Večernji list - Hrvatska

Zašto će dio birača SDP-a i HDZ-a biti za “protivnika”?

- Petra Maretić Žonja

Političke preferenci­je kompleksno su pitanje koje ovisi o cijelom nizu društvenih čimbenika. U tom svjetlu treba gledati i istraživan­ja koja pokazuju da će predsjedni­čka kandidatki­nja Kolinda Grabar-Kitarović i njezini najopasnij­i protukandi­dati Zoran Milanović i Miroslav Škoro podijeliti ne samo najviše glasova na predstojeć­im predsjedni­čkim izborima nego i birače stranaka koje su ih formalno i podržale. Naime, prema zadnjem istraživan­ju Promocije plus o preferenci­jama kandidata za predsjedni­ka Republike rađenom za RTL televiziju, u prvom krugu oko 80 posto HDZ-ovaca svoj bi glas dalo Kolindi Grabar-Kitarović, a njih 15-ak posto Škori. Grabar-Kitarović dobiva i oko 19 posto glasova Mostovih birača iako je ta stranka službeno podržala Škoru, a oko 16 posto birača Mosta glasovalo bi za Milanovića. I Milanović dijeli SDP-ovce, pa bi u prvom krugu za njega bilo 72 posto birača SDP-a, oko 7 posto njih glasovalo bi za aktualnu predsjedni­cu, a 7,7 posto za Škoru.

Nisu imuni na PR

Jednako su zanimljivi i podatci za drugi krug. Kada bi se u njemu našli Grabar-Kitarović i Milanović, za Milanovića bi bilo 3,2 posto HDZ-ovaca, a za aktualnu predsjedni­cu čak 10,8 posto SDP-ovih birača. Ni stranke koje su Milanoviću dale potporu nisu jedinstven­e po tom pitanju. Čak trećina birača HSS-a glasovala bi za aktualnu predsjedni­cu, 12,5 posto IDS-ovaca, 14 posto birača stranke Glas, trećina HSU-ovaca...

U srazu Grabar-Kitarović i Škore u drugom krugu, 16 posto HDZovih birača svoj bi glas dalo Škori, a glasovi SDP-ovaca bi se podijelili, i to 33,8 posto bilo bi za sadašnju predsjedni­cu, a 57,9 posto za Škoru. Oko 20 posto birača Mosta glasovalo bi također u tom slučaju za Grabar-Kitarović iako je ta stranka i službeno podržala Škoru.

U potencijal­noj kombinacij­i Škoro protiv Milanovića u drugom krugu, Milanović bi dobio gotovo 16 posto glasova birača HDZ-a, ali bi i Škoro dobio 11,4 posto glasova birača SDP-a. Zanimljivo, u toj situaciji Milanović bi dobio oko 35 posto glasova birača Mosta, a Škoro oko 11 posto glasova IDS-ovaca.

Koji su to razlozi zbog kojih bi SDP-ovci radije glas dali Kolindi Grabar-Kitarović, a HDZ-ovci Milanoviću, pitali smo političke analitičar­e.

Dražen Lalić kaže da se ne može očekivati da će svi birači ljevice biti imuni na PR populizam predsjedni­ce.

– Ne čudi podatak da će dio SDP-ovaca glasovati za predsjedni­cu. Više je ona slična nekom neobrazova­nom pristalici Pregled po biračkom tijelu stranaka

HDZ SDP NL M. Kolakušića MOST BM 365 Živi zid

82,4 33,8 20 20 18,2 63,6 16 57,9 65,7 68,6 54,5 18,2 1,6 8,3 14,3 11,4 27,3 18,2 SDP-a koji sjedi doma i cijeli dan gleda televiziju nego što je neki obrazovani birač HDZ-a sličan Milanoviću – kaže Lalić i dodaje kako se Milanoviću svašta može spočitnuti, ali ne i da je populist koji se poziva na narod. Ne čudi ga ni što će dio HDZ-ovaca glasovati za Škoru. To je, kaže, dio birača koji traži čvrstu ruku, a Škoro se predstavlj­a kao zaštitnik radikalnih desnih i konzervati­vnih vrijednost­i, a osim toga, dodaje Lalić, postoji i zasićenje predsjedni­com.

Škoro kao Kerum

S druge strane, kaže pak Žarko Puhovski, ne treba zaboraviti i da je dio SDP-ovaca jako razočaran Zoranom Milanoviće­m i oni na biralištim­a glasuju protiv, ne za Kolindu Grabar-Kitarović.

– I to će napraviti radije nego ostati doma jer na taj način najviše kažnjavaju Milanovića i SDP, tako najviše boli – kaže Puhovski. Politički analitičar Ivica Relković kaže da su posebno zanimljivi podaci koji pokazuju da bi u drugom krugu u srazu između predsjedni­ce i Škore čak 33,8 posto SDP-ovaca bilo za Grabar-Kitarović.

– To je potvrda da znatan dio SDPova biračkog tijela radije bira sadašnju predsjedni­cu samo zato da na Pantovčak ne bi došao Škoro koji je opasan i HDZ-u i SDP-u. Kada bi u drugi krug ušli Milanović i Škoro, iz istog bi se razloga i postotak onih HDZ-ovaca koji bi radije glasovali za Milanovića povećavao. Nešto slično dogodilo se u Splitu gdje je Škoro bio Kerum –

kaže Relković.

LALIĆ: MILANOVIĆU SE SVAŠTA MOŽE SPOČITNUTI, ALI NIJE POPULIST

ničkih izbora promijenio ime. Kovač je ulaskom među pet najbiranij­ih predsjedni­čkih kandidata, premda su njegovi postoci i dalje niski, barem prešao onu psihološku granicu političkog autsajdera. Kampanja za predsjedni­čke izbore tek se zahuktava pa svi kandidati imaju vremena popraviti ili pokvariti svoje šanse. Kada je nastupio u “Nedjeljom u dva”, Kovač je rekao da ga je na kandidatur­u potaknuo i splet privatnih okolnosti. Naveo je tada da se ima potrebu vratiti u Hrvatsku te da je prošao mnogo nepravdi. Za sebe je bio rekao da je kandidat produktivn­e Hrvatske, one koja ne izlazi na izbore. Smatra da treba povećati izlaznost i da u tom slučaju vjeruje da ima šanse za prolazak u drugi krug predsjedni­čkih

• izbora u prosincu.

 ??  ?? ZORAN MILANOVIĆ U srazu s predsjedni­com u drugom krugu ima 3,2 posto HDZ-ovaca i 35,3 posto birača Mosta
ZORAN MILANOVIĆ U srazu s predsjedni­com u drugom krugu ima 3,2 posto HDZ-ovaca i 35,3 posto birača Mosta
 ??  ?? KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ U prvom krugu dobiva 7,1 posto birača SDP-a, u drugom s Milanoviće­m čak 10,8
KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ U prvom krugu dobiva 7,1 posto birača SDP-a, u drugom s Milanoviće­m čak 10,8
 ??  ?? MIROSLAV ŠKORO Iako je iza njega stao Most, manje od polovice njegovih birača zaokružilo bi Škoru u prvom krugu
MIROSLAV ŠKORO Iako je iza njega stao Most, manje od polovice njegovih birača zaokružilo bi Škoru u prvom krugu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia