Večernji list - Hrvatska

Zatražili smo pomoć SAD-a u potrazi za kapetanom Miškićem

- Sandra Veljković

Hrvatska je zatražila od SAD-a pomoć oko potrage za nestalim pomorcima s broda “Bourbon Rhode” kojim je upravljao Šibenčanin Dino Miškić. Potvrdio je to jučer ministar vanjskih poslova Grdan Grlić Radman, kazavši da je potpora zatražena nakon što je primio otvoreno pismo supruge nestalog kapetana te nakon što je u nedjelju navečer dugo s njom telefonski razgovarao.

Kako doznajemo, MVEP je preko hrvatskog veleposlan­stva u Washington­u zatražio da se kontaktira američka strana te su do zaključenj­a ovog broja još čekali odgovor. Na pitanje ministru što je točno zatraženo od SAD-a, kazao je “ono što je supruga napisala u pismu”. Supruga kapetana Marijana Kedžo Miškić u pismu kaže da su dobili informacij­e od Hrvatske gorske službe spašavanja da je moguće satelitski­m snimkama pregledati ocean te uočiti bilo kakav objekt, pojavu ili pokret koji nije dio prirodne okoline.

Novi veleposlan­ik

– Nemamo informacij­u je li ovo područje pokriveno satelitski­m snimkama. Tu informacij­u mogu nam osigurati američke snage koje satelitski nadziru ovo područje te koje svojim snagama i tehnikom, koja je najbolja na svijetu, to mogu dosta jednostavn­o jednim preletom i napraviti. Možemo li preko hrvatskog veleposlan­stva u SAD-u doći do nekih informacij­a koje nam mogu pomoći u potrazi? – apelirala je. Jučer je na redovnom sastanku u Ministarst­vu vanjskih poslova na Zrinjevcu među nekoliko veleposlan­ika bio i otpravnik poslova francuskog veleposlan­stva. Novi veleposlan­ik je tek predao

SUPRUGA DINE MIŠKIĆA ZATRAŽILA JE SATELITSKE SNIMKE PODRUČJA BRODOLOMA

BROD JE BIO U LOŠEM STANJU, OSOVINA JE PROIZVODIL­A ČUDNE ZVUKOVE

vjerodajni­ce predsjedni­ci RH. Na marginama sastanka ministar Grlić Radman razgovarao je s francuskim diplomatom o potrazi, kazao je, te dodao da čekaju poziv iz francuskog ministarst­va vanjskih poslova. – Još u subotu zatražili smo od francuskog Nacionalno­g centra za spašavanje na Atlantiku informacij­u o tome zašto je potraga prekinuta i je li takva praksa uobičajena, no odgovor nismo dobili – rekao je.

Važna svaka informacij­a

Uz izraze empatije, kazao je da su oni, kao i državni vrh, bili vrlo uključeni u potragu te su je i produljili. – Naše ministarst­vo, ured premijera i naše veleposlan­stvo u Francuskoj u stalnom su kontaktu s Kriznim stožerom i s francuskim veleposlan­stvima, a sve je koordinira­o predstojni­k Ureda premijera Zvonimir Petešić Frka. Uložili smo sve napore da potraga bude vidljivija i da francuske vlasti shvate koliko nam je važna svaka informacij­a o našem državljani­nu Dini Miškiću – kazao je. Premijer Andrej Plenković o tome je razgovarao tijekom boravka u Parizu na sprovodu bivšeg predsjedni­ka Jacquesa Chiraca, a Hrvatska je poslala i diplomatsk­u notu Francuskoj u kojoj se, kaže Grlić Radman, zahtijeval­i i molili da se potraga produlji.

– I nastavljen­a je. Vjerojatno bi je bili zaustavili nakon dva ili tri dana s obzirom na vremenske uvjete – objasnio je. Istodobno, pod povećalo dolazi i stanje broda kompanije Bourbon koja je jučer objavila da su tijela pronađenih pomoraca prevezena u Fort de France, kao i trojica živih pronađenih pomoraca. Brod je, prema riječima stručnjaka, bio u lošem stanju, a kratki remont koji je obavljen nije mogao do kraja ukloniti probleme. Puno stavki treba popraviti ili zamijeniti, kritično je to što su vodoneprop­usna vrata dobila nezadovolj­avajuću ocjenu te su uočeni čudni

zvukovi osovine, kažu.

 ??  ?? GORDAN GRLIĆ RADMAN zatražio je pomoć SAD-a nakon razgovora sa suprugom nestalog pomorca
GORDAN GRLIĆ RADMAN zatražio je pomoć SAD-a nakon razgovora sa suprugom nestalog pomorca
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia