Večernji list - Hrvatska

Uhićena zato što izgledom potiče na nepoštenu zaradu i prijevaru

- Sara Smojver

Sa samo 28 tisuća pratitelja, 22-godišnja Sahar Tabar upisala se visoko na ljestvici kontroverz­nih osoba na društvenim mrežama. Barem što se tiče teheranski­h vlasti. Naime, prema nalogu tamošnjeg suda, Tabar je uhićena i optužena za blasfemiju, poticanje nasilja i mladeži na prijevaru, javljaju tamošnji mediji. Navode, među ostalim, da potiče na zaradu neprikladn­im metodama. Svijet se naglo zapitao tko je jeziva dvojnica Angeline Jolie koja će se morati pojaviti na sudu u Teheranu koji se bavi “kulturnim zločinima i moralnom korupcijom” i zašto teži tome da sliči slavnoj glumici.

Tabar je mnogima na Instagramu zapela za oko prije dvije godine nakon što je objavila niz fotografij­a izobličena lica, zbog kojih se govorilo da je operirana. Mediji su tvrdili da je bila na više od 50 zahvata ne bi li što više sličila Angelini Jolie, a Tabar je to porekla tvrdeći da su u pitanju šminka i fotošop.

Na profilu na Instagramu imala je tada više od 300 tisuća pratitelja, ali joj je profil sada uklonjen. Ipak, nakon velikih pritisaka, priznala je da je operirala nos, usnice napunila filerima i bila na liposukcij­i. Međutim, kasnije je to opet porekla i nastavila tvrditi da su fotografij­e izobličena lica, neprirodno­g nosa i ogromnih usana samo kreativnos­t fotošopira­nja i način zabave. – Svaki put kad objavim fotografij­u, distorzira­m lice na zabavan način – rekla je jednom prilikom za ruske medije i dodala da je to samo način izražavanj­a, koji smatra umjetnošću. – Moji fanovi znaju da to nije moje stvarno lice – objasnila je. Tabar je prije svih tih promjena bila djevojka sasvim običnog izgleda – smeđa kosa, smeđe oči i širok osmijeh, ali sad je to zamijenila pretjerano­m šminkom, plavo-sivim lećama, jezivom mršavoću i piercinzim­a u obrazima. Prema pisanju medija, izgladnjiv­ala se kako bi došla do težine od 40 kilograma na visinu od 146 centimetar­a. Nije tajna da je plastična kirurgija popularna u Iranu, o čemu svjedoče deseci tisuća operacija koje se ondje obave.

Ovo nije prvi put da Iran optužuje influencer­e. Mnogi tamošnji modni blogeri često su meta poput Tabar, a najsvježij­i slučaj takve represije zatekao je jedan australski influencer­ski par, Jolie King i Marka Firkina, koji su ilegalno snimili fotografij­e dronom i zbog toga u srpnju završili u zatvoru. No, protekli vikend sve su optužbe odbačene i sretno su se

• vratili u Australiju.

 ??  ?? Kako bi sličila glumici, influencer­ica se izgladnjuj­e i ima 40 kilograma
Kako bi sličila glumici, influencer­ica se izgladnjuj­e i ima 40 kilograma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia