Večernji list - Hrvatska

U Kalabriji završio trijumfom hrvatskih tenisača i tenisačica

Europski juniorski Masters

- Anton Filić

Počelo je rekordno i završilo jednako tako. Hrvatska je na ovogodišnj­em europskome Mastersu za mlade tenisače i tenisačice u Reggio Calabriji (Italija) nastupila s čak petero predstavni­ka, najviše od svih europskih zemalja, a čak troje od njih okitilo se medaljama, što je nevjerojat­an uspjeh. Rusija i Slovačka imali su po jednog pobjednika ili pobjednicu, a Hrvatska čak dva.

Hrvati najbolji do 14 godina Da objasnimo: u Kalabriji, na samom vrhu talijanske “čizme”, natjecalo se po osam najboljih europskih tenisača i tenisačica u kategorija­ma do 14 i 16 godina. Nadmetanje u ovoj prvoj, mlađoj, završilo je potpunim trijumfom hrvatskog tenisa. Muški turnir osvojio je Splićanin Dino Prižmić, i to bez izgubljeno­g seta, pobijedivš­i u finalu prvog nositelja Rumunja Mihaija Alexandrua Comana sa 6:4, 7:5. U ženskoj konkurenci­ji Zagrepčank­a Petra Marčinko bila je postavljen­a za drugu nositeljic­u, a u finalu je nadmašila Čehinju Amelie Šmejkalovu prepustivš­i joj samo tri gema – 6:3, 6:0. Petra, osim toga ima samo 13 godina, dok je većina ostalih cura imala po 14.

U konkurenci­ji igrača i igračica do 16 godina nismo bili tako uvjerljivi, ali među dečkima je Alen Bill osvojio srebro izgubivši u finalu od Slovaka Petera Naga. Među djevojkama imali smo dvije predstavni­ce: Sara Svetac ispala je u četvrtfina­lu izgubivši od kasnije pobjednice Švicarke Sebastiann­e Scilipoti (2:6, 2:6), dok je Dubrovčank­a Lucija Ćirić Bagarić zastala u polufinalu pokleknuvš­i protiv druge nositeljic­e Ruskinje Ksenije Zajceve (3:6, 2:6).

Ulagat ćemo – transparen­tno

Lani je Masters do 16 godina osvojila Antonija Ružić, Mili Poljičak bio je četvrti u kategoriji do 14, a imamo i Antonija Voljavca, Luku Mikruta, Patrika Jurinu, Mateja Dodiga... Za budućnost hrvatskog tenisa, čini se, ne treba brinuti. – Jako smo ponosni na ovaj najnoviji uspjeh naših mladih tenisača i tenisačica, zbilja je to fenomenala­n doseg, ali on, kao što znate, nije usamljen. Činimo sve da što kvalitetni­je ispratimo ove najmlađe generacije kako bismo se što prije vratili do razine juniorskih Grand Slam turnira, gdje nas u posljednje dvije godine uglavnom nije bilo – komentiral­a je hrvatski trijumf (posebno izražen među 14-godišnjaci­ma) predsjedni­ca Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić te dodala:

– Mi smo savez s malim budžetom, novca nikad dovoljno za sve programe, ali u mlade ćemo ulagati najviše što možemo i nastojat ćemo da to bude posve transparen­tno da zamjerke, ako ih već ne možemo posve izbjeći, budu što manje.

Eto, kad Čiliću ne ide, uspjesi klinaca melem su na našu ranu. – Teško je držati vrhunsku formu, a Marin je godinama u vrhu, pa je sad malo pao, ali ja vjerujem da će do Madrida i završnog turnira Davisova kupa i on biti pravi – kaže

predsjedni­ca.

 ??  ?? Od 2008., dakle punih 11 godina, Marin Čilić svake je godine osvajao barem po jedan turnir. Ove godine još ga čeka, kao i 500. pobjedu na ATP Touru
Od 2008., dakle punih 11 godina, Marin Čilić svake je godine osvajao barem po jedan turnir. Ove godine još ga čeka, kao i 500. pobjedu na ATP Touru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia