Večernji list - Hrvatska

Nova pravila na maturi – položen hrvatski i bez prolaza na eseju

Rezultati mature ogledalo su rada i ministrice. Jesmo li zato ukinuli prag na eseju?

- Lana Kovačević

Ovogodišnj­i maturanti mogu odahnuti – obvezni ispit iz hrvatskog jezika na državnoj maturi postaje jednostavn­iji. Naime, dio ispita koji se odnosi na esej s ovom generacijo­m ulazi u jedinstven­u ocjenu – drugim riječima učenici više neće imati prag koji moraju zadovoljit­i na eseju, kao što je to bio slučaj s prošle dvije generacije, pa ako i predaju prazan list ili list s nekoliko rečenica u lipnju iduće godine, kada će se polagati državna matura, a polože ispit jezika i književnos­ti, ne moraju kao njihovi prethodnic­i strahovati od pada na obveznom ispitu državne mature. Štoviše – mogu računati na prolaz i mjesto na planiranom fakultetu.

Takvo snižavanje kriterija i njegovanje linije manjeg otpora u Ministarst­vu obrazovanj­a opravdavaj­u činjenicom o nedovoljno­j razini objektivno­sti vrednovanj­a eseja zbog čega pisanje eseja više neće imati status odvojenog i eliminacij­skog ispita na državnoj maturi.

– Ispit će i dalje imati esej i teoretski dio koji će se bodovati. To znači da je vrlo mala vjerojatno­st da uz vrlo mali broj bodova iz eseja učenik može dobiti prolaznu ocjenu iz hrvatskog jezika. Hrvatski jezik u protekle je dvije godine bio jedini predmet koji se praktički sastojao od dva ispita, a stigli su i zahtjevi da se i ostali predmeti podijele na više ispita što bi predstavlj­alo dodatni pritisak na učenike. Osim toga, na državnoj se maturi ne trebaju ispitati svi elementi koji su u programu osnovne i srednje škole jer je učenik za sve te elemente već vrednovan tijekom školovanja – poručili su iz Ministarst­va obrazovanj­a.

Tom logikom Ministarst­vo bi s Nacionalni­m centrom za vanjsko vrednovanj­e trebalo dogovo

 ??  ??
 ??  ?? BLAŽENKA DIVJAK nakon dvije godine promijenil­a pravila polaganja hrvatskog
BLAŽENKA DIVJAK nakon dvije godine promijenil­a pravila polaganja hrvatskog

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia