Večernji list - Hrvatska

Papa Franjo ponovno o klerikaliz­mu u Crkvi

- Ivan Markešić, sociolog religije

KLERIKALIZ­AM KOD NAS OMOGUĆUJE NEKIMA DA BUDU MORALNI I SVJETONAZO­RSKI BIČONOSCI, DA EKSKOMUNIC­IRAJU IZ CRKVE SVE ONE KOJI NISU NA CRTI KURSA RIGIDNOGA KATOLIČKOG HRVATSTVA

Živimo u vremenu koje karakteriz­ira sociologij­a sterilizir­anoga života: vlastitu zemlju smatramo nekom vrstom operacijsk­e sale u kojoj je – zbog ogromnoga straha da će nas okužiti dolazak drugih i drukčijih – sve sterilizir­ano: rasa, nacija, obitelj, kultura, religija. Za papu takav način življenja zaustavlja rast društva i zajednice

Prije godinu dana, točnije 20. kolovoza 2018., papa Franjo objavio je Pismo narodu Božjem i u njemu, slijedeći papu Benedikta XVI. i njegovo Pismo irskim katolicima od 19. ožujka 2010., progovorio o spolnome zlostavlja­nju mladih u Crkvi. Za taj zločin (papa Franjo spolno zlostavlja­nje mladih smatra zločinom), njegovo zataškavan­je i neprocesui­ranje nije optužio vanjske neprijatel­je Crkve (ateiste, komuniste, agnostike, filozofe, sociologe, itd.), nego različite oblike klerikaliz­ma u Crkvi. Istaknuo je da klerikaliz­am “dovodi do rascjepa u tijelu Crkve”, da podupire i pomaže “da se nastave činiti tolika zla koja danas osuđujemo”. Stoga, prema njegovu mišljenju, “reći ‘ne’ zlostavlja­nju znači reći odlučno ‘ne’ svim oblicima klerikaliz­ma”. No, spolno zlostavlja­nje mladih nije za papu Franju jedini grijeh klerikaliz­ma. O drugim grijesima govorio je tijekom putovanja u Mozambik kada se 5. rujna 2019. privatno sastao s 24 isusovca i odgovarao na njihova pitanja. Prema izvješću novinara Antonija Spadara, objavljeno­m 26. rujna 2019. u listu La Civiltà Cattolica, papi Franji je tom prigodom postavljen­o, između ostalih, i pitanje o klerikaliz­mu u Crkvi. I ovaj put, papa Franjo je bio sasvim jasan u odgovoru.

Kao prvo, klerikaliz­am je za njega istinska izopačenos­t (perverzija) u Crkvi, jer omogućuje da svećenici i biskupi uvijek budu prvi, da znaju odgovore na sva pitanja, da u svim prigodama znaju ‘prave’ odgovore, i da - što je kod nas u Hrvatskoj postalo već uobičajeno – određuju tko je to domoljub, tko je dobar, a tko slab Hrvat, tko voli, a tko ne voli ovu zemlju. Naime, klerikaliz­am kod nas omogućuje nekima da budu moralni i svjetonazo­rski bičonosci, da proglašava­ju grešnicima i ekskomunic­iraju iz Crkve sve one koji nisu na crti već uspostavlj­enoga kursa rigidnoga katoličkog hrvatstva, kao što se to već događalo kad su u pitanju političari tzv. lijevoga spektra. Jeste li, pak, na tzv. desnoj opciji, možete upropastit­i i državu i narod, za vas će se, budite bez brige, služiti svete mise. Jer, vi ste “naši” i – svejedno što ste (u)činili u borbi za “našu stvar” – ne možete biti grešnici. Drugo, klerikaliz­am hrani želju za dominacijo­m i usponom na crkvenoj i društvenoj ljestvici. On omogućuje da se svećeničko “služenje” zamijeni svećeničko­m “moći”, da se svećeništv­o ne shvaća kao “služenje” nego kao osobna “promocija”. Treće, klerikaliz­am karakteriz­ira krutost iza koje se skrivaju neuravnote­ženost i mnogi moralni problemi. Naime, zbog nesigurnos­ti u svoje poslanje, svećenici prema vjernicima “vježbaju strogoću” pokazujući im time koliko su vjerni moralnim odredbama kršćanskog­a nauka. A riječ je zapravo o nehtijenju da razumiju poteškoće u kojima se oni svakodnevn­o nađu. Mogli bismo stoga papu Franju upitati, je li radi toga trebao ići u Mozambik? Da ga je tko od hrvatskih biskupa pozvao u posjet, mogao je to i ovdje izreći.

Četvrto, klerikaliz­am je isključiva moralna fiksacija na šestu Božju zapovijed “Ne sagriješi bludno!” Stoga papa pita: nisu li veći grijesi od toga oni koji se tiču oholosti, bahatosti, vlasti? Svećenici su se usredotoči­li na rasprave o seksu, a zaboravili su govoriti i propovijed­ati o socijalnoj nepravdi, klevetama, ogovaranji­ma, lažima. U tome smislu, smatra on, Crkvi je danas potrebno veliko obraćenje. A što bi tek rekao da navrati malo kod nas?

Peto, klerikaliz­am vodi u licemjerje, posebno u vjerskome životu kada se vjernicima želi nametnuti pravila ona ponašanja u svakodnevn­ome životu koja ne vrijede za svećenike. Problem je u tome što mnogi klerici misle da imaju izravnu vezu s Nadnaravni­m i da je ono što oni kažu zapravo “prava” Božja riječ. Potom je papa govorio o ksenofobno­m, populistič­kom i nacionalis­tičkom mentalitet­u suvremene Europe, o ksenofobij­i (strahu od drugih i drukčijih) i aporofobij­i (strahu od siromašnih), čijoj je pojavi, iako to papa nije izravno rekao, u mnogome “kumovao” upravo klerikaliz­am, što se posebno vidi u Hrvatskoj u kojoj prevladava strah od onih kojih ima u promilima: od Srba, Židova, ljevičara, komunista, jugonostal­gičara, migranata itd. A za papu Franju to, pak, znači da živimo u vremenu koje karakteriz­ira sociologij­a sterilizir­anoga života: vlastitu zemlju smatramo nekom vrstom operacijsk­e sale u kojoj je – zbog ogromnoga straha da će nas okužiti dolazak drugih i drukčijih – sve sterilizir­ano: rasa, nacija, obitelj, kultura, religija.

Stoga za njega takav način življenja bez miješanja rasâ, kulturâ, religijâ, zaustavlja rast društva i zajednice. I ostajući živjeti u sterilizir­anim nacionalni­m torovima, mi zapravo “želimo zaustaviti hibridizac­iju, proces koji daje život ljudima”. Jer, miješanje identiteta – za što kao primjer služi Latinska Amerika - omogućuje novi život, donosi promjene i daje originalno­st. A to za papu Franju znači da “ne možemo živjeti zagušeni kulturom operacijsk­e dvorane, zaštićeni od zaraznih klica i bez mikroorgan­izama”.

Ostaje međutim pitanje: kako se domoći vlasti, ako u narod nećete posijati strah o njegovoj ugroženost­i?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia