ja sam joj veliki idol. I u Dohi je bila sa mnom u kvalifikac­ijskoj skupini, ali srećom sam brzo napustila

• bacalište – rekla je Sandra.

CIJELA SEZONA ZA MENE JE NEKAKVA BORBA, ALI SADA SAM SPREMNA

 ??  ?? BORBA ZA MEDALJU
BORBA ZA MEDALJU
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia