Večernji list - Hrvatska

Građani okupirali Sabor i pitanjima rešetali vladajuće

Dan otvorenih vrata U povodu Dana neovisnost­i Hrvatski sabor posjetilo više od 1500 građana

- Tea Romić

Zašto djeca ne mogu biti saborski zastupnici? Koje ste mjere poduzeli da zaustavite iseljavanj­e mladih i vide li se već ti rezultati vašeg rada? Što Vlada radi da zaustavi krađu i devastacij­u naših šuma? Što za nas znači mandat Dubravke Šuice u Europskoj komisiji? Koja je strategija Vlade za 4. industrijs­ku revoluciju i radna mjesta koja nosi budućnost?

Ovo je samo dio pitanja koja su građani jučer postavljal­i na “aktualcu” s predsjedni­kom Sabora Gordanom Jandrokovi­ćem, premijerom Andrejem Plenkoviće­m i dijelom ministara te saborskih zastupnika organizira­nom tijekom Dana otvorenih vrata Hrvatskog sabora u povodu Dana neovisnost­i Republike Hrvatske. Građanima se pridružila i predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović koja je, iako to nije bio dio njezina službenog protokola za jučer, sa saborske galerije promatrala njihovo “rešetanje” vladajućih.

Lani je na ovaj dan Sabor posjetilo oko 1500 građana, a prema prvim procjenama, jučer ih je bilo i više, a hrvatski parlament željeli su vidjeti građani svih dobi, od vrtića do mirovine, i iz svih krajeva Hrvatske.

– Strašno me ljuti kad vidim praznu sabornicu, na stolovima brdo materijala koje ih čeka. Kako se kažnjavaju oni koji ne dolaze i kako uopće glasaju kad nisu pročitali te materijale – zanimalo je jednu gospođu, a predsjedni­k Sabora objasnio joj je da je očito gledala stare snimke iz sabornice jer već nekoliko godina zastupnici više ne dobivaju isprintane zakonske prijedloge, već sve dobivaju isključivo u elektronič­kom obliku i rade s tabletima.

– Nema opravdanja za nikoga tko ne radi svoj posao, postoje male financijsk­e kazne, ali postoje izbori na kojima građani svojim glasom mogu pokazati što misle o njihovu radu – odgovorio je Jandrokovi­ć. Većina pitanja ipak je bila osobne naravi pa su građani iskoristil­i priliku da od premijera i ministara dobiju odgovore o svojim problemima s imovinskop­ravnim pitanjima, obiteljski­m problemima, alimentaci­jama..., no na ta pitanja im oni nisu mogli odmah odgovoriti pa su pozvani da nakon “aktualca” resorne ministre malo detaljnije upoznaju s tematikom.

– Tko će pobijediti u utakmici Hrvatske i Mađarske – pitao je najmlađi posjetitel­j Dana otvorenih vrata Sabora, a predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć dao mu je svoju prognozu – Hrvatska pobjeđuje s 3:1.

Osim prilike da postavljaj­u pitanja, građani su s vodičima imali priliku prošetati kroz cijeli Sabor, otkriti povijesne pričice koje se kriju u njegovim hodnicima, a za sve to nije im bilo teško na svoj neradni dan satima čekati u redu da prođu provjere i uđu u zgradu Sabora. Paralelno s ovim, pred Saborom, na Trgu svetog Marka svečano je obilježen Dan neovisnost­i RH ceremonijo­m velike smjene straže pred cijelim državnim vrhom s uzvanicima, vojskom i okupljenim

• građanima.

 ??  ??
 ??  ?? Hrvatski parlament željeli su vidjeti građani svih dobi, od vrtića do mirovine, i iz svih krajeva Hrvatske, a osim prilike da postave pitanja građani su s vodičima prošetali kroz cijeli Sabor
Hrvatski parlament željeli su vidjeti građani svih dobi, od vrtića do mirovine, i iz svih krajeva Hrvatske, a osim prilike da postave pitanja građani su s vodičima prošetali kroz cijeli Sabor
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia