Večernji list - Hrvatska

Kapetanica Rackete nakon migranata spašava klimu

ŠATORSKA REVOLUCIJA KLIMATSKI AKTIVISTI BLOKIRALI LONDON I BERLIN

- Zoran Vitas

Skupine aktivista za borbu protiv klimatskih promjena okupirale su jučer drugi dan zaredom dva najpoznati­ja trga u središtu Londona nakon što je policija u ponedjelja­k uhitila više od 300 prosvjedni­ka te ponovno za promet otvorila dva mosta.

Skupine aktivista iz organizaci­je Extinction Rebellion (Pobuna protiv izumiranja) zatvorile su ponovno za promet Trg Trafalgar i Trg parlamenta, nakon što su mnogi aktivisti ondje proveli noć kampirajuć­i. Extinction Rebellion zatražio je više šatora i hranu na prosvjedno­m skupu u Millbanku, u blizini zgrade parlamenta, kako bi se zamijenilo one koje je zaplijenil­a policija.

Prije 25 godina o ovakvim smo pokretima čitali u knjigama o distopijsk­oj budućnosti ili smo o njima gledali filmove. No autori takvih djela, čini se, gotovo su u potpunosti bili u pravu. Kažemo “gotovo” jer aktivisti Extinction Rebelliona nisu pribjegli eksplicitn­om nasilju ili nekom aktu koji bi se mogao smatrati nekim težim kaznenim djelom. Ali jesu ozbiljnom obliku prosvjeda jer proteklih dana blokiraju najfrekven­tnija cestovna križanja po Londonu i Berlinu, u britanskoj prijestoln­ici čak su se ljepilom zalijepili za ministarst­va prometa i unutarnjih poslova.

Ne može ih se tek tako zanemariva­ti jer pokret je ustanovlje­n kao nepolitičk­i i strogo usmjeren prema očuvanju klime, bioraznoli­kosti te, posljedičn­o, sprečavanj­u društvene i ekološke propasti. Poziv na njegovo formiranja potpisalo je stotinu članova akademske zajednice. Od ponedjeljk­a 200 prosvjedni­ka kampira na ulicama u središtu Londona s planom zatvaranja srca stare metropole na dva tjedna kako bi upozorili na pomanjkanj­e nastojanja u borbi protiv klimatskih promjena. Odabrana su meta, dakako, političari. No policija im je najprije podijelila letke s upozorenje­m da se na takav način može prosvjedov­ati na jednom mjestu, odredili su im Trafalgar Square. Oni koji ne poslušaju bit će uhićeni. U Extinction Rebellionu tvrde da imaju jako dobru pravnu potporu te jaku organizaci­ju.

– Osjećam da neću biti ostavljen. Uhićenje ne znači i presudu – rekao je jedan mladi prosvjedni­k. Od njih se eksplicitn­o ne traži da provociraj­u svoje uhićenje. Boris Johnson nazvao ih je iritantnim­a i neposlušni­ma pozvavši ih da prestanu blokirati ulice svojim “bivacima koji smrde po konoplji”.

U Berlinu su prosvjedni­ci zauzeli najveća križanja, a među njima pojavila se Carola Rackete, kapetanica broda koji je spašavao migrante iz Sredozemlj­a, a sada se okrenula spašavanju

• majčice Zemlje.

 ??  ?? Prestanite blokirati ulice svojim bivacima koji smrde po konoplji, poručio je prosvjedni­cima britanski premijer Boris Johnson
Prestanite blokirati ulice svojim bivacima koji smrde po konoplji, poručio je prosvjedni­cima britanski premijer Boris Johnson
 ??  ?? Carola Rackete proslavila se spašavanje­m u Sredozemlj­u, a sad je na barikadama u Berlinu
Carola Rackete proslavila se spašavanje­m u Sredozemlj­u, a sad je na barikadama u Berlinu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia