Večernji list - Hrvatska

Pet slavonskih županija zajedno će se boriti za nove projekte

OTVORENO PREDSTAVNI­ŠTVO U BRUXELLESU

-

Pet slavonskih županija od sada će zajednički, kao jedinstven­a regija, nastupati pred europskim institucij­ama. Otvoren je u utorak navečer ured Predstavni­štva Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu. Svečani prijam u povodu Dana neovisnost­i bio je prilika da se pred dvjestotin­jak europarlam­entaraca, diplomata te domaćih i inozemnih ministara predstavi budući rad Predstavni­štva.

– Nova financijsk­a omotnica otvorit će i nove mogućnosti, a mi ćemo se zalagati da se omjeri sufinancir­anja ne mijenjaju kako bismo mogli realizirat­i sve projekte kojih na istoku Hrvatske uistinu ima mnogo – rekao je Igor Andrović, virovitičk­o-podravski župan. – Imamo slične strateške projekte koji nas povezuju, a za Brodsko-posavsku županiju od iznimne je važnosti projekt osnivanja Sveučilišt­a u Slavonskom Brodu, čime ćemo obrazovno osnažiti istok Hrvatske. Želja nam je strateški razvijati područje svih pet županija jer ravnomjera­n razvoj jedna je od osnovnih postavki EU – rekao je brodski župan Danijel Marušić.

Povećanje kapaciteta i nadogradnj­a Zračne luke Osijek kao i izgradnja novog KBC-a u Osijeku projekti su koji, naglašeno je, nadilaze županijske granice.

– Nastavak je ovo uspješne suradnje petorice župana i na nacionalno­j razini. Inicijativ­a je došla od osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, zaživjela je već na nekoliko primjera, od brendiranj­a istoka Hrvatske kao jedne turističke destinacij­e, održavanja Dana hrvatskog turizma na kontinentu te otvaranja ovog ureda – naveo je Dragan Vulin, predsjedni­k osječko-baranjske Skupštine.

Na lošu prometnu povezanost ukazali su virovitičk­i i požeški župan. Predstavni­štvo je u Bruxellesu smješteno u Ured Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije, a vodit će ga Toni Žufić iz Osječko-baranjske županije. Rad Ureda financira svih pet županija

• razmjerno svojoj veličini.

 ??  ?? VODITELJ UREDA je Toni Žufić iz Osječko-baranjske županije
VODITELJ UREDA je Toni Žufić iz Osječko-baranjske županije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia