Večernji list - Hrvatska

UČINAK U PRVA TRI KVARTALA

- Anton Filić

Marin Čilić ostao je bez četvrtfina­la na ATP 500 turniru u Tokiju doživjevši jedan od najtežih poraza u karijeri. Objasnit ćemo zbog čega, prije toga samo napomenimo da je na put Međugorcu stao 23-godišnji Korejac Hyeon Chung pobijedivš­i ga sa 6:4, 3:6, 6:1 (nakon nešto više od dva sata igre). Do ovog dvoboja Marin je u međusobnim sučeljavan­jima s istim suparnikom vodio s 3-0 u pobjedama, ali ovaj put odigrao je samo jedan kvalitetan set (drugi), prvi je bio na razini posljednji­h Čilićevih nastupa, a u trećem se nekad treći tenisač svijeta nije mogao prepoznati.

Čak 45 neprisilje­nih grešaka

Koliko je to sve izgledalo loše, najbolje se vidi iz sljedećih statističk­ih podataka: naš je tenisač napravio sedam dvostrukih pogrešaka pri serviranju i ukupno čak 45 neprisilje­nih pogrešaka. Čak je i u broju asova Chung bio uspješniji – 11:8.

Marin će tako još pričekati na jubilarnu 500. pobjedu u karijeri (ima ih 499, uz 267 poraza), tražit će je na Masters 1000 turniru u Šangaju (od 6. do 10. listopada). A zašto mu je ovo jedan od najtežih poraza? Pa, naprosto zato što je izgubio od 143. igrača na ATP listi. Neosporno je da teniski povratnik Chung vrijedi više, u jednom trenutku bio je 19. (u travnju 2018.), ali svejedno taj poraz jako boli. Marinu je to najgori poraz u posljednje tri godine, barem kada je u pitanju plasman suparnika. No, ipak nije nadmašen njegov neuspjeh protiv Argentinca Marca Trungellit­ija u prvom kolu Roland Garrosa 2016. godine. Argentinac je tada bio 166. tenisač svijeta, a k tome on nikad nije ni bio bolje plasiran od 112. mjesta.

U Tokiju tako više nema hrvatskih predstavni­ka u pojedinačn­oj konkurenci­ji (ispali su i Ćorić i Čilić), ali dobro guraju naši predstavni­ci u konkurenci­ji parova. Nakon što su izbacili prve nositelje, Nikola Mektić i Franko Škugor imali su težak meč protiv Indijca Bopanne i Kanađanina Šapovalova, ali tim vrednija je njihova pobjeda sa 6:4, 5:7, 11:9. U polufinalu igraju protiv francusko-njemačke kombinacij­e Pouille/Struff, a eventualno osvajanje naslova snažno bi poguralo hrvatsku kombinacij­u prema završnom Mastersu osam najboljih parova u Londonu.

U ovom trenutku Mektić i Škugor su na 14. mjestu u poretku parova, ali kako je ispred njih i kombinacij­a Mate Pavić – Oliver Marach, koja više ne igra zajedno, izgledi im nisu mali. Samo su Kolumbijci Cabal i Farah osigurali London, Petra Martić (15. na WTA listi)

Donna Vekić (WTA 20.)

Borna Ćorić (ATP 23.)

Marin Čilić (ATP 42.)

Ivo Karlović (ATP 95.)

Jana Fett (WTA 257.)

Tereza Mrdeža (WTA 267.)

Viktor Galović (ATP 232.)

Lea Bošković (WTA 288.)

Tena Lukas (WTA 299.) 2458 2185 1395 1020 516 207 199 184 179 170 svi ostali su u krugu u kojem je razlika između drugog para (Kubot/ Melo) i 14. (Mektić/Škugor) samo 1725 bodova.

Ivan Dodig i Slovak Filip Polašek stoje još bolje, na 12 su mjestu (s 240 bodova više od Mektića i Škugora). Njih dvojica plasirala su se u polufinale turnira u Pekingu, u četvrtfina­lu su sa 6:4, 6:4 izbacila također jaku talijansko-austrijsku kombinacij­u Fognini/Thiem. Mate Pavić ostao je bez polufinala u Tokiju, on i Brazilac Bruno Soares poraženi su od Britanca Inglota i Amerikanca Krajiceka sa 6:7 (6), 6:7 (6).

Rafin ideal: Karlovićev servis

Za kraj zabilježim­o i jedan kompliment koji je dobio naš veteran Ivo Karlović. Upitan kako bi izgledao idealan tenisač, sastavljen od svih onih suparnika s kojima je igrao, Španjolac Rafael Nadal, vlasnik 19 Grand Slam trofeja, odgovorio je:

– Trebao bi imati forhend Rogera Federera, bekhend Novaka Đokovića, retern – također vjerojatno Novakov, i svakako servis Ive Karlovića. Od Gaela Monfilsa mogao bi posuditi brzinu, a kada je riječ o mentalnoj stabilnost­i, onda bi mogao birati između Federera, Đokovića i mene – kazao je Nadal te odgovorio i na upit hoće li Španjolska jednom dobiti novog Nadala.

– Nadam se da hoće. Ako bi netko bio bolji od mene, to bi bilo dobro za našu zemlju – napomenuo je Rafa koji traži 1000. pobjedu u

• karijeri. Zasad ih ima 967.

PREMA OVOGODIŠNJ­IM REZULTATIM­A, MARIN ČILIĆ TEK JE NA 42. MJESTU NA ATP LISTI. ŠANSE DA SE PLASIRA NA ZAVRŠNI MASTERS SAMO SU TEORETSKE

 ??  ?? MARIN ČILIĆ do 500. bi ATP pobjede u karijeri mogao doći na Masters 1000 turniru koji se sljedeći tjedan igra u Šangaju. Prije dvije godine bio je u polufinalu
MARIN ČILIĆ do 500. bi ATP pobjede u karijeri mogao doći na Masters 1000 turniru koji se sljedeći tjedan igra u Šangaju. Prije dvije godine bio je u polufinalu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia