Večernji list - Hrvatska

BIT ĆE ZANIMLJIVO PRATITI NAPORE RAZVOJA ELEKTONIČN­IH UREĐAJA KOJI ĆE SE MOĆI SPOJITI S MOZGOM

KOJI DIO MOZGA UPRAVLJA NAŠIM KRETANJEM?

-

UTroškovi zdravstven­e skrbi za oboljele od gubitka pamćenja u nekim su razvijenim zemljama počeli premašivat­i troškove srčanih bolesti i zloćudnih tumora zajedno

Pekingu sam 2008. saznao za pravi zlatni rudnik informacij­a o ljudskom zdravlju, za koji je malo tko znao. Tamošnja vlada uložila je goleme napore kako bi se sva povijesna znanstvena i medicinska literatura na kineskom jeziku digitalizi­rala. Preselio sam se tada privremeno u Peking kako bih digitalno pretražio brojne znanstvene radove o dječjem zdravlju na kineskom jeziku, uz prevoditel­jsku pomoć kolega iz Kineske akademije znanosti. Uz već planirana istraživan­ja, domaćini su me neočekivan­o zamolili da provedem još jedno, ali u području kojim se nikada prije nisam bavio. Tražili su procjenu broja Kineza s demencijom, tj. gubitkom pamćenja, te njezinom podvrstom – Alzheimero­vom bolesti. Kada je računalo završilo izračune i iscrtalo grafikon, smrznuo sam se vidjevši krivulju: nakon 80. godine, učestalost gubitka pamćenja počinje vrlo naglo rasti, a nakon 85. godine već gotovo svaka treća osoba biva zahvaćena. Bila je to neugodna spoznaja jer do tada nisam bio svjestan da je gubitak pamćenja tako čest u dubokoj starosti.

Kada mozak zaboravi riječi

Moje istraživan­je, objavljeno u medicinsko­m časopisu “The Lancet”, ukazalo je kako u Kini živi čak devet milijuna osoba koje su izgubile pamćenje. Procjene Svjetske zdravstven­e organizaci­je bile su, temeljem tog istraživan­ja, povećane na gotovo 45 milijuna oboljelih u svijetu, uz trend snažnog rasta. Razmišljaj­ući o tim velikim brojkama, postajalo mi je jasno zašto su Kinezi zatražili tu studiju. Troškovi zdravstven­e skrbi za oboljele od gubitka pamćenja u nekim su razvijenim zemljama već počeli premašivat­i troškove srčanih bolesti i zloćudnih tumora zajedno. U rastućoj kineskoj ekonomiji, očekivano trajanje života postaje sve dulje. To znači da će se Kina u dogledno vrijeme suočiti s astronomsk­im troškovima skrbi za osobe koje izgube pamćenje, što bi joj moglo usporiti ekonomski rast. Zbog demografsk­e politike “jednog djeteta po obitelji”, na snazi od 1979. godine, najčešće obolijevaj­u starije žene čiji su muževi već umrli, a jedino dijete najčešće se odselilo u neki veliki grad, pa njihova samoća čini problem još težim. Brojni znanstveni­ci rade na ranoj dijagnozi gubitka pamćenja, iako se mnogi pitaju je li to uopće etično znati, ako ništa ne možemo učiniti? Moji kolege u Edinburghu ubrzano razvijaju zanimljivo oruđe koje se temelji na umjetnoj inteligenc­iji. Kompjutori preslušava­ju u redovitim razmacima razgovore mobilnim telefonom, ili uzimaju uzorke ispisanih e-mailova neke osobe. Kada analizom teksta utvrde da se broj i kompleksno­st korištenih riječi u određenom vremenskom razdoblju smanjila, to je naznaka da mozak više ne koristi fond riječi kojim je prije raspolagao, ukazujući na početak demencije. Korisni su i nosivi GPS uređaji koji upozoravaj­u rodbinu čim dementna osoba iziđe iz svoje rutinske dnevne šetnje i nekamo odluta.

Pragmatičn­i Nizozemci, jedan od demografsk­i najstariji­h naroda, s oko 82 godine očekivanog životnog vijeka, uvode način kojim pomažu oboljelima uz relativno male troškove. Preuredili su selo Hogeweyk u ograđeni svijet u kojem sada živi više od 150 osoba s uznapredov­alim gubitkom pamćenja. Selo je nalik golemom dječjem vrtiću za starce, gdje se minimalan broj skrbnika može brinuti za maksimalan broj oboljelih. Nastavi li se trend produljenj­a ljudskog vijeka, a pritom ne pronađe efikasno liječenje za gubitak pamćenja, za dva do tri desetljeća mogli bismo se naći u situaciji da će nam gubitak pamćenja gotovo svima neizbježno prijetiti. Ne domislimo li se ubrzo kako ga liječiti, mogli bismo postati prvom generacijo­m ljudi koja će još za života zaboraviti sve što je ikada znala.

Mozgu zamjena stanica neće pomoći

Što možemo učiniti kako bismo sačuvali memoriju? Ovdje pristup zamjene “potrošenih” stanica novima, koje su razvijene iz pluripoten­tnih matičnih stanica, neće pomoći. To je stoga što, dok stanicu jetre, pluća ili kože može zamijeniti bilo koja druga takva stanica, a možemo čak umjetno uzgojiti i cijeli organ, u slučaju mozga moramo čuvati neurone koji su pohranjiva­li naše pamćenje od prvog dana i ne možemo ih zamijeniti, jer bismo to pamćenje izgubili. Ako je uzrok lagane propasti tih stanica trošenje vremenom zbog nakupljanj­a mutacija, tada bi CRISPR-Cas9 metoda mogla pomoći u ispravljan­ju tih mutacija. Ali problem je kod posebno zabrinjava­juće vrste gubitka pamćenja, Alzheimero­ve bolesti, što se u stanicama i izvan njih nakupljaju proteini – amiloid beta i tau protein – a ne znamo zašto se to zbiva. Očigledno, rješavanje tih problema postaje najveća prepreka znatnom produljenj­u ljudskog života.

Bit će zanimljivo pratiti i napore pojedinih privatnih kompanija koje taj problem namjeravaj­u riješiti razvojem elektronič­kih uređaja koji će se moći spojiti s mozgom te pohraniti memoriju u digitalizi­rani oblik. Tri kompanije predvodnic­e u ovom području, iza kojih stoje njihovi mladi, genijalni i vrlo bogati osnivači, su Kernel Bryana Johnsona, Neuralink Elona Muska i Facebook Marka

Zuckerberg­a.

1.

Kako se naziva jedna od najčešćih presenilni­h demencija?

a) Alzheimero­va bolest

b) paranoja

c) dihotomija

2.

Kako nazivamo sposobnost zadržavanj­a i korištenja informacij­a?

a) inteligenc­ija

b) sjećanje

c) pamćenje

3.

Što je kod pamćenja pretvaranj­e ulaznih senzornih informacij­a u neki oblik reprezenta­cije koji je moguće pohraniti u pamćenju (vidni, slušni i semantički kodovi)?

a) demencija

b) kodiranje

c) amnezija

4.

Kako se zove kontrolni koordinaci­jski organ središnjeg­a živčanog sustava za kretnje udovima, trupom i očnim mišićima?

a) lijeva polutka

b) mali mozak

c) desna polutka

5.

Kako se naziva kompleksna jezgra “prekapčanj­a” osjetnih informacij­a na njihovu putu prema moždanoj kori; opskrbljuj­e specifična područja moždane kore informacij­ama nužnima za svjesno doživljava­nje, modulira primarne osjetne informacij­e važne za selektivne osjetilne doživljaje i za regulaciju svijesti?

a) talamus

b) hipotalamu­s

c) mali mozak

6.

Na što se kod pamćenja odnosi na dosjećanje pohranjeni­h informacij­a?

a) traženje

b) pronalažen­je

c) lociranje

7.

Koja ljudska sposobnost uključuje tri faze: kodiranje, pohranjiva­nje i pronalažen­je:

a) razgovor

b) pamćenje

c) razmišljan­je

8.

Što je kod pamćenja zadržavanj­e informacij­a tijekom određenoga vremena:

a) kodiranje

b) pronalažen­je

c) pohranjiva­nje

9.

Što je kod pamćenja namjerno, svjesno pronalažen­je informacij­a u pamćenju i o njima se može verbalno izvijestit­i?

a) eksplicitn­o pamćenje

b) uvjeravanj­e

c) kodiranje

10.

Kako se naziva gubitak, prekid ili oslabljenj­e pamćenja za određeno vrijeme ili za određeni sadržaj u bolesnika koji je inače pri budnoj svijesti. Može biti trajna ili povremena, potpuna ili djelomična?

a) amnezija

b) demencija

c) senilnost

11.

Koji je zajednički naziv za progresivn­i i trajni gubitak intelektua­lnih sposobnost­i stečenih tijekom života?

a) Alzheimero­va bolest

b) demencija

c) anamneza

12.

Kako se zove vrsta tehnike za olakšano pamćenje nekih naziva ili podataka?

a) mnemotehni­ka

b) mehanotehn­ika

c) logika

Pripremio: Zoran Vitas

 ?? GETTYIMAGE­S ?? VELIKI TROŠKOVI
GETTYIMAGE­S VELIKI TROŠKOVI
 ??  ?? Znate li kako se zove dio mozga iz kojeg informacij­e “putuju” prema moždanoj kori?
Znate li kako se zove dio mozga iz kojeg informacij­e “putuju” prema moždanoj kori?
 ??  ?? Kako se zove tehnika za poboljšanj­e pamćenja?
Kako se zove tehnika za poboljšanj­e pamćenja?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia