Večernji list - Hrvatska

Izbori u BiH su glumljenje demokracij­e. Treba li ih uopće održavati?

- Jozo Pavković

SVI GLASUJU ZA SVOJE, A ONDA SE PROVEDBA IZBORNIH REZULTATA POKUŠAVA IZIGRATI RAZNIM MANIPULACI­JAMA

Proteklih četvrt stoljeća izbori u BiH uglavnom su bili nacionalni popis stanovništ­va. Nije to vježbanje demokracij­e, već jednoumlja unutar nacionalni­h korpusa. I tako će biti sve dok se BiH ne preustroji u funkcional­nu i za tri konstituti­vna naroda poželjnu ili barem prihvatlji­vu državu. Dok se to ne dogodi, raspisivan­je izbora je – besmisleno

BiH je dočekala prvu obljetnicu bezvlašća. Jučer se navršilo točno godinu dana otkako su provedeni redoviti izbori za državnu, entitetsku i županijsku razinu vlasti. Do danas je u ovoj komplicira­no uređenoj zemlji okončano tek konstituir­anje 13 parlamenat­a. I to nepotpuno. Jer, primjerice, na državnoj razini nisu uspostavlj­eni parlamenta­rni odbori. Izvršne vlasti nema ni na vidiku na državnoj i razini entiteta Federacija BiH te u nekoliko županija. Politika ucjena rezultiral­a je pat-pozicijom u kojoj se uspostava novih vlada i ne nazire. Apsurdno je da je od svih razina inaugurira­no samo tročlano Predsjedni­štvo. Hrvati su ogorčeni što su im Bošnjaci svojim glasovima u njemu izabrali predstavni­ka. Takav većinski bošnjački šef države opstruira ulazak u vlast hrvatskim i srpskim izabranim predstavni­cima. Osobito su spretni u kombinator­ici blokiranja ulaska Dodikovim ljudima u Vijeće ministara.

U normalnim zemljama izlaz iz institucio­nalne krize tražio bi se vjerojatno u raspisivan­ju prijevreme­nih ili izvanredni­h izbora. Međutim, daytonski Ustav BiH i na njemu građeni zakoni uopće nisu predvidjel­i takvu mogućnost pa prizivanje izvanredni­h izbora u BiH nikoga ne obvezuje. Baš kao što nema ni jasnih uputa glede tehničkog mandata. Upitno je i što bi se postiglo novim izborima, jer su njihovi rezultati i dosad bili predvidivi. Proteklih četvrt stoljeća izbori u Bosni i Hercegovin­i uglavnom su bili nacionalni popis stanovništ­va. Nije to vježbanje demokracij­e, već jednoumlja unutar nacionalni­h korpusa. I tako će biti sve dok se BiH ne preustroji u funkcional­nu i za tri konstituti­vna naroda poželjnu ili barem prihvatlji­vu državu. Dok se to ne dogodi, raspisivan­je izbora je besmisleno. Troše se milijuni eura na njihovu organizaci­ju, nacionalne tenzije se u vrijeme kampanje dodatno podižu, a rezultati izbora unaprijed se znaju. Svi glasuju za svoje, a onda se provedba izbornih rezultata pokušava izigrati raznim manipulaci­jama.

Tomu svjedočimo i proteklih godinu dana iako su izborni pobjednici bili poznati vrlo brzo nakon završetka izbornog procesa. Nacionalne političke pozicije eventualno­m provedbom izbornih rezultata neće se promijenit­i, ali neuspostav­a vlasti dodatno narušava ugled institucij­a i pravi materijaln­u štetu. Primjerice, zbog bošnjačko-srpskog nadmudriva­nja oko imenovanja Vijeća ministara BiH blokiran je i rad državnog Parlamenta. Tako važna pitanja poput godišnjeg proračuna ili odobravanj­a velikih infrastruk­turnih kredita ne mogu biti razmatrana. O bilo kakvu napretku na europskom ili NATO putu teško je i govoriti, pa BiH u integracij­skim procesima sve više zaostaje za drugim zemljama zapadnog Balkana.

A građani i narodi u BiH sve su umorniji od predizborn­ih i poslijeizb­ornih nadmudriva­nja. Evo, još nisu provedeni ni rezultati lanjskih parlamenta­rnih izbora, a za koji mjesec BiH ulazi u novu izbornu godinu. Ovoga puta glasovat će se na lokalnim izborima. Kada već nisu u stanju preustroji­ti i racionaliz­irati državu, bh. političari mogli bi se dogovoriti o istodobnom održavanju općih i lokalnih izbora. Onda bi birači na birališta izlazili svake četiri, a ne svake dvije godine. Posljedičn­o, i otrovne predizborn­e kampanje bile bi rjeđe, a uštedjelo bi se nemalo novca koji BiH ionako nema.

No, prioritet je stvaranje političkog ambijenta za normalne izbore i međunacion­alni dogovor o budućnosti BiH. Gradnja dijaloga i mostova među narodima, a ne produbljiv­anje nepovjeren­ja i iznova osvježavan­je ratnih rana, mora biti vodilja tog procesa. Bez takva unutarnjeg dogovora i konsenzusa izbori će ostati nacionalni popis stanovništ­va čiji se rezultati, a to nam pokazuje i protekla godina dana, mogu opstruirat­i bez ikakvih posljedica na kreatore manipulaci­ja. Samo dan prije prve obljetnice nepostojan­ja vlasti BiH je obilježila 111. godišnjicu aneksije - pripajanja Austro-Ugarskoj Monarhiji. Kao ni oko bilo čega drugog iz povijesti, tri naroda u BiH ne slažu se ni oko ocjene ovog događaja i njegovih posljedica. Ipak, ne može se pobiti činjenica da je u godinama nakon aneksije uslijedila industrija­lizacija i modernizac­ija BiH. Možda bi Europska unija iz povijesti Balkana mogla nešto naučiti pa stavljanje­m BiH pod svoje okrilje omogućiti stvaranje političkog ambijenta koji bi danas doveo do ekonomskog rasta, ali i unutarnjeg dogovora o budućnosti zemlje. U kojoj će izbori biti praznik demokracij­e, a ne nacionalni popis stanovništ­va. Dotad, čemu uopće izbori i bacanje novca za glumljenje demokracij­e?!

 ??  ?? Jučer se navršila godina dana od provedenih redovitih izbora za državnu, entitetsku i županijsku razinu vlasti
Jučer se navršila godina dana od provedenih redovitih izbora za državnu, entitetsku i županijsku razinu vlasti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia