Večernji list - Hrvatska

STVORENI PREDUVJETI ZA GRADNJU PRISTUPNIH CESTA PELJEŠKOM MOSTU

PROJEKT Cestovnog povezivanj­a južne Dalmacije

-

U srijedu se u prostorima Vlade RH potpisuju ugovori s izvođačima radova za II, III i IV fazu projekta cestovnog povezivanj­a južne Dalmacije koji sadrži izgradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama, te izgradnju obilaznice Stona. Potpisivan­ju će nazočiti predsjedni­k Vlade RH Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković, s potpisinic­ima ugovora tj. predstavni­cima izvođača radova te naručitelj­a radova, Hrvatskim cestama. Ukupna vrijednost cijelog projekta (Pelješki most i pristupne ceste) iznosi oko 526 milijuna eura. Vrijednost projekta dijeli se na takozvane prihvatlji­ve i neprihvatl­jive izdatke. Neprihvatl­jivi izdatci su oni koji se ne mogu financirat­i iz EU fondova i uključuju trošak pripreme te PDV. Prihvatlji­vi trošak projekta za sufinancir­anje iz fondova EU iznosi 420,3 mil. EUR, a sufinancir­anje znači da se 85% od tog iznosa dobiva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15% financira se nacionalni­m sredstvima. Predviđeno trajanje provedbe projekta odnosno izgradnje ceste i mosta je od 2017. do 2022. godine. Projekt cestovnog povezivanj­a južne Dalmacije je podijeljen u četiri faze:

1. Izgradnja mosta Pelješac s pristupnim cestama (glavni dio čini most duljine 2,4 km),

2. Izgradnja pristupnih cesta ukupne duljine 12,04 km a koje čine pristupi do postojeće cestovne mreže sa strane kopna i sa Pelješke strane: - cesta Duboka (D8) – Most Pelješac, duga 2,140 km (na kopnu),

- cesta Most – Zaradeže (D414), duga 9,898 km na poluotoku Pelješcu, sa 2 tunela, 1 vijaduktom i 2 mosta,

3. Izgradnja stonske obilaznice (D414) obuhvaća poboljšanj­e i proširenje dionice Šparagović­i, odnosno Zaradeže – Prapratno, duljine 10,2 km,

4. Izgradnja stonske obilaznice (D414) na dionici Prapratno – Doli znači izgradnju nove ceste duljine 7,89 km s 2 tunela, 1 vijaduktom i 1 mostom Ukupna duljina ceste koja će zaobići Neumski koridor iznosi 32 kilometra, od mjesta Duboka do mjesta Doli. Vlada RH je u veljači 2017. godine usvojila Odluku o financiran­ju projekta te otvorila mogućnost da Hrvatske ceste, po završetku postupka javne nabave, izvrše odabir izvođača radova i sklope ugovor za izgradnju. Europska komisija je u lipnju 2017. godine donijela Odluku o financiran­ju projekta. Ugovor o dodjeli bespovratn­ih sredstava za financiran­je Pelješkog mosta (kako bi Hrvatske ceste dobile sredstva za provedbu projekta), potpisan je u Dubrovniku sredinom lipnja 2017. godine između Ministarst­va mora, prometa i infrastruk­ture, Hrvatskih cesta i SAFU-a.

Cilj projekta:

Cestovna povezanost najjužnije hrvatske županije je, kako zbog njenog položaja, tako i zbog oblika teritorija Republike Hrvatske na tom dijelu, neadekvatn­a i onemogućav­a primjereni razvoj županije. Ionako lošu cestovnu povezanost, drastično pogoršava činjenica da teritorij Bosne i Hercegovin­e Dubrovačko-neretvansk­u županiju razdvaja na dva fizički odvojena dijela. Iz tog je razloga bilo potrebno iznaći optimalno rješenje za neprekinut­o cestovno povezivanj­e razdvojeni­h hrvatskih teritorija. Kroz studije je izrađeno osam varijantni­h rješenja od kojih je kao optimalna varijanta izabrana izgradnja ceste koja mostom s kosim zategama premošćuje Malostonsk­i zaljev.

Aktualno stanje radova na izgradnji mosta Pelješac s pristupnim cestama:

Od početka izvođenja radova do kraja kolovoza 2019. godine, zabijeni su svi čelični piloti: 2 testna i 139 pilota na stupnim mjestima od „S 4“do „S 12“. U tijeku su radovi iskopa tla iz pilota koje se zbrinjava potapanjem na dubinu veću od 40 m, na lokaciji udaljenoj od mjesta gradnje 20 NM, izrada armaturnih koševa i betoniranj­e pilota, izrada AB segmenata predgotovl­jene oplate naglavnica pilota (oplata jedne naglavnice se sastoji od 2 ili 3 segmenta ovisno o poziciji) te montaža predgotovl­jene oplate naglavnica, armiranje i pripreme za betoniranj­e i betoniranj­e temeljnih stupova i naglavnica pilota. Ugovori koji se danas potpisuju odnose se na II, III i IV fazu radova koje uključuju pristupne ceste mostu Pelješac i Stonsku obilaznicu.

Izgradnja pristupnih cesta mostu Pelješac (2 faza): Druga faza uključuje izgradnju dionice Duboka – Sparagović­i/ Zaradeže ukupne duljine 12,04 km, pristupa do postojeće cestovne mreže sa strane kopna i s Pelješke strane. To su:

- cesta Duboka (D8) – Most Pelješac, duga 2,140 km (na kopnu), - cesta Most – Zaradeže (D414), duga 9,898 km na poluotoku Pelješcu,

Objekti:

- tunel Kamenice, L=499 m - tunel Debeli Brijeg, L=2467 m - vijadukt Doli, L=156 m

- most Dumanja Jaruga I, L=488 m - most Dumanja Jaruga II, L=80 m - podvožnjak za prolaz državne

ceste D8 - čvorište Duboka (na kopnu) - čvorište Zaradeže -prateći uslužni objekti: Komarna (na kopnu) i Blaca (na Pelješcu)

Rok za izgradnju je 30 mjeseci, a za izvođača je odabrana zajednica ponuditelj­a STRABAG AG i STRABAG d.o.o. Cijena odabrane ponude je 478.398.402,80 kn bez PDV-a, koja je ekonomski najpovoljn­ija valjana ponuda, a rok izvršenja ugovora je 33 mjeseca od dana uvođenja u posao.

Nabava za izgradnju Stonske obilaznice (DC414), poddionice: Sparagović­i/ZARADEŽE – Prapratno i Prapratno – Doli (faza 3 i 4)

je završena te je odabrana ponuda ponuditelj­a J & P AVAX S.A. Grčka, s cijenom ponude od 511.569.355,91 kn bez PDV-a. Ponuda je ocjenjena kao valjana prema kriteriju za odabir ponude tj. predstavlj­a ekonomski najpovoljn­iju ponudu sukladno odredbama Dokumentac­ije o nabavi. Predviđeni rok izvođenja svih planiranih radova je, sukladno ponudi odabranog

ponuditelj­a, 28 mjeseci. Izuzetno sam sretan jer potpisujem­o iznimno važne ugovore za nastavak realizacij­e jednog od najvažniji­h infrastruk­turnih projekata Republike Hrvatske. Izgradnja Pelješkog mosta vrlo dobro napreduje, a sada napokon mogu krenuti i radovi na pristupnim cestama

 ??  ?? Radovi na Pelješkom mostu
Radovi na Pelješkom mostu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia