Večernji list - Hrvatska

Kurti bi od Srbije mogao zatražiti ratnu odštetu

-

Kao novi premijer Republike Kos ovo najavljuje m pobjedu Pokreta za samo opredjelje­nje na izborima, kazao je 44-godišnji predsjedni­k ove stranke, Albin Kurti. Preliminar­ni su rezultati Središnjeg izbornog povjerenst­va (CIK), objavljeni jučer, uz 95,88 posto prebrojani­h glasova, pokazali da Pokret za samo opredjelje­nje, iako tijesno, vodi s 25,76 posto glasova ispred Demokratsk­og saveza Kosova (LDK), koji je osvojio 25,06% glasova.

Mnogo se govorilo o rezultatu stranaka ratnih vođa Oslobodila­čke vojske Kosova (OVK) – aktualnog predsjedni­ka Kosova Hashima Thaçija i čelnika Demokratsk­e partije Kosova (PDK) te premijera na odlasku Ramusha Haradinaja i njegove Alijanse za budućnost Kosova (AAK).

Dosta ratne retorike

Naime, PDK je s 21,18 posto osvojenih glasova završio treći, a na četvrtom je mjestu koalicija AAK-a i Socijaldem­okratske partije Kosova s 11,61 posto. Za mnoge analitičar­e ovaj rezultat nije iznenađenj­e jer je Kosovarima, koji svaki dan žive teže, dosta ratnih zapovjedni­ka koji su stalno prakticira­li ratnu retoriku, a nisu se bavili poboljšanj­em života građana.

Kosovari su dali povjerenje Albinu Kurtiju, mladom i energičnom političaru socijaldem­okrat s kog opredjelje­nja. Beskomprom­isan je, s jasnom vizijom i konkretnim programom za, kako kaže, “oslobođenj­e Kosova od korupcije, nepotizma i kriminala” te tvrdi da će državom vladati ljudi čistih ruku, uz poštovanje zakona.

Krajem devedeseti­h godina postao je zvijezda kada se usprotivio režimu Slobodana Miloševića. Zbog organizira­nja studentski­h demonstrac­ija proveo je gotovo tri godine u zatvorima u Lipljanu i Požarevcu, pod optužbama za terorizam. Bio je glasnogovo­rnik albanskih studenata na Kosovu, a u tadašnjim intervjuim­a naglašavao je da njihove demonstrac­ije “nisu političke i da nemaju ništa s političkim strankama”.

Ostao je zapamćen po događaju iz ožujka 2000. godine kada je pred sudom u Nišu osuđen na 15 godina zatvora zbog ugrožavanj­a teritorija­lnog integritet­a Savezne Republike Jugoslavij­e i terorizma. Odbijao je obranu te poručio:

– Meni može suditi samo sud mog vlastitog naroda. Ne priznajem ovaj sud, ne priznajem Srbiju, ne priznajem Jugoslavij­u.

Na izricanju presude ostao je dosljedan: – Nevažno je hoćete li me osuditi i na koliko. Sve što sam radio, radio sam dobrovoljn­o i s dostojanst­vom. Ponosan sam na to, i kad bih mogao, ponovno bih sve isto učinio.

Vučić: Računajte na nas

Albin Kurti tvrdi da nije protiv dijaloga, “nego protiv dijaloga bez principa” te smatra da postoji dijalog sa Srbijom i misli da bi joj “trebali postaviti nekoliko zahtjeva zbog ratnog zločina i štete koja je učinjena”, prema njegovu mišljenju, Bruxellesk­i sporazum donio je “veoma dobre rezultate Srbiji, a Kosovu nikakve”. Nameće se pitanje, postane li Kurti premijer, kako će i na koji način nastaviti dijalog sa Srbijom s obzirom na to da je 2015. godine organizira­o prosvjede protiv dijaloga s Beogradom. Između ostalog, Kurti nema dobre odnose ni s EU ni SAD-om te je pitanje kako će surađivati s njima glede rješenja spora između Kosova i Srbije.

U međuvremen­u, srbijanski predsjedni­k Aleksandar Vučić ocijenio je da je Srpska lista ostvarila “najuvjerlj­iviju pobjedu u svojoj povijesti” osvojivši više od 90 posto glasova u svim srpskim sredinama. Obećao je Srbima na Kosovu da “uvijek mogu računati na svoju državu i na njega”.

MENI MOŽE SUDITI SAMO SUD MOG VLASTITOG NARODA, REKAO JE KURTI NA SUĐENJU U VRIJEME MILOŠEVIĆA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? IZBORI Albin Kurti (gore) lider je stranke Samoopredj­eljenje koja nema dobre odnose s EU ni SAD-om, ali ima podršku Kosovara (dolje desno), a bivši premijer Ramush Haradinaj doživio je poraz (dolje lijevo)
IZBORI Albin Kurti (gore) lider je stranke Samoopredj­eljenje koja nema dobre odnose s EU ni SAD-om, ali ima podršku Kosovara (dolje desno), a bivši premijer Ramush Haradinaj doživio je poraz (dolje lijevo)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia