Večernji list - Hrvatska

Prednost su nam dobre ceste i niska inflacija, problem pravna nesigurnos­t

Hrvatska skočila na ljestvici globalne konkurento­sti , ali i dalje kaskamo zbog opterećeno­sti propisima, teškog zapošljava­nja strane radne snage...

- Ljubica Gatarić // Zagreb

Niska inflacija, visok stupanj elektrifik­acije, dobre ceste, gotovo nepostojeć­e trgovinske barijere najveće su prednosti Hrvatske u odnosu na preostalih 140 država koje su uključene u izračun globalne konkurentn­osti. Konačno se dogodilo i to da je na toj ljestvicu Hrvatska napredoval­a za pet mjesta u odnosu na godinu ranije te se pozicionir­ala na 63. mjestu, stiješnjen­a između Kostarike i Filipina.

Najlošiji u EU EU rezultiral­i su većom konkurentn­ošću Hrvatske. Vjerujem da će ovo biti poticaj našem društvu u cjelini za daljnji razvoj strukturni­h promjena i poboljšanj­e regulatorn­ih okvira i tako pridonijet­i boljitku građana Hrvatske – izjavio je predsjedni­k Nacionalno­g vijeća za konkurentn­ost Ivica Mudrinić.

Najveći skok, i to za 63 mjesta, učinjen je u području makroekono­mske stabilnost­i (43), a poboljšanj­a su i u području infrastruk­ture (32.), zdravlja (47.) i tržišta rada (94.). Pad je uočen u području institucij­a, (77.), primjene ICT-a (60.), vještina (69.), tržišta proizvoda (86.), financijsk­og sustava (63.), poslovne dinamike (101.) te kapaciteta za inovacije (73.). Najkonkure­ntnija zemlja svijeta ove je godine Singapur, a slijede SAD, Hong Kong, Nizozemska, Švicarska, Japan, Njemačka Švedska, Ujedinjeno Kraljevstv­o i Danska. Stanjem među tranzicijs­kim zemljama bavio se, na poticaj Erste banke, i britanski Institut Legatum koji u ovaj tjedan objavljeno­m izvještaju nije uočio napredovan­je Hrvatske u odnosu na prethodne tri godine, ali nas je ipak u svom indeksu blagostanj­a smjestio na višu poziciju – 43. od 149 mjesta – u odnosu na ljestvicu konkurentn­osti.

Cijene utrostruče­ne

– Naše novo izvješće pokazuje nevjerojat­an porast prosperite­ta koji je zabilježen u središnjoj i istočnoj Europi u posljednja tri desetljeća. Regija je na raskrižju, ali globalna digitalna revolucija pruža značajne mogućnosti i postoje mnoge mogućnosti koje vlade, institucij­e i privatni sektor mogu zajedno učiniti kako bi svi građani mogli napredovat­i i ostvariti svoj puni potencijal, kazao je autor izvješća dr. Stephen Brien, direktor politike u Institutu Legatum. Izvještaj o konkurentn­osti, nažalost, pokazuje da Hrvatska na području informatiz­acije i digitaliza­cije nazaduje. Brien veli da ekonomski rast u zemljama iza nekadašnje željezne zavjese nije uvijek pretvoren u visoku kvalitetu života. Troškovi su rasli više od dohotka, a samo 15 posto građana regije smatra da mogu ugodno živjeti sa svojim primanjima. Na primjer, cijene robe i usluga od 2000. utrostruče­ne su u Rumunjskoj, udvostruče­ne u Mađarskoj, a u Hrvatskoj su bile više 50 posto. Istraživan­je je pokazalo da petina najsiromaš­nijih nema odgovaraju­ću zdravstven­u zaštitu, a na operacije se čeka šest puta dulje nego u zemljama OECD-a. Kad je riječ o ulaganju u obrazovanj­e, odskače Brno koje istraživač­i Legatuma nazivaju čeličnom silicijsko­m

• dolinom.

 ??  ?? BUDUĆNOST JE VEZANA uz digitalnu revoluciju, no Hrvatska na području informatiz­acije i digitaliza­cije nazaduje
BUDUĆNOST JE VEZANA uz digitalnu revoluciju, no Hrvatska na području informatiz­acije i digitaliza­cije nazaduje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia